Obchodovanie s potravinovými komoditami v súčasnosti

HABERL
16. októbra 2017

Obchodovanie s komoditami má dlhoročnú tradíciu, okolo ktorej sa odjakživa prelievali obrovské sumy peňazí. Výrazný podiel z nich sa vkladá do potravín, ktoré sa po drahých kovoch radia k hlavným cieľom komoditných investorov. A pri príležitosti Svetového dňa potravín si budú pozornosť získavať ešte viac. …

Obchodovanie s komoditami má dlhoročnú tradíciu, okolo ktorej sa odjakživa prelievali obrovské sumy peňazí. Výrazný podiel z nich sa vkladá do potravín, ktoré sa po drahých kovoch radia k hlavným cieľom komoditných investorov. A pri príležitosti Svetového dňa potravín si budú pozornosť získavať ešte viac. 

Aj keď s potravinami sa obchoduje celý rok, 16.október má (nielen) investorom pripomínať ich význam po všetkých stránkach, nie len ako zdroj ziskov. S touto myšlienkou prišla FAO,na podnet ktorej si potraviny získali v kalendári čestné miesto, čo ovplyvňuje aktuálne dianie na trhoch. Tento deň je totiž pre komoditných investorov sviatkom, kedy prebiehajú podujatia zamerané na osvetu a hľadanie spôsobov, ako do komodít investovať korektne a efektívne.

Súčasné obchodovanie ponúka viacero možností

Na trhu s komoditným potravinami sa dá obchodovať viacerými spôsobmi, pričom dôležité je, či sa chce investor podieľať na ich vzniku alebo priamo predávať hotové produkty. V prvom prípade nakupuje len pôdu či akcie, v druhom sa už zameriava na predaj konkrétnej komodity. S tým súvisí aj voľba stratégie a časového horizontu investície, nakoľko krátkodobé vklady sú bezpečnejšie, no len ťažko sa na nich dá zarobiť tak dobre ako pri tých dlhodobých.

Cenové výkyvy sú pri potravinách bežné

Na rozdiel od energií a vzácnych kovov zažíva cenový vývoj potravín omnoho väčšie výkyvy. Spôsobené to je tým, že na ich hodnotu vplýva viacero vonkajších faktorov, čím sa môžu ceny najdrahších komodít prepadnúť v priebehu niekoľkých hodín a opačne.

Faktory, ktoré najviac ovplyvňujú ceny potravín:

– vplyvy počasia, od ktorého závisí, či bude danej komodity dosť alebo nedostatok

– aktuálna cena ropy, ktorá ovplyvňuje náklady pri hnojení pôdy a preprave potravín

– správanie investorov na trhoch a ich (ne)záujem o jednotlivé obchodované potraviny

– hodnota niektorých potravín rastie aj so stále častejším využitím potravín v priemysle

– na globálnom vývoji cien sa podpisujú aj politické rozhodnutia a ekonomické reformy

Top potravinové komodity, ktoré aktuálne ovládajú trhy:

Nováčikoviia avokádo a karfiol – Ošiaľ okolo avokáda a karfiolu vypukol pred niekoľkými mesiacmi v zámorí. Kým cena avokáda ovládla celé Mexiko, v USA sa začalo utrácať za kilo karfiolu o niekoľko dolárov viac, pričom pri oboch plodinách ide o prvý veľký rast v histórii.

Luxusný kaviár a šafrán – Na vrchole rebríčka najdrahších komodít z oblasti potravín stojí naďalej kaviár. 100 gramov tejto nóbl pochutiny stojí viac ako 2000€. Len o niečo lacnejší je šafrán slúžiaci na výrobu aromatického korenia, ktorého cena sa šplhá stále nahor kvôli jeho nedostatku a zložitému postupu spracovaniu.

Stabilné kakao a cukor – Kým vyššie uvedené komodity dobýjajú trh, niekdajší lídri sa snažia udržať na priemernej úrovni. Napríklad kakao nezaznamenalo výraznejší rast niekoľko mesiacov a chváliť sa nemôže ani cukor, no napriek tomu majú obe komodity naďalej vysokú dôveru investorov.

Pozor na mlieko a obilniny – Obilniny a mlieko zohrávajú na trhu kľúčovú úlohu napriek kritickejším chvíľam. Pri nich však pozor, pretože tohtoročná jeseň im veľmi nepraje, čo sa môže kedykoľvek odraziť nevyspytateľnými cenovými turbulenciami.

Aj keď nie všetci investori vkladajú peniaze do potravinárskych komodít, dianie okolo ich cenového vývoja im umožní získať lepší prehľad a spoznať finančné trhy vo všetkých svojich podobách. Práve preto budú minimálne do 16.októbra pozorne sledovať aktuality a možno sa pokúsia do potravín aj čo to zainvestovať.

Zdroje : reuters.com, cnbc.com, tribune.com.pk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.