Ako sa zo zakladateľov spoločnosti Robinhood stali miliardári?

HABERL
10. novembra 2020

Aktuálne vám prinášame príbeh zakladateľov a miliardárov veľmi úspešnej aplikácie pre obchodovanie – Robinhood, ako aj jej vplyvu na Wall Street.

robinhood

Bolo tesne po polnoci piatok 31. júla 2020. Todd Capital Options Community, populárny kanál na obchodnej komunikačnej platforme Slack, zaznamenáva neobvyklý nárast aktivity. Tento kanál sledujú tisíce začínajúcich obchodníkov.

Nezamestnanosť prudko rastie a vlády jednotlivých krajín po celom svete sa snažia zúfalo zabrániť ekonomickému kolapsu krajiny, ktorý bol vyvolaný pandémiou nového koronavírusu. Členovia tejto online komunity však oslavujú, ako keby bol rok 1999.

Spoločnosti Amazon, Apple, Facebook a Google zverejnili svoje neuveriteľné finančné výsledky. Aj napriek tomu, že vo svete zúri pandémia COVID-19, týmto spoločnostiam sa dohromady podarilo dosiahnuť štvrťročné tržby vo výške 205 miliárd amerických dolárov.

Počas obdobia, kedy sa hrubý domáci produkt Spojených štátov amerických medziročne prepadol o 33%, ich príjmy dosiahli hodnotu 205 miliárd dolárov a zisk bol na úrovni 34 miliárd amerických dolárov. Začínajúci obchodníci, ktorí boli členmi komunity už celé týždne investovali do špekulatívnych opcií prostredníctvom aplikácie slúžiacej na obchodovanie – Robinhood. Konečne nastal čas inkasovať.

Adrenalín, ktorý prúdil žilami týchto špekulantov sa premenil na eufóriu po tom, čo spoločnosť Apple nielenže prekonala očakávania týkajúce sa jej výnosov, no taktiež oznámila svoj nový plán prerozdelenia akcií 4:2, čo prilákalo viacero malých investorov.

Po tom, čo sa piatok o pol desiatej ráno začalo obchodovať a mnohí z týchto špekulatívnych obchodníkov, ktoré vlastnia opcie spoločností Apple a Amazon, sa ocitli v neuveriteľnom zisku.

Trhová hodnota týchto technologických gigantov dosiahla 4 bilióna amerických dolárov. Obchodníci využívajúci aplikáciu Robinhood sa zo svojich ziskov tešili celý víkend. V pondelok, 3. augusta, dosiahol technologický index Nasdaq nové rekordné maximum.

A takto to niekedy vyzerá na akciovom trhu.

Vo februári, pandémia koronavírusu spôsobila pád celosvetovej ekonomiky. Množstvo ľudí preto prišlo o prácu a dostalo chabý stimulačný príspevok od svojej vlády.

A preto sa mnohí rozhodli začať obchodovať prostredníctvom platformy Robinhood. Spoločnosť Robinhood bola založená už v roku 2013 Vladimírom Tenevom a Baiju Bhattom. Mladí podnikatelia sa pri tvorbe svojej platformy inšpirovali Facebookom.

Robinhood je bezplatná, jednoducho ovládaná a návyková platforma na obchodovanie. Svoju spoločnosť pomenovali po legendárnom stredovekom zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Cieľom spoločnosti Robinhood je demokratizovať financie pre všetkých.

Pandémia COVID-19 a vládne dotácie predstavovali pomoc, ktorú spoločnosť Robinhood naozaj neočakávala. Od januára tohto roka vznikli na jej platforme viac ako 3 milióny nových účtov, čo predstavuje 30% nárast.

Očakáva sa, že príjmy spoločnosti v tomto roku dosiahnu 700 miliónov amerických dolárov, čo bude oproti roku 2019 predstavovať nárast o 250%.

Od mája 1975, kedy americká Komisia pre cenné papiere a burzu prestala regulovať odmeny za sprostredkovanie obchodov pre maklérov, tento prístup viedol k nárastu maklérskych spoločností ako napríklad Chares Schwab, na americký retailový akciový trh trh prišlo aktívnejšie obdobie.

Spoločnosť Robinhood si od začiatku neúčtovala za spracovanie obchodov žiadne provízie. Stanovila tak nový štandard aj pre ďalšie maklérske spoločnosti ako TD Ameritrade, Fidelity, Schwab, Vanguard alebo Merrill Lynch.

Obchodníci využívajúci platformu Robinhood, v súčasnosti majú jednoznačný vplyv pre pohyby akciových trhov. Medzi ich obľúbené akcie patria akcie spoločnosti Tesla, marihuanového konglomerátu Cronos, prevádzkovateľa kasín Penn National Gaming a dokonca aj skrachovanej spoločnosti, ktorá prenajímala autá. Podľa spoločnosti Goldman Sachs, objem obchodov špekulatívnych obchodníkov s opciami prekonal objem obchodov s tradičnými akciami.

Graf: Rast objemu obchodov u jednotlivých online brokerov

Vladimir Tenev v nedávnom rozhovore poznamenal: “Myslím, si že ide o výnimočnú situáciu v celej histórii finančných trhov. Krach trhu je zvyčajne nasledovaný recesiou a retailoví investori vtedy prestávajú investovať. Z tohto všetkého profitujú rôzne inštitúcie. V súčasnosti však vidíme, že investovať začali aj ľudia, ktorí sa tomu predtým nevenovali. Tento fakt je naozaj pozitívny nielen pre spoločnosť ako takú ale aj pre našu ekonomiku. Ľudia investujú peniaze, ktoré by inak nechali na sporiacich účtoch.

Tenev a Bhatt ťažili od spustenia platformy Robinhood z jej exkluzivity. V roku 2013, predtým ako bola platforma uvedená na trh, vytvorili zoznam 50 000 čakateľov, ktorý mali získať prístup k platforme, po jej následnom uvedení. Neskôr svojim potencionálnym užívateľom oznámili, že sa v zozname čakateľov môžu posunúť na vyššiu priečku, ak ich platformu odporučia viacerým priateľom.

Aplikáciu Robinhood si ľudia mohli stiahnuť až v roku 2014. V tej dobe bolo na čakacej listine milión potencionálnych klientov. Baij Bhatt do vytvorenia aplikácie venoval množstvo energie.

Zakaždým, keď prišiel s nejakou novou funkciou, vybehol von na ulicu a začal oslovovať náhodných študentov Stanfordskej univerzity, aby mu povedali, čo si o tejto novej funkcii a aplikácii celkovo myslia. V roku 2015, aplikácia získala cenu Apple Design, čo je cena, ktorú každý rok dostane len 12 aplikácií.

Do jesene 2019 spoločnosť získala finančné prostriedky v hodnote viac ako 1 miliardy amerických dolárov. Jej celková hodnota sa vyšplhala na 7,6 miliárd amerických dolárov, pričom zamestnávala 500 zamestnancov a mala viac ako 6 miliónov užívateľov. Aj napriek tomu, že Tenev a Bhatt sú iba menšinovými vlastníkmi spoločnosti, sú jednoznačne bohatými jednotlivcami.

V septembri 2019 sa toho však veľa zmenilo. V priebehu 48 hodín, viaceré veľké spoločnosti, ako napríklad E-Trade, Schwab alebo TD Ameritrade zrušili všetky provízie za sprostredkovanie obchodov.

O pár mesiacov neskôr ich nasledovali aj spoločnosti Merrill Lynch a Wells Fargo. Nakoľko tieto spoločnosti prišli o jeden zo zdrojov príjmov, ich akcie čelili poklesom. Došlo k spojeniu spoločnosti TD Ameritrade a Schwab. Neskôr sa zlúčili aj spoločnosti E-Trade a Morgan Stanley. Dvom mladým podnikateľom sa podarilo dosiahnuť niečo, čo sa nepodarilo ani gigantom ako Vanguard a Fidelity.

Za úspechom spoločnosti Robinhood stojí niečo, čo jej zakladatelia neradi zverejňujú.

Ziskovosť spoločnosti bola od začiatku postavená na tzv. “platbách za tok objednávok”. Namiesto toho, aby si spoločnosť Robinhood účtovala poplatky hneď na začiatku obchodovania, vo forme provízií, spoločnosť zarábala na tom, že svoje obchody predávala tzv. “tvorcom trhu“.

Tvorcovia trhu sú veľké sofistikované spoločnosti venujúce sa kvantitatívnemu obchodovaniu. Ide napríklad o spoločnosti ako Citadel Securities, Two Sigma Securities, Susquehanna International Group alebo Virtu Financial. Tieto firmy vkladajú objednávky klientov spoločnosti Robinhood do svojich algoritmov a snažia sa profitovať z vykonania obchodov tým, že mierne znižovajú nákupné a predajné ceny.

V určitom zmysle, pandémia nového koronavírusu je pre spoločnosť Robinhood požehnaním aj prekliatím.

Pandémia prinútila milióny budúcich zákazníkov spoločnosti Robinhood zostať doma, kde majú stabilné pripojenie na internet a dostávajú finančný stimul od vlády. Situácia na akciovom trhu je okrem toho mimoriadne zaujímavá. Raz trh klesá, následne potom zasa stúpa a tak dookola.

Spoločnosti Amazon sa v súčasnej situácii darí ešte viac a napríklad spoločnosť Chesapeake Energy zažila nevídaný nárast. Výsledkom tohto všetkého bol aj bezprecedentný nárast začínajúcej maklérskej spoločnosti.

Spoločnosť Robinhood eviduje viac ako 13 miliónov registrovaných zákazníkov. Pre porovnanie spoločnosť Charles Schwab je na trhu 49 rokov a eviduje 14 miliónov aktívnych účtov. Spoločnosť E-Treade registruje iba 6 miliónov klientov.

Pandémia však odhalila aj nedostatky spoločnosti Robinhood.

Začiatkom marca spoločnosť zaznamenala jednodňový 5% pokles a následné oživenie. V tej dobe nemali zákazníci žiaden prístup k svojim účtom. Technologické systémy tejto maklérskej spoločnosti nevydržali obrovský nárast objemov objednávok. Na spoločnosť Robinhood bolo kvôli tomuto incidentu podaných viac ako tucet žalôb.

Posledné mesiace sa však spoločnosť Robinhood v tichosti reštrukturalizuje. Tenev uviedol, že spoločnosť vynakladá značné množstvo finančných prostriedkov na veľké technologické investície, ktoré majú zvýšiť kapacitu obchodov, ktoré dokážu denne zvládnuť.

Značná časť z rizikového kapitálu spoločnosti, ktorý dosahuje hodnotu 800 miliónov amerických dolárov, putuje práve na vylepšovanie technológií a zaplatenie nových programátorov.

Spoločnosť Robinhood sa okrem iného zaviazala k tomu, že bude svojich zákazníkov vzdelávať o špekulatívnej povahe obchodovania s opciami. Kvôli tomu si spoločnosť najala “špecialistov na vzdelávania v oblasti opcií” a “pracuje na vylepšení obsahov e-mailov a správ v aplikácii”.

V auguste tohto roka spoločnosť uviedla, že do konca roka 2020 vo svojich kanceláriách v amerických štátoch Texas a Arizona zamestná stovky nových pracovníkov, ktorí budú zákazníkom poskytovať zákaznícke služby.

Podľa zasvätených osôb, je súčasná situácia v spoločnosti celkom naliehavá. Spoločnosť Robinhood už dva roky hovorí o tom, že by mohla vstúpiť na burzu a začať predávať svoje akcie.

Úrokové sadzby sa v súčasnosti pohybujú okolo nulovej hodnoty a situácia na akciovom trhu sa mení veľmi rýchlo. Kedy je lepší čas vstúpiť na burzu, než teraz? Ešte lepším riešením situácie, vzhľadom na súčasné problémy spoločnosti, by bolo, ak by sa majitelia zhodli na jej rýchlom predaji.

Kúpiť by ju mohla napríklad spoločnosť Goldman Sachs, UBS alebo Merrill Lynch. Takýto predaj by bol pre mladých miliardárov – Teneva a Bhatta, rozhodne výhodný. Okrem toho, všetci dobrí obchodníci vedia, že je oveľa ľahšie predať, keď máte možnosť, ako keď musíte.

zdro: www.fortune.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.