Obľúbená metrika Warrena Buffetta naznačuje, že investorov čakajú vážne problémy

HABERL
30. augusta 2018

Všetkých osem najlepších indikátorov akciového trhu vysiela alarmujúce signály. Niektoré z nich ešte iba dvíhajú varovný prst, kým ďalšie už vykazujú kritické hodnoty. Mark Hulbert, ktorý je dlhoročným prispievateľom na portál MarketWatch a zakladateľom analytickej spoločnosti Hulbert Financial Digest, tvrdí, že výnosy akciového trhu budú v priebehu nadchádzajúceho desaťročia vyzerať obzvlášť zúfalo. Hulbert pre denník […]

Všetkých osem najlepších indikátorov akciového trhu vysiela alarmujúce signály. Niektoré z nich ešte iba dvíhajú varovný prst, kým ďalšie už vykazujú kritické hodnoty. Mark Hulbert, ktorý je dlhoročným prispievateľom na portál MarketWatch a zakladateľom analytickej spoločnosti Hulbert Financial Digest, tvrdí, že výnosy akciového trhu budú v priebehu nadchádzajúceho desaťročia vyzerať obzvlášť zúfalo.

Hulbert pre denník Wall Street Journal uviedol: „Prirodzene, nevieme vyvrátiť, že môžu existovať iné ukazovatele s omnoho lepšími dlhodobými prognózami ako osem indikátorov, ktoré sme posudzovali. Osobne však neviem o žiadnom.“

Pozornosť investičnej verejnosti v poslednom období upútal predovšetkým jeden konkrétny ukazovateľ, ktorý sa v odborných kruhov zvykne nazývať ako „Buffettov indikátor“. Generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway označil tento ukazovateľ za „najlepšie jednotné meradlo toho, v akom stave sa v danom momente nachádza ocenenie aktív na trhu“. Ak môžeme predpovedať budúcnosť na základe minulých dejov, v súčasnosti sa zdá, že sľubní investori by sa mali pripraviť na ťažké časy.

Jednoducho povedané, týmto legendárnym indikátorom je pomer medzi celkovou trhovou kapitalizáciou všetkých amerických akcií a celkovým hrubým domácim produktom (HDP) krajiny. Keď sa výsledná hodnota tohto pomeru nachádza v rozmedzí od 70% do 80%, je čas vrážať do trhu peniaze. Akonáhle však výrazne prekročí hodnotu 100%, investori by mali vyhľadávať čo najmenej rizikové príležitosti.

A čo hovorí tento indikátor v súčasnosti? Adem Tumerkan z výskumnej agentúry Palisade Research uviedol, že sa približuje k míľniku 140% a dosahuje tak rekordne vysokú hodnotu. V rozhovore potvrdil, že takéto správanie indikátora vypovedá o „mimoriadne nadhodnotených akciách“ a predpovedá „obzvlášť veľký pokles“.

Situáciu najlepšie ilustruje nasledujúci graf:

Buffettov indikátor: pomer medzi všetkými aktívne obchodovanými akciami v USA (akciový index Wilshire 5000) a nominálnou hodnotou HDP tejto krajiny. Graf zobrazuje vývoj tohto pomeru v období rokov 1970 až 2018, pričom poukazuje na kriticky navýšené hodnoty v súčasnosti.

 

Z uvedeného grafu je zrejmé, že hodnoty Buffettovho indikátora boli mimoriadne zvýšené pred prasknutím internetovej bubliny koncom 90. rokov, ako aj pred poslednou celosvetovou finančnou krízou. Krivka však nikdy nevystúpila vyššie ako v súčasnosti.

Tumerkan napísal: „Znamená to, že sa akcie prepadnú už zajtra? Pravdepodobne nie. Pravdou však ostáva, že inteligentní investori už stiahli svoje peniaze z trhu. Nedá sa s istotou povedať, kedy nastane všeobecný pokles. Keď to však začne, bude to náhle a okamžité.“

Varovné správy týkajúce sa Buffettovho obľúbeného ukazovateľa sa objavili na verejnosti už v priebehu októbra minulého roku a hodnoty zaznamenané na akciovom trhu sa odvtedy ešte ďalej navyšovali. Indikátor momentálne dosahuje historicky najvyššiu hodnotu a to neveští nič dobré.

Tumerkan navyše nie je jediným odborníkom, ktorý upozorňuje na potenciálnu katastrofu. David Rosenberg, ktorý je hlavným ekonómom spoločnosti Gluskin Sheff, začiatkom augusta zverejnil na sociálnej sieti Twitter ďalšie alarmujúce údaje. Stalo sa tak navyše krátko po tom, ako hodnota spoločnosti Apple prekročila biliónový míľnik.

Pomer trhovej kapitalizácie akcií obchodovaných na burze NASDAQ k celkovému HDP sa rapídne približuje k hodnotám charakteristickým pre prasknutie technologickej bubliny.

