Nemci potvrdili štatút najvýkonnejšej ekonomiky EÚ

HABERL
3. júla 2018

Motor Európy, ako (nielen) ekonómovia označujú Nemecko, má za sebou ďalší skvelý rok. Podpísal sa pod to aj pokračujúci nárast HDP, ktorého objem bol opäť najväčším v celej Európe. Aj vďaka tomu sa krajina udržiava na poste najvýkonnejšej ekonomiky v EÚ. Nemecko patrí rok čo rok k najsilnejším svetovým ekonomikám, čo dokazuje aj objem HDP, […]

Motor Európy, ako (nielen) ekonómovia označujú Nemecko, má za sebou ďalší skvelý rok. Podpísal sa pod to aj pokračujúci nárast HDP, ktorého objem bol opäť najväčším v celej Európe. Aj vďaka tomu sa krajina udržiava na poste najvýkonnejšej ekonomiky v EÚ.

Nemecko patrí rok čo rok k najsilnejším svetovým ekonomikám, čo dokazuje aj objem HDP, ktorý krajina pravidelne vyprodukuje. Najväčší podiel HDP v Európe si na konto pripísala aj vlani, čo tohto hospodárskeho lídra naďalej udržiava na pozícii ťahúňa celej Európy. Aspoň tak to vyplýva z posledných štúdií Eurostatu, ktoré potvrdili opätovné nemecké prvenstvo.

Podiel HDP Nemecka prekonal pätinu EÚ

15,30 bil. €, presne toľko dosiahla výška HDP členských štátov EÚ počas minulého roka. O najväčšiu časť z tohto objemu sa postarala práve spomínaná nemecká ekonomika, ktorá má na svedomí viac ako pätinový podiel. Podľa analytikov z Eurostatu sa v porovnaní s predošlým rokom opäť o niečo zvýšil a dostal na úroveň 3,3 bil. €, čo činí až 21,3 %. To prinieslo ešte lepší výsledok v hodnotení eurozóny s produkciou 11,2 bil. €, čo tvorí 72,9 % z výkonu EÚ.

Prvá trojka vygenerovala vyše polovicu HDP

Kým Nemecko sa samo postaralo o zhruba pätinu HDP v celej EÚ, spolu s Veľkou Britániou a Francúzskom vyprodukovali nadpolovičný podiel, ktorý dosiahol až 51,4 %. To sa podarilo napriek poklesu, ktorý zrejme v dôsledku obáv z brexitu poznačil ekonomiku Veľkej Británie a jej HDP znížil o pár desatín percenta. To, že podiel HDP prvej trojky prekročil 50 %, platí aj v prípade eurozóny, akurát librou platiacich Britov nahradili Taliani.

Štáty s najvyšším podielom HDP (za rok 2017):

Európska úniaEurozóna
Nemecko21,3 %Nemecko29,2 %
Veľká Británia15,2 %Francúzsko20,5 %
Francúzsko14,9 %Taliansko15,4 %
Taliansko11,2 %Španielsko10,4 %

*Zdroj: Eurostat

Slovenský HDP s menej ako 1 % podielom

HDP najvýkonnejších európskych ekonomík je aj naďalej niekoľkonásobne vyšší ako ten slovenský. Eurostat nás na základe výsledkov zaradil medzi 11 členských štátov, ktorých podiel HDP dosiahol pod 1 %. Ten náš predstavuje 0,6 %, vďaka čomu sme sa ocitli medzi Maďarskom (0,8 %) a Luxemburskom (0,4 %).

Prvenstvo Nemecka je zrejme neohrozené aj v tomto roku, takže na pozícií najlepšieho by sa nič meniť nemalo. Otázny je akurát podiel, aký motor Európy dosiahne a či bude opäť aspoň o malý kúsok vyšší ako vlani. Vyhliadky analytikov sú zatiaľ pozitívne, takže pravdepodobne si z celkového európskeho HDP uchmatne ešte väčší kus.

Zdroje: www.reuters.com, ec.europa.eu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.