Najznámejšie trhy, na ktorých sa obchoduje so zlatom

HABERL
15. novembra 2016

Hodnotu zlata poznali už v dávnej minulosti a jeden z najvzácnejších kovov je žiadaný dodnes. Investori z celého sveta s ním obchodujú v rôznych formách, pričom ich cieľom je získať na trhu stabilnú pozíciu a na investovaní získať aj nejaké slušné výnosy. Práve preto sa mnohí z nich orientujú na najväčšie trhy zamerané výhradne na predaj zlata. Investovanie do zlata má mnoho podôb, […]

Hodnotu zlata poznali už v dávnej minulosti a jeden z najvzácnejších kovov je žiadaný dodnes. Investori z celého sveta s ním obchodujú v rôznych formách, pričom ich cieľom je získať na trhu stabilnú pozíciu a na investovaní získať aj nejaké slušné výnosy. Práve preto sa mnohí z nich orientujú na najväčšie trhy zamerané výhradne na predaj zlata.

Investovanie do zlata má mnoho podôb, no ani v súčasnej dobe plnej moderných investičných stratégií sa nestráca klasická forma obchodovania s fyzickým zlatom. Takéto kšefty sa nedajú robiť na každej burze a ak chce nejaký investor absolvovať skutočné a legálne obchodovanie, po ktorom si zlato aj fyzicky odnesie, musí navštíviť niektorý z vybraných svetových trhov .

Londýn – centrum kšeftov s fyzickým zlatom

Londýn je centrom viacerých finančných trhov, medzi ktorými nesmie chýbať ani ten najväčší a zároveň najznámejší trh s fyzickým zlatom. Jeho špecialitou je, že tu môžu obchodovať len členovia LBMA, teda Asociácie obchodníkov so zlatými odliatkami. Tých je spolu vyše 100 a patri k nim predstavitelia popredných bánk, investičných skupín aj výrobcov zlata.

New York – významný viacúčelový trh

Hneď po Londýne sa stredobodom záujmu obchodníkov s fyzickým zlatom stáva New York. Ten sa však nešpecializuje len na hmotné zlaté odliatky, ale ponúka možnosť investovať aj do derivátov a podielových fondov. Vystupuje tak ako najväčší viacúčelový trh umožňujúci využívať viacero foriem obchodovania so zlatom.

Zürich – trh, z ktorého sa zlato dodáva výrobcom

Okrem Londýna nájdeme v Európe ešte jeden popredný trh určený na obchody s fyzickým zlatom. Nachádza sa vo švajčiarskom Zürichu a okrem predaja sa sústredí na dodávky tohto vzácneho kovu. Tie sú nasmerované do sídel renomovaných výrobcov a spracovateľov zlata po celom svete. 

Bombaj, Dubaj, Hongkong, Istanbul

Známe a investormi vyhľadávané trhy tohto typu nájdeme aj v ďalších metropolách. Medzi tie staršie patrí napríklad istanbulský, na ktorom obchoduje mnoho ruských finančných inštitúcií. Obľúbené trhy sa nachádzajú v indickom Bombaji alebo v Hongkongu, kde sa takisto stretáva obchodnícka smotánka. Nezabúdajme ani na Dubaj, kde sa nachádza jeden z najmladších, no zároveň najúspešnejších trhov s touto komoditou.   

Ďalšie formy obchodovania so zlatom

– zlaté certifikáty

– tradičné deriváty zlata, napríklad opcie 

– investičné fondy orientované na výrobcov zlata

– podiely v ETF fondoch zameraných na zlato

– OTC deriváty ( nie sú verejne obchodovateľné)

Napriek bohatej tradícii a veľkej obľube obchodovania s fyzickým zlatom, sa každá z týchto foriem teší rastúcemu záujmu. Spôsobené to je najmä efektívnejším priebehom obchodu, pri ktorom nie je toľko striktných obmedzení a výnosy z investícií často dosahujú vyššie čiastky.

Na rozdiel od niektorých nových finančných nástrojov má obchodovanie so zlatom zaistenú budúcnosť. Investori ho totiž vyhľadávajú od nepamäti a keďže vždy v ňom videli garanciu bezpečnosti a stability pre svoje investície, v dobe častej neistoty na finančných trhoch sa od neho ani odkláňať nebudú, skôr naopak a investície do zlata budú ďalej iba rásť.

Zdroj: panamainvest2013.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.