Nobelova cena za ekonómiu pozná tohtoročných laureátov

HABERL
29. novembra 2016

Každoročné odovzdávanie Nobelových cien je za nami aj tento rok a svet spoznal mená nových víťazov. V bohatom zozname aktuálnych laureátov sa ocitli aj dvaja odborníci, ktorí si odniesli to najprestížnejšie ocenenie, aké vôbec ekonómovia môžu dostať. Získať ocenenie udeľované na pamiatku legendárneho Alfreda Nobela sa podarí len tým najlepším. Platí to aj v oblasti ekonómie, kde sa […]

Každoročné odovzdávanie Nobelových cien je za nami aj tento rok a svet spoznal mená nových víťazov. V bohatom zozname aktuálnych laureátov sa ocitli aj dvaja odborníci, ktorí si odniesli to najprestížnejšie ocenenie, aké vôbec ekonómovia môžu dostať.

Získať ocenenie udeľované na pamiatku legendárneho Alfreda Nobela sa podarí len tým najlepším. Platí to aj v oblasti ekonómie, kde sa každoročne nájde niekoľko kandidátov ašpirujúcich na prestížne víťazstvo. Inak tomu nebolo ani tento rok a vo sfére odborníkov zameraných na ekonómiu vzišli noví držitelia ceny.

Ekonomickí laureáti až dvaja

Mená nových držiteľov ceny boli predstavené ešte počas októbrového galavečera, na ktorom sa vyhlasovali držiteľa všetkých Nobelových cien. Víťazstva v oblasti ekonómie sa dočkali až dvaja laureáti, ktorí spolupracovali na jednom príspevku. Ide o britsko-fínsku dvojicu Oliver Hart a Bengt Holmström, ktorí si dali námahu priniesť do sveta obchodu vzácne poznatky o efektívnejšom uzatváraní zmlúv.

Víťazstvo za novú teóriu kontraktov

„Večnou prekážkou v ľudskej spolupráci je fakt, že ľudia majú rôzne záujmy. V moderných spoločnostiach sú konflikty záujmov zmiernené, ak nie vyriešené, podľa zmluvných dohôd.“ 

Aj takéto názory ekonómov sú dôvodom, pre ktorý je teória kontraktov stále dôležitejším cieľom výskumov. Vie to aj dvojica tohtoročných laureátov, ktorí pripravili cenné príspevky zjednodušujúce uzatváranie kontraktov. Ich snaha viedla k hľadaniu prieniku medzi rozdielmi v požiadavkách oboch zmluvných strán, čím sa môže pripraviť pôda na uzatvorenie dohody.

„Teoretické nástroje, ktoré vytvorili Hart a Holmström, sú cenné pre pochopenie zmlúv, ako aj pre pochopenie úskalí v oblasti navrhovania zmlúv,“ uviedla Švédska akadémia vied.

Ďalší ekonómovia, ktorých favorizovali na zisk ceny

Olivier J.Blanchard – zaoberal sa nezamestnanosťou a hospodárskymi výkyvmi v priemyselných krajinách

Edward P. Lazear – jeho špecialitou je personálna ekonómia, konkrétne vzťah medzi kompenzáciou a stimulmi

Marc J. Melitz – spracoval novú teóriu obchodu, v ktorej sa zameral na rôznorodosť krajín a schopnosť obchodovania s odlišnými modelmi spoločnosti

 Zopár faktov o ocenení na záver :

          cena za ekonómiu nie je oficiálnou Nobelovou cenou, Nobel ju nespomenul v závete

          s odovzdávaním ceny prišla Švédska národná banka a miestna Kráľovská akadémia

          8-miliónová odmena sa nevypláca z pozostalosti Nobela, ale zo zdrojov tejto banky

          prvýkrát udelili cenu za ekonómiu v roku 1968, odvtedy ju udeľujú každý jeden rok  

          najviac ocenení za ekonómiu putovalo do USA, minulý rok vyhral Škót A. Deaton

Obrovský prínos britsko-fínskej dvojice v oblasti teórii kontraktov nemohol ostať len tak bez povšimnutia. Odborníci sa zhodujú, že aktuálni držitelia ceny dosť výraznou mierou prispeli k účelovejšiemu a pre obe strany výhodnejšiemu uzatváraniu zmlúv. Zisk tohto prestížneho ocenenia je tak najlepšou odmenou za skvelú prácu, ktorú Hart s Holmströmom odviedli.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.