Oplatí sa v dnešnej dobe investovať do nehnuteľností?

HABERL
3. novembra 2020

Oplatí sa počas súčasnej situácie investovať do nehnuteľností alebo nie? Vyvážia rekordne nízke úrokové sadzby za hypotéky, riziko spojené s nákupom nehnuteľnosti počas pandémie nového koronavírusu?

investovanie do nehnuteľností

Je zrejmé, že pandémia COVID-19 mala nevídaný a ďalekosiahly dopad na celosvetové hospodárstvo. Je ťažké nájsť niečo pozitívne v situácii, keď nezamestnanosť dosahuje historické rekordy.

Preto je potrebné si spomenúť na to, že aj v dobe ovládanej strachom a neistotou existujú viaceré príležitosti.

Nehnuteľnosti a akcie sa už roky bijú o titul “Najlepšie investičné aktíva”. Po vypuknutí pandémie nového koronavírusu však akciový trh zaznamenal rýchly pád. Ceny nehnuteľností sa na druhej strane držali a od jari tohto roka sa takmer nezmenili. Ako teda pandémia ovplyvnila trh s nehnuteľnosťami? Oplatí sa vám renovovať váš byt? Oplatí sa kúpa novej investičnej nehnuteľnosti? Oplatí sa vôbec vziať si v súčasnej situácii hypotéku?

Je vhodný čas na investovanie do nehnuteľností?

Ceny nehnuteľností sú pár mesiacov po začatí pandémie pomerne stabilné a náklady na financovanie nehnuteľnosti sú nízke. Takéto niečo sa nestáva často. Pre sektor nehnuteľností tak ide doslova o tzv. dar od boha.

Treba však pamätať na to, že situácia sa s najvyššou pravdepodobnosťou v blízkej dobe zmení. Viacerí ľudia prestali počas pandémie nehnuteľnosti predávať. Výsledkom bola slabá ponuka, ktorá udržiavala pomerne stabilné ceny.

Väčšina krajín však znižuje, alebo úplne pozastavuje, finančnú pomoc pre svojich obyvateľov, a preto viacerí analytici očakávajú, že sa na trhu zrazu objaví množstvo ďalších nehnuteľností. Nárast ponuky môže vyvolať pokles cien.

Niektoré trhy tak dokonca podľa niektorých očakávaní môžu čeliť razantnému poklesu. Začiatkom tohto leta vydala spoločnosť CMHC predpoveď, v ktorej uviedla, že v tomto roku trh realít v Kanade očakáva pokles priemerných cien domov o 9% až 18%. Iba čas ukáže, aká bude realita.

Mnoho investorov sa však chystá využiť súčasné príležitosti. Peniaze sú lacné a nehnuteľnosti si držia svoju hodnotu, čo znamená, že zažívame jedno z najlepších období, kedy si môžete zobrať pôžičku a investovať.

Viacero odborníkov sa dokonca odvolávala na podobnú skúsenosť z roku 2008. Ceny domov v Spojených štátoch amerických vtedy do istej miery klesli, no trh s realitami sa veľmi rýchlo spamätal. Vraj nás čaká podobný vývoj situácie.

V okamihu keď sa svetová ekonomika začne postupne spamätávať z pandémie, začne sa aj situácia na trhu s nehnuteľnosťami vracať do normálu. Dlhodobé ocenenie nehnuteľností nebude pandémiou pravdepodobne vôbec ovplyvnené.

Napriek dočasnej hospodárskej kríze, budú investície do nehnuteľností generovať vynikajúcu dlhodobú návratnosť.

Akonáhle pandémia nového koronavírusu dosiahne vrchol a začne odznievať, nastane pre investorov najlepší čas na kúpu investičnej nehnuteľnosti. Odborníci predpokladajú, že práve vtedy dôjde ku krátkodobému poklesu priemerných cien nehnuteľností. Bude to platiť obzvlášť v regiónoch, ktoré boli pandémiou najviac ovplyvnené.

Inými slovami, príležitosti na investovanie do nehnuteľností bude dostatok.

