Obete čínsko-americkej obchodnej vojny rastú

HABERL
15. januára 2019

Podnikateľský sektor vo vybraných krajinách hlási ďalšie nepriaznivé správy. Tie sa spájajú s dôsledkami pretrvávajúcej obchodnej vojny medzi Čínou a USA.  Jej dopady si totiž vyžiadali ďalšie obete a ich počet rastie na americkej aj ázijskej strane. Čínsko-americká obchodná vojna stále nenašla víťaza. Za to porazených pribúda na obidvoch stranách frontu. Navyše, opakované zavádzanie ciel zamiešalo kartami […]

čína a USA

Podnikateľský sektor vo vybraných krajinách hlási ďalšie nepriaznivé správy. Tie sa spájajú s dôsledkami pretrvávajúcej obchodnej vojny medzi Čínou a USA.  Jej dopady si totiž vyžiadali ďalšie obete a ich počet rastie na americkej aj ázijskej strane.

Čínsko-americká obchodná vojna stále nenašla víťaza. Za to porazených pribúda na obidvoch stranách frontu. Navyše, opakované zavádzanie ciel zamiešalo kartami aj u ich obchodných partnerov. V zozname poškodených firiem tak pravidelne pribúdajú nové mená z Ázie aj zo zámoria. Podľa analytikov ich má byť v nasledujúcich mesiacoch ešte viac.

Na čínsko-americkú obchodnú vojnu doplácajú firmy aj trhy

Od vyvolania obchodnej vojny medzi 2 najväčšími veľmocami ešte neprešiel ani rok. Napriek tomu sú dopady ekonomického konfliktu alarmujúce na oboch stranách. Už pár dní po uvalení prvých ciel ich pocítili investori. Finančné trhy na túto situáciu zareagovali okamžitým pádom akcií aj menových kurzov. Postupne sa k obetiam vojny začali pridávať aj firmy, ktoré pocítili dôsledky rôznymi spôsobmi. V súčasnosti hlásia straty aj spoločnosti mimo Číny a USA.

Dopady ciel na ázijské firmy:

Oceliarske firmy hlásia straty – Clá na dovoz ocele a hliníka do USA boli zavedené vôbec ako prvé. Práve tie sa doteraz postarali o najciteľnejšie straty ázijských firiem. Najviac z nich sa obchodná vojna dotkla čínskych oceliarskych spoločností. Nárast ich tržieb sa spomaľuje nepretržite už 6 mesiacov.

Južná Kórea znižuje investície – S pretrvávajúcou obchodnou vojnou sú spoločnosti stále nervóznejšie. Mnohé z nich opakovane odkladajú plánované investície v Číne. Doposiaľ ich najviac odložili, resp. úplne zrušili oceliari, automobilky a elektrotechnické koncerny z Južnej Kórei.   

Japonsku hrozí pomalší rast – Najväčší podiel japonského exportu smeruje práve do Číny a USA. Kvôli clám sa jeho miera každý kvartál zníži o pár desatín percenta. Oslabený vývoz následne ovplyvňuje japonský ekonomický rast. Ten by mal tento rok poklesnúť práve kvôli clám.

Dopady ciel na americké firmy:

Firmy zvýšili ceny služieb a tovarov – Clá na dovoz ocele vyhnali ceny tejto komodity o 20 až 30 % vyššie. Clá na autá sa zas odrazia ich niekoľkopercentným zdražením. To sa odrazilo aj na koncových cenách rôznych služieb a tovarov. V konečnom dôsledku tak na obchodnú vojnu doplácajú aj samotní spotrebitelia.

Zamestnanosť v priemysle veľmi nerastie – Zavádzané clá mali v USA prispieť k tvorbe nových pracovných miest. V niektorých sektoroch sa udial presný opak. Svoje o tom vedia americké automobilky aj predstavitelia priemyselných spoločností spracujúcich oceľ a iné kovy.

Americké automobilky chcú dohodu s EÚ – V prípade amerických automobiliek môžeme spomenúť aj rastúce obavy z ich prosperity. Vedenie jednotlivých automobiliek žiada dohodu s EÚ a odmieta akékoľvek zavádzanie nových ciel.

 Predpovede spojené s ďalšími dôsledkami obchodnej vojny:

  • podľa MMF sa rast globálnej ekonomiky spomalí na zhruba 3,7 %,
  • pár desatín percenta má poklesnúť aj nárast svetového obchodu,
  • nálada vo firmách sa zhorší, objem firemných investícií bude nižší,
  • v americkom aj čínskom priemysle dôjde k väčšiemu prepúšťaniu.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA nie je jedinou, ktorú USA vlani rozpútali. Súčasťou ich protekcionistickej politiky sú clá uvalené na dovoz tovarov z ďalších krajín vrátane EÚ. Ani ich zavedenie sa nezaobišlo bez negatívnych dopadov na trhy a firmy vo vybraných štátoch.

Zdroje: www.cnn.com, www.bbc.co.uk, www.independent.co.uk, zdroj obrázok: www.scmp.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.