Najviac startupov s hodnotou nad 1 mld. USD má Čína, predbehla USA

HABERL
5. novembra 2019

Súperenie Číny a USA prebieha na viacerých frontoch. Tým kľúčovým je v poslednom období jednoznačne ekonomika. Súboj o svetové prvenstvo sa vedie napríklad aj v počte startupov s vyše miliardovou trhovou hodnotou. V ňom momentálne USA ťahá za kratší koniec. Čína tak zámorskú veľmoc vystriedala vo vedení. Potenciál technologických startupov vie oceniť každá vyspelá krajina. […]

Súperenie Číny a USA prebieha na viacerých frontoch. Tým kľúčovým je v poslednom období jednoznačne ekonomika. Súboj o svetové prvenstvo sa vedie napríklad aj v počte startupov s vyše miliardovou trhovou hodnotou. V ňom momentálne USA ťahá za kratší koniec. Čína tak zámorskú veľmoc vystriedala vo vedení.

Potenciál technologických startupov vie oceniť každá vyspelá krajina. Vo viacerých z nich sa im dokonca vytvárajú nadpriemerné podmienky pre napredovanie a s tým spojené zvyšovanie svojej hodnoty. Príkladom je Čína a USA, ktoré majú v zozname startupov s hodnotou nad 1 mld. dolárov aj tento rok najviac zástupcov. Poradie v rebríčku si však po novom vymenili.

Tesné víťazstvo Číny

O výmene pozícií v rebríčku krajín s najhodnotnejšími startupmi na svete informovala štúdia spoločnosti Hurun Report. Tá prišla so zoznamom začínajúcich technologických spoločností ocenených na viac ako 1 mld. USD. Podľa údajov v správe bolo v lete týchto firiem na svete dokopy 494 a 206 z nich sídlilo práve v Číne. V USA ich bolo v rovnakom období 203, takže najsilnejšej svetovej ekonomike uniklo prvenstvo len o vlások.

V Číne a USA je zhruba 80 % miliardových startupov

Napriek výmene poradia sa na čínsko-americkej hegemónii v počte startupov nič nezmenilo. Ich spoločný podiel je stále vysoko nadpolovičný. Tento rok sa dokonca vyšplhal na vyše ¾. To len potvrdzuje spomenutú nadvládu dvoch najsilnejších ekonomík sveta v technologickej oblasti. Nielenže startupy obidvoch štátov obsadili v tomto zozname približne 80 % podiel, medzi 10 najhodnotnejších nevpustili s výnimkou 1 firmy z indického Bengalúru spoločnosť zo žiadnej inej krajiny.

Čína vedie aj prvú trojku najhodnotnejších startupov

USA neprehrala iba zápas o celkové prvenstvo v tomto rebríčku. Za kratší koniec ťahala aj v mikrosúboji o tri vedúce pozície. Tie obsadili čínske startupy, ktorých celková hodnota sa vyšplhala na neuveriteľných 280 mld. USD. Za pozornosť stojí aj ich rýchly skok na vrchol. Nielen 3 vedúce, ale aj väčšina ďalších popredných firiem zaradených do užšieho zoznamu najhodnotnejších startupov vznikla v 5 až 7-ročnom časovom horizonte.

3 najhodnotnejšie startupy sveta podľa Hurun Report:

1. Ant Financial – 150 mld. USD
2. Byte Dance – 75 mld. USD
3. Didi Chuxing – 55 mld. USD

Niektoré z najhodnotnejších amerických startupov:

– Airbnb
– Zume
– We Work
– Dream 11

Medzi najhodnotnejšími sú startupy len z 24 krajín

Aj keď Čína a USA sú jednoznačnými lídrami, do poradia prehovorilo ešte ďalších 22 krajín. Tie si prerozdelili zvyšných 85 pozícií v zozname. S počtom 21 sa ich najviac ušlo Indii. Dosť dobre si viedla aj Veľká Británia. V nej bolo v čase zostavovania tohto rebríčka 13 startupov s hodnotou nad 1 mld. USD. V ostatných 20 štátoch bolo miliardových spoločností tohto typu menej ako 10.

1. Peking

82

6. Šen-čen

18

2. San Francisco

55

7. Nanking

12

3. Šanghaj

47

8. Palo Alto

10

4. New York

25

9. Bengalúru

9

5. Hangzhou

19

10. Redwood City

9

*Zdroj: www.hurun.net

Zaujímavosť na záver:

Hurun Global Unicorn List 2019 od spoločnosti Hurun Report nie je jediným rebríčkom tohto druhu. Zoznam startupov s hodnotou nad 1 mld. USD nedávno vytvorila aj spoločnosť Visual Capitalist. Jej štúdia k máju 2019 priniesla úplne iné výsledky. Podľa nich mala Čína pomerne menej takýchto startupov ako USA. Víťazstvo USA s patričným predstihom však zariadili iné kritériá hodnotenia.

Zdroje: www.hurun.net, www.visualcapitalist.com, www.chinadaily.com.cn

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.