Najzadlženejšou krajinou sveta je prekvapujúco Japonsko

HABERL
22. septembra 2017

Niektoré krajiny trápia obrovské dlhy brzdiace ich ekonomický rast. Iným sa napriek kopiacim dlhom darí a dokážu stáť medzi elitou najsilnejších veľmocí. K takým môžeme zaradiť aj Japonsko, ktoré je prekvapujúco najzadlženejším štátom sveta. No zdá sa, že to nie je ani najmenšou prekážkou k diktovaniu tempa v globálnej ekonomike.  Nie je to Grécko, Zimbabwe, Severná Kórea ani iná […]

Niektoré krajiny trápia obrovské dlhy brzdiace ich ekonomický rast. Iným sa napriek kopiacim dlhom darí a dokážu stáť medzi elitou najsilnejších veľmocí. K takým môžeme zaradiť aj Japonsko, ktoré je prekvapujúco najzadlženejším štátom sveta. No zdá sa, že to nie je ani najmenšou prekážkou k diktovaniu tempa v globálnej ekonomike. 

Nie je to Grécko, Zimbabwe, Severná Kórea ani iná krajina, ktorú trápia najvyššie štátne dlhy. S najväčšími problémami tohto druhu, aj keď vzhľadom na ekonomický vývoj o problémoch zatiaľ hovoriť nemôžeme, súperí Japonsko. Krajina vychádzajúceho slnka má totiž v pomere k HDP vyše 240% dlh, čo je najviac zo všetkých štátov sveta.

Verejný dlh sa vyšplhal na rekordných 240%

Len málokto čakal, že veľmoc ako Japonsko môže ovládnuť rebríček najzadlženejších krajín. Fakty však nepustia, pretože ekonomický líder prekonal 200% hranicu dlhu v pomere k HDP ako jediný štát sveta.  Aktuálne údaje hovoria o vyše 240%, čo je o 60% pred problémovým Gréckom. Za posledných 20 rokov je to nárast o necelých 150%, čo nezopakovala žiadna iná krajina.

Vývoj japonského verejného dlhu od roku 1995:

Rok

Pomer dlhu k HDP

1995

92,30%

2010

203,80%

2016

vyše 240%

*Zdroje: www.reuters.com

Trio krajín s najvyšším dlhom na čele s Japonskom:

Krajina

Pomer dlhu k HDP

1.Japonsko

vyše 240%

2.Grécko

180%

3. Zimbabwe

80%

*Zdroje: www.reuters.com

Grécky scenár Japonsku určite nehrozí

V prípade Japonska je paradoxné, že takýto vysoký verejný dlh nerobí krajine žiadne citeľné problémy. Ak si to porovnáme napríklad so spomínaným Gréckom, ktoré prepuknutie dlhov skoro položilo, japonská ekonomika je stále v dobrej kondícii. To však má 2 hlavné dôvody, ktorými sa krajina odlišuje od ostatných extrémnych dlžníkov potápajúcich sa na dno.

Obchod je v plusových číslach – Japonský tovar patrí k najpredávanejším na svete, čo drží obchod v plusových číslach. Ku koncu prvého tohtoročného polroka dosahoval prebytok viac ako 3 miliardy eur, vďaka čomu krajina nemá problém s úhradou záväzkov.

Krajina dlží domácim veriteľom –  To, čo sa nedarí ostatným dlhujúcim krajinám, je byť v dlhoch a zároveň nemať nôž na krku. Japonci to vyriešili tým, že vyše ¾ svojich záväzkov splácajú domácim veriteľom, čim si udržujú dobré renomé aj v očiach zahraničných firiem.

Najzadlženejšia krajina je jednou zo svetových ekonomických veľmocí. Paradox, o ktorý sa Japonsko postaralo, vzbudzuje úžas po celom svete. Rast jeho ekonomiky je však stále nižší a krajina ani zďaleka neprodukuje to, čo pred niekoľkými rokmi. Otázne tak je, kedy začnú byť vysoké dlhy prekážkou a či krajinu nezačnú o pár rokov potápať.

Zaujímavosť na záver: Populácia Japonska značne klesá, pričom len za posledných 10 rokov sa znížila o zhruba milión obyvateľov. S tým rastie aj dlh v prepočte na hlavu, ktorý aktuálne dosahuje neuveriteľných 60 000€.

Zdroje : reuters.com, economist.com, byznys.ihned.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.