V nižšie napísanej časti sme sa pre vás pozreli na jednotlivé možnosti investovania v konkrétnych oblastiach trhu realít:

A) Nehnuteľnosti v meste alebo na predmestí?

Tradičné nehnuteľnosti na prenájom sú jednou z najlepších príležitostí na realitnom trhu, rovnako pre začínajúcich ale aj skúsenejších investorov. Bez ohľadu na to, čo sa bude vo svete diať, ľudia stále potrebujú miesto, kde budú bývať, a ktoré môžu nazývať svojím domovom.

suburb house

Celosvetové štatistiky ukazujú, že iba málo nájomníkov bolo nútených sa odsťahovať. Väčšina krajín im poskytla právnu ochranu a zakázala prenajímateľom vysťahovať nájomníkov.

Vidiecke, prímestské a dovolenkové oblasti patria medzi oblasti, kde môžeme v súčasnosti pozorovať najviac aktivity. Málokto očakával, že budeme sledovať mierny pokles na trhu s bytmi.

Ľudia čoraz viac utekajú z malých stiesnených bytov, aj preto, že bývanie v bytovom dome sa spája so zdieľaním spoločných nebytových priestorov s väčším počtom cudzích ľudí. Mnoho bytov, ktoré boli určené na krátkodobý prenájom, v súčasnosti zíva prázdnotou. Práca na diaľku sa môže stať novým normálom, a preto bývanie v centre mesta nie je prioritou mnohých ľudí.

To znamená, že ako investor nebudete chcieť nasledovať tieto trendy. Keď sa väčšina pozornosti vzťahuje na vidiecke a prímestské oblasti, tak to znamená iba jedno. Ceny nehnuteľností v centrách miest začnú pomaly klesať.

Nehnuteľnosti sa považujú za dlhodobú investíciu, preto by ste sa nemali báť toho, či sa stihne aktivita opäť vrátiť do miest.

Po tom, čo sa väčšina svetových ekonomík spamätá zo súčasnej krízy vyvolanej novým koronavírusom, dôjde aj k návratu aktivity do centier veľkých miest.

Investičné rezidenčné nehnuteľnosti, ktoré tvoria najmä rodinné rodiny, sú podľa odborníkov v súčasnej situácii najbezpečnejším druhom investície. Počet ľudí, ktorí už jednoducho nechcú bývať v spoločných bytových domoch bude stále rasť. Takíto ľudia sa preto začnú obzerať práve po rodinných domoch, ktoré im poskytnú kúsok slobody a bezpečia.

Lokalita nehnuteľnosti je pri investovaní do realít veľmi dôležitým faktorom, avšak pandémiou COVID-19 nemusela byť nejako ovplyvnená.

B) Rekreačné nehnuteľnosti

Kľudne sa môže stať, že cestovanie po svete bude obmedzené ešte nejakú dobu. Ľudia, ktorí kedysi investovali do drahých exotických dovoleniek na opačnom konci sveta, preto čoraz viac investujú do rekreačných nehnuteľností, ktoré sa nachádzajú bližšie k ich domom. Ak ste už v minulosti rozmýšľali nad investovaním do rekreačnej nehnuteľnosti, teraz je ten správny čas na to, aby ste tak urobili.

rekreačné nehnuteľnosti

C) Airbnb nehnuteľnosti

Údaje zhromaždené spoločnosťou Airbnb naznačujú, že prepuknutie pandémia malo významný negatívny vplyv na nehnuteľnosti, určené na krátkodobý prenájom takmer po celom svete.

Najviac k tomu prispela asi skutočnosť, že množstvo hostí muselo kvôli cestovným obmedzeniam zrušiť svoje rezervácie. Všetko zlé je ale na niečo dobré. Viacerým majiteľom nehnuteľností určených na krátkodobý prenájom sa podarilo nájsť nové cesty, ako generovať príjem.

airbnb house

Pandémia COVID-19 vytvorila novú skupinu ľudí, ktorí si prenajímajú nehnuteľnosti na krátku dobu. Predovšetkým ide o zdravotnícky personál, ktorý je premiestňovaný naprieč celou krajinou, podľa toho, kde je situácia najhoršia.

