Nový rozpočet EÚ nás môže pripraviť o eurofondy vo výške 1,6 mld.

HABERL
31. júla 2018

Príprava návrhu rozpočtu EÚ a jeho následné schválenie bude aj tentoraz beh na dlhú trať. Niektoré z členských krajín by možno boli rady, ak by sa v predkladanej podobe vôbec neschválil. Medzi ne zrejme patrí aj Slovensko, ktoré by prípadným schválením aktuálneho návrhu prišlo o celkom slušnú časť eurofondov. Posledný rozpočet EÚ nám vyhovoval podstatne viac ako ten, […]

Príprava návrhu rozpočtu EÚ a jeho následné schválenie bude aj tentoraz beh na dlhú trať. Niektoré z členských krajín by možno boli rady, ak by sa v predkladanej podobe vôbec neschválil. Medzi ne zrejme patrí aj Slovensko, ktoré by prípadným schválením aktuálneho návrhu prišlo o celkom slušnú časť eurofondov.

Posledný rozpočet EÚ nám vyhovoval podstatne viac ako ten, ktorý sa chystá Brusel schváliť najbližšie. Zmeny, ktoré vyplývajú z predloženého návrhu, sa týkajú hlavne prerozdeľovania eurofondov, z ktorých sa nám pravdepodobne ujde o čosi menej, a to napriek tomu, že výška rozpočtu bude porovnateľná s tou súčasnou.

Prvý rozpočet bez Britov

Aj keď v návrhu rozpočtu sa ešte môžu viaceré body zmeniť, výška vyčlenených prostriedkov by mala byť konečná. Tá má dosiahnuť 1,135 bil. €, čo činí 1,11 % HDP 27 členských štátov, medzi ktorými už nebude figurovať Veľká Británia. Práve jej odchod z EÚ sa značnou mierou podpísal na mnohých pripravovaných zmenách vo financovaní a prerozdeľovaní eurofondov, najmä vo sfére agropolitiky.

Strata môže byť 1,6 mld. €

Pokiaľ bude rozpočet prijatý v tejto podobe, Slovensko príde o takmer 1,6 mld. €. Kým počas tohto 6-ročného obdobia bolo pre nás vyčlenených spolu 13,3 mld. €, v rokoch 2021 až 2027, budeme môcť čerpať eurofondy v objeme len 11,7 mld. €. Za istých okolností sa táto čiastka môže navýšiť, no takáto možnosť je podmienená zavedením niektorých kontrolných opatrení súvisiacich s mierou korupcie či transparentnosťou pri prerozdeľovaní peňazí.

Strieborný vek eurofondov

Napriek citeľnej strate sa v porovnaní s inými krajinami až tak sťažovať nemôžeme. Krátenie eurofondov totiž postihne všetkých členov, pričom viaceré štáty prídu o niekoľkonásobne viac ako my. Najhoršie na tom budú Poliaci, ktorým pridelia približne o 8 mld. € menej, a takmer 3 miliardy môžu stratiť aj Česi a Maďari. Zlatá éra eurofondov tak definitívne končí a na rad prichádza vek strieborný.

Vyjednávanie už v septembri

Nespokojné krajiny majú stále príležitosť niečo s avizovanými stratami spraviť. Hlavné kolo vyjednávaní je naplánované už na september, kedy sa môže začať rodiť dohoda o konkrétnej podobe rozpočtu. Hlavnými témami budú najmä peniaze na investície do poľnohospodárstva, na ktoré by malo Slovensko dostať okolo 4,4 mld. €, a stredobodom pozornosti sa určite stane aj rozvoj regiónov.

V akej podobe bude budúci rozpočet schválený, to ukážu najbližšie mesiace. Aj napriek tomu, že čas na jeho odobrenie sa pomaličky kráti, Európskemu parlamentu sa navrhovaná podoba nepáči a žiada jeho úpravu. Aj to je možnosť pre všetky krajiny, ktorým sa návrh nepáči, ako vstúpiť do procesu a využiť možnosť odkrojiť si z koláča plného eurofondov väčší kus.

Zdroj: www.tasr.sk, www.politico.eu, www.reuters.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.