Oplatí sa riadiť investičnými odporúčaniami ?

HABERL
28. augusta 2015

Finančné a investičné trhy sú dynamické mechanizmy, ktorých vývoj je premenlivý a pravidelne prichádza s nečakanými udalosťami. Tie sa snažia predvídať špecialisti na tvorbu aktuálnych analýz a predpovedí, ktorí následne pripravujú rôzne odborné odporúčania s cieľom pomôcť investorom. Oplatí sa ale riadiť týmito odporúčaniami? Mnohí investori sa dokážu zhodnúť, že odporúčania bánk, maklérov či analytikov im dokážu pomôcť pri […]

Finančné a investičné trhy sú dynamické mechanizmy, ktorých vývoj je premenlivý a pravidelne prichádza s nečakanými udalosťami. Tie sa snažia predvídať špecialisti na tvorbu aktuálnych analýz a predpovedí, ktorí následne pripravujú rôzne odborné odporúčania s cieľom pomôcť investorom. Oplatí sa ale riadiť týmito odporúčaniami?

Mnohí investori sa dokážu zhodnúť, že odporúčania bánk, maklérov či analytikov im dokážu pomôcť pri hľadaní výnosných investičných príležitostí. Vo viacerých prípadoch sa s takýmto tvrdením môžeme stotožniť, no nikdy nesmieme zabudnúť na vlastné rozhodovanie. To môže byť v častom protiklade s odbornými odporúčaniami, čo nás postaví pred dôležitú voľbu a tou je, či sa riadiť sebou alebo odborníkmi. V tom prípade môžeme skúsiť hľadať prienik v týchto protichodných postojoch a chrániť si tak vklady pred znehodnotením spôsobeným bezhlavým rešpektovaním investičných odporúčaní.

Vývoj sa dá predvídať len v rovine odhadov

Skôr ako začneme veriť investičným odporúčaniam by sme si mali uvedomiť, že vývoj na trhu sa dá iba odhadnúť. Mnohé odporúčania sa spájajú s predpoveďami na najbližších 6 až 12 mesiacov, no predpovedať dianie na finančných trhoch v takom časovom horizonte je viac tipovanie ako reálne hodnotenie budúcich udalostí.

Faktorov ovplyvňujúcich trh je veľa

Hlavným dôvodom, pre ktorý sa nedá celkom presne odhadnúť budúci vývoj, je veľký počet faktorov vplývajúcich na trh. Existuje viacero indikátorov, od ktorých závisí aktuálny vývoj a tie dokážu zmeniť správanie investorov zo dňa na deň. Vojnové konflikty, krach najväčších spoločností či vyhlásenia vrcholových politických predstaviteľov ovplyvnia dianie okamžite,  na čo samozrejme reagujú aj ceny trhových inštrumentov.

Dôležité informácie sa pred konkurenciou taja

K finančníctvu patrí vždy súťaživosť a boj s konkurenciou, takže treba myslieť aj na to, že odporúčania môžu byť v záujme predbehnutia ostatných kolegov poznačené zavádzajúcimi informáciami. Takisto sa mnohé údaje môžu schválne zatajiť, aby sa dosiahol podobný cieľ, takže to je ďalší dôvod, prečo mnohí investori týmto odporúčaniam nedôverujú.

V neprospech hovoria aj časté bubliny a škandály

Kvantum sľubných príležitostí skrachovalo a investori prišli o veľké sumy, pretože vyšlo najavo, že sa jedná o podvod alebo to bola len obyčajná nafúknutá bublina. Zaujímavé je, že práve tieto odporúčania často inšpirovali obchodníkov k investovaniu do inštrumentov, ktoré následne padli pod vplyvom odhalenia nejakého finančného škandálu.

Odporúčania sa príliš odlišujú

Ak si dáte poriadnu námahu a dôkladne si preštudujete viacero odporúčaní, rýchlo pochopíte ich vzájomný nesúlad. Zhodu nájdete väčšinou len v prípade, že ich vytvorili rôzne partnerské spoločnosti, ktoré sa riadia takmer identickými obchodnými stratégiami. Rozdiely, ktoré tak vyplývajú z odlišných názorov autorov odporúčaní prinášajú nedôveru, čo nám tiež ukazuje, že naša intuícia a prehľad je pri investovaní často tým najlepším navigátorom.

Práca finančných analytikov, burzových maklérov a odborníkov na predvídanie vývoja trhu je dobrou pomocou, no určite by nemala byť jediným faktorom, podľa ktorého sa pri investovaní rozhodujete. Dôvodov je hneď viacero a niektoré z nich sme Vám spomenuli, takže konečné rozhodnutie je na Vás. Avšak nezabúdajte na svoju vlastnú múdrosť, ktorá zohráva v obchode dôležitú úlohu a často povie o možnostiach úspechu viac ako odborne spracované štúdie, čo znamená, že hlavným odporúčaním má byť dôvera vo vlastné schopnosti, a až potom sa treba riadiť odbornými odporúčaniami prinášajúcimi odvážne odhady budúceho vývoja.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.