Nerovnomerné rozdelenie bohatstva dosiahlo maximum. Osmička miliardárov vlastní toľko ako polovica planéty.

HABERL
27. februára 2017

Nemusia byť vládcami, lídrami krajín ani majiteľmi spoločností kontrolujúcich zdroje nerastných surovín. K získaniu vplyvu a celosvetovej popularity im postačila šikovnosť, obchodné zručnosti a odvaha biť sa o úspech. Ich snaha však prehlbuje nerovnomerné rozdelenie bohatstva a v súčasnosti vlastnia rovnaký kus bohatstva ako polovica planéty. Kým jedni obdivujú ich ambicióznosť, pre druhých sú tŕňom v oku. Osem najbohatších ľudí sveta […]

Nemusia byť vládcami, lídrami krajín ani majiteľmi spoločností kontrolujúcich zdroje nerastných surovín. K získaniu vplyvu a celosvetovej popularity im postačila šikovnosť, obchodné zručnosti a odvaha biť sa o úspech. Ich snaha však prehlbuje nerovnomerné rozdelenie bohatstva a v súčasnosti vlastnia rovnaký kus bohatstva ako polovica planéty.

Kým jedni obdivujú ich ambicióznosť, pre druhých sú tŕňom v oku. Osem najbohatších ľudí sveta totiž vystúpilo na samotný Olymp, kde je odmenou majetok v hodnote toho, čo vlastní polovica ľudstva. Analytici, médiá aj ekonómovia však upozorňujú, že čím je táto skupinka bohatšia, tým bude vyšší aj nepomer v rozdelení celosvetového bohatstva. Už teraz dosahuje maximum, ktoré nad globálnou ekonomikou dvíha varovný prst.

Majetková nerovnosť dosiahla maximum

S aktuálnymi informáciami o prerozdelení svetového bohatstva prišla organizácia Oxfam. Tá bola poverená spracovaním štúdie zameranej na hodnotenie majetkovej nerovnosti, ktorá bude prejednávaná na Svetovom ekonomickom fóre. Podľa výsledkov štúdie je jasné, že priepastné rozdiely medzi skupinkou najbohatších a chudobnou časťou sveta sa v porovnaní s minulými rokmi ešte viac prehĺbili a v súčasnosti dosahujú maximum.

Nepomer v rozdelení bohatstva sa zvyšuje

Otváranie pomyselných nožníc medzi chudobnou polovicou ľudstva a bohatou elitou naberá čoraz viac na sile. Ak vezmeme do úvahy vývoj v minulých rokoch, situácia začína byť dosť alarmujúca. Svedčí o tom fakt, že elita najbohatších mužov disponujúcich bohatstvom rovným majetku polovice sveta, teda 3,7 miliardy ľudí, sa v posledných 10 rokoch zúžila zo 62 ľudí na 8.

Osmička najbohatších a ich majetok (v USD) :

  1. Bill Gates – 75 mld.
  2. Amancio Ortega – 67 mld.
  3. Warren Buffet – 60,8 mld.
  4. Carlos Slim Helú – 50 mld.
  5. Jeff Bezos – 45,2 mld.
  6. Mark Zuckerberg – 44,6 mld.
  7. Larry Ellison – 43,6 mld.
  8. Michael Bloomberg – 40 mld.

Bohatnutie najbohatších má negatívny dopad

„Nerovnosť rozdeľuje spoločnosť, podkopáva demokraciu a ženie k chudobe stovky miliónov ľudí.“

Vyjadrenie jednej z predstaviteliek organizácie Oxfam hovorí za všetko. Kumulácia bohatstva do rúk úzkej skupiny miliardárov má nepriaznivý dopad na spoločnosť a v očiach verejnosti ničí obraz o spravodlivej perspektívnej globálnej ekonomike. Kritika sa vnáša na problémy so „spravodlivým“ zdaňovaním tejto skupiny, ktorá sa odráža stúpajúcou nedôverou v politický a finančný systém.

Strata dôveryhodnosti, prehlbujúca sa nerovnosť a extrémna kumulácia bohatstva do radov niekoľkých mužov sveta je skrytou hrozbou pre celý svet. Kombinácia morálneho hľadiska a ekonomických problémov sa už teraz podpisuje na spoločnosti negatívne a ak sa situácia nezačne riešiť, sen o rovnomernom rozdeľovaní bohatstva môžeme nadobro prestať snívať.

Zdroje : bloomberg.com, oxfam.org, mybroadband.co.za

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.