Airbnb byty ponúkajú ubytovaným o niečo viac súkromia a bezpečia ako mnohé hotely. Ďalšiu skupinu tvoria dôchodcovia a ľudia patriaci do rizikovej skupiny, ktorí sa rozhodli opustiť ruch veľkých miest a odísť do odľahlejších oblastí, aspoň do doby, kým pandémia neustúpi. Stále viac ľudí, ktorí majú možnosť pracovať z domu taktiež opúšťa mestá a premiestňuje sa na vidiek alebo na samotu.

Investovanie do nehnuteľností určených na krátkodobý prenájom, napríklad prostredníctvom platformy Airbnb, teda vyzerá ako dobrý spôsob ktorým je možné generovať príjem počas pandémie.

D) Realitné investičné trusty

Ďalšou investičnou príležitosťou, ktorá sa preukázala ako bezpečný spôsob pasívneho investovania do nehnuteľností je investovanie do realitných investičných trustov, skrátene REITs.

Výkonnosť realitných investičných trustov je od začiatku pandémie pomerne stabilná.

Realitné investičné trusty sú vhodné pre tých, ktorí nechcú prevziať zodpovednosť za fyzickú nehnuteľnosť. Investovaním do realitných investičných trustov môžete diverzifikovať svoje portfólio, generovať vysoké zisky a užívať si viaceré daňové výhody.

Pri investovaní do nehnuteľností je potrebné mať na pamäti ďalšie dôležité fakty:

1) Je treba si dať pozor na svoje ambície

Síce viacerí investori sú presvedčení o tom, že je vhodný čas na investovanie do nehnuteľností, treba si dávať pozor. V časoch neistoty jednoducho netreba byť príliš ambicióznym investorom.

Pokúste sa kúpiť jednu nehnuteľnosť. Predtým ako sa rozhodnete uskutočniť akúkoľvek ďalšiu investíciu sa však uistite, že vám táto nehnuteľnosť generuje dostatočný hotovostný tok.

Pamätajte na to, že to môže trvať o niečo dlhšie oproti tomu, koľko by to trvalo pár mesiacov dozadu. Mnoho dodávateľov má problém dostať sa k materiálom, ktoré potrebujú. Ak vlastníte viacero nehnuteľností, musíte počítať s tým, že ich renovácia môže trvať celé roky. Pred kúpou nehnuteľnosti podrobne zanalyzujte jej stav a každú zmluvu, ktorú podpisujete. Uistite sa, že máte dostatočný rozpočet na pokrytie akýchkoľvek ďalších nákladov.

2) Je treba myslieť v dlhodobom časovom horizonte

Pamätajte, že investovanie do nehnuteľností nie je spôsob ako rýchlo zarobiť. Každý, kto investuje by mal myslieť v dlhodobom časovom horizonte. Veci sa menia každý deň a nikto z nás nevie, ako to celé dopadne.

Výsledkom toho je, že tí, ktorí prijímajú krátkodobé riziká, strácajú najviac. Dlhodobí investori do nehnuteľností však môžu získať naozaj veľa. Súčasná situácia je naozaj neobvyklá.

História nám však dokazuje, že nehnuteľnosti sú ako jojo. Raz idú hore, potom dole. V dlhodobom časovom horizonte majú nehnuteľnosti naozaj vysoký potenciál. Ak sa však rozhodnete investovať do nehnuteľností, buďte opatrní.

3) Ideálna je konzultácia s expertmi

Bez ohľadu na to, o aký typ investičnej nehnuteľnosti sa zaujímate, spolupracujte s odborníkmi. Profesionáli vám môžu výrazne pomôcť. Bez ohľadu na to, koľko informácií si zistíte, nikdy dokážete nahradiť odbornosť a skúsenosti šikovného realitného agenta.

Rôzne komunity čelia rôznym výzvam a vy jednoducho nemôžete očakávať, že sa vám podarí zhromaždiť viac informácií, ako má človek, ktorý sa v danej sfére pohybuje.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.