Big and bigger. As Apple becomes the first to join the trillion-dollar club, Nasdaq's market cap-to-GDP ratio is now rapidly approaching the bubble peak during the dotcom era. pic.twitter.com/U0Z0X6NmHj

— David Rosenberg (@EconguyRosie) August 2, 2018

Hodnota akcií amerických spoločností medzitým veselo narastá. Je veľmi pravdepodobné, že čoskoro budú médiá zaplavené správami o historicky najdlhšom období narastajúceho trhu vôbec.

Správanie sa trhu

Kým trhové indexy Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vykazujú relatívne bežné výkyvy, index Nasdaq Composite vykazuje viditeľný nárast. Cena zlata má mierne klesajúcu tendenciu a cena ropy sa pomaly zvyšuje. Európsky akciový trh vykazuje mierny pokles, kým súčasná situácia Ázie je charakteristická pravidelnými intervalmi nárastu. Cena Bitcoinu prekračuje hodnotu $7 000.

Šírka trhu

Kvalitu finančného trhu môžeme okrem iných ukazovateľov posúdiť napríklad jeho šírkou. Trh sa označuje za široký, keď je na ňom dostatočný počet objednávok na nákup a predaj cenných papierov za rovnovážnu cenu. V takejto situácii vládne na trhu dostatočná likvidita.

Súčasný trh síce vykazuje mimoriadne pozitívny vývoj, ale často sa objavujú pochybnosti spojené s tým, že sa vyznačuje nevyhovujúcou šírkou. To znamená, že na celej zábave sa zúčastňuje iba veľmi obmedzený počet mien. Niektorí analytici zastávajú názor, že keby situáciu nezlepšovali atraktívne mená zo skupiny technologických spoločností FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google), popredné akciové indexy by sa už dávno zrútili.

Avšak Josh Brown, ktorý prevádzkuje odborný blog s názvom The Reformed Broker, vysvetlil: „Šírka trhu je vo všeobecnosti na výbornej úrovni. Trhy sú v súčasnosti široké, nie úzke. Môže sa o tom presvedčiť každý, bez akejkoľvek námahy.“

Vrchná krivka zobrazuje vývoj indexu S&P 500. Spodná krivka predstavuje vývoj hodnoty ukazovateľa známeho ako „Advance-Decline Line“, ktorý udáva, aký objem z aktuálne obchodovaných akcií sa podieľa na celkovom náraste trhu. Narastajúca tendencia tejto krivky naznačuje relatívne vysokú šírku trhu. Graf ilustruje obdobie od decembra roku 2017 do začiatku augusta roku 2018.

 

Rozruch

Investičná komunita bude v nadchádzajúcom týždni venovať zvýšenú pozornosť automobilovej spoločnosti Tesla. Dôvodom je nedávne relatívne nečakané navýšenie hodnoty akcií tohto podniku, čo spôsobilo, že mnohí investori, ktorí sa spoliehali práve na ich pokles, ostali veľmi nemilo prekvapení. Naproti tomu nebolo žiadnym prekvapením, keď sa generálny riaditeľ automobilky Elon Musk rozhodol podpichnúť svojich neprajníkov na sociálnej sieti Twitter príspevkom, v ktorom paroduje Adolfa Hitlera, ktorý údajne tiež predával akcie spoločnosti Tesla nakrátko.

James Bullard, ktorý je riaditeľom federálnej rezervnej banky v St. Louis, vyjadril pochybnosti o tom, že by mali Spojené štáty v najbližších rokoch nevyhnutne upadnúť do recesie. V rozhovore pre agentúru CNBC uviedol: „Trhy bezprostredne po predošlej ekonomickej kríze narastali iba veľmi pomalým tempom. Zvýšené rastové tendencie sa prejavili až v priebehu posledného obdobia, takže vo všeobecnosti môžeme povedať, že nárast akciových trhov je relatívne umiernený. Z toho vyplýva, že búrka je zatiaľ vzdialená omnoho viac, ako sa niektorí ľudia domnievajú.“

Liam Fox, ktorý je britským ministrom medzinárodného obchodu, vyvolal začiatkom augusta pobúrenie na viacerých frontoch. V rozhovore pre noviny Sunday Times totiž uviedol, že existuje až 60% pravdepodobnosť odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez toho, aby sa zúčastnené strany dopracovali k vzájomným dohodám.

Čínsky denník Global Times zase vyhlásil, že Peking je pripravený vstúpiť do „predĺženej obchodnej vojny“ so Spojenými štátmi.

Začiatkom augusta tiež vstúpili do platnosti americké sankcie zamerané proti Iránu.

Ostáva nám iba čakať na to, akým spôsobom sa tieto geopolitické kroky prejavia na vývoji amerických a svetových akciových trhov. V každom prípade by ste však mali pamätať na analýzu Buffettovho indikátora a na základe získaných poznatkov prispôsobiť svoju budúcu investičnú stratégiu a mieru tolerancie rizika.

Zdroj: Wall Street Journal, Bloomberg

Zdielať
Facebook Instagram LinkedIn Email Print

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.