Paládium je na vrchole, môže byť komoditou roka

HABERL
13. januára 2020

Na komoditnom trhu žiari nová hviezda. Paládium má totiž za sebou nadmieru úspešné obdobie. Jeho cena v posledných mesiacoch raketovo rástla a podľa najnovších prognóz by v tomto tempe mohla stúpať ďalej. Aj preto ju niektorí analytici pasujú za komoditu roka 2020. Najsledovanejšími komoditami sú už tradične ropa, zlato či striebro. S príchodom januára sa však […]

alluminium

Na komoditnom trhu žiari nová hviezda. Paládium má totiž za sebou nadmieru úspešné obdobie. Jeho cena v posledných mesiacoch raketovo rástla a podľa najnovších prognóz by v tomto tempe mohla stúpať ďalej. Aj preto ju niektorí analytici pasujú za komoditu roka 2020.

Najsledovanejšími komoditami sú už tradične ropa, zlato či striebro. S príchodom januára sa však vždy o pozornosť prihlásia ďalší kandidáti na zisk pomyselného titulu „komodita roka“. Tento rok by si ho mohlo uchmatnúť paládium. Drahému kovu známemu svojím využitím vo vybraných oblastiach priemyslu totiž predpovedajú ďalší rekordne úspešný rok.

Paládium v priemysle aj na burze:

– najväčším svetovým dodávateľom paládia s vyše 40 % podielom je Rusko
– ročná produkcia kovu dosahuje niečo nad 200 ton, resp. okolo 7 mil. uncí
– vyše 85 % produkcie sa využíva pri výrobe katalyzátorov pre automobily
– uplatnenie si nachádza aj pri výrobe dentálnych zliatin či zliatin pre šperky
– okrem využitia v priemysle slúži tiež ako investičný kov na obchodovanie

Cenu paládia dvíha jeho nedostatok

Objem vyťaženého paládia je v porovnaní s ostatnými drahými kovmi porovnateľne nižší. To brzdí aj celkovú ročnú produkciu, ktorá sa už roky drží na takmer podobnej úrovni. Dopyt po ňom však každoročne stúpa. Dôvodom je najmä vyšší počet objednávok katalyzátorov, ