Obchodná vojna medzi Čínou a USA pokračuje ďalšími clami

HABERL
25. septembra 2018

Napätie medzi Čínou a USA by sa dalo krájať. Našťastie, zatiaľ iba v ekonomike, kde síce obete rýchlo pribúdajú, no nesú iba materiálnu podobu. Vyžiadala si ich najväčšia obchodná vojna posledných rokov, ktorá pokračuje ďalšími clami vo výške niekoľkých miliárd. Je to len zopár dní, čo pokračujúca obchodná vojna medzi oboma veľmocami napísala ďalšiu epizódu. Americký kabinet […]

Napätie medzi Čínou a USA by sa dalo krájať. Našťastie, zatiaľ iba v ekonomike, kde síce obete rýchlo pribúdajú, no nesú iba materiálnu podobu. Vyžiadala si ich najväčšia obchodná vojna posledných rokov, ktorá pokračuje ďalšími clami vo výške niekoľkých miliárd.

Je to len zopár dní, čo pokračujúca obchodná vojna medzi oboma veľmocami napísala ďalšiu epizódu. Americký kabinet a čínska vláda totiž stále bojujú o ekonomický vplyv a využívajú na to zbrane v podobe ciel za miliardy dolárov. Tie sú uvalené na desiatky tovarov a chýbať medzi nimi nesmú ani tie kľúčové, od ktorých závisia ekonomiky oboch krajín.

Séria ciel za niekoľko miliárd dolárov

Médiá monitorujúce situáciu okolo tejto ekonomickej prestrelky medzi veľmocami nehovoria o postupnej eskalácii napätia náhodou. Ich analýzy vychádzajú z doterajších udalostí, ktoré smerujú skôr k vyhroteniu stavu ako k jeho upokojeniu. Dôkazom je séria hneď niekoľkých zavedených ciel, ktoré už teraz dosahujú miliardy dolárov, čo pravdepodobne ešte stále nie je koniec.

Clá zavedené v doterajšom priebehu:

6. júl Obojstranne zavedené clá zasiahli viaceré druhy tovarov za 34 miliárd.

23.august – Do platnosti vstúpili ďalšie obojstranné clá vo výške 16 miliárd.

September?Čaká sa na zavedenie ďalších ciel, možno až do výšky 200 miliárd.

Rokovania zatiaľ úspech nepriniesli

Opakované zavádzanie ciel je jasným dôkazom toho, že diplomacia oboch krajín zlyháva na plnej čiare. Napriek tomu, že obe strany neodmietajú diskusiu o možnosti zastaviť tento spor, žiadna z nich nemá záujem o ústupky. Aspoň tak to dopadlo pri poslednom rokovaní, ktoré sa skončilo neúspechom a hneď po ňom začali platiť augustové clá vo výške 16 mld. USD.

Vojnová sekera je stále vykopaná a zdá sa, že ani jedna strana ňou nemieni prestať útočiť na súpera ako prvá. V prípade D. Trumpa zrejme takýto krok ani čakať nemôžeme, pretože ten si vo svojej snahe upevniť vedúcu americkú pozíciu na globálnych trhoch očividne verí. Inak by sa nezameriaval na zavádzanie ciel a uvalenie sankcií „po celom svete“ vrátane Ruska a EÚ.

Zdroj: www.cnbc.com, www.reuters.com

Obrázok zdroj: FinReport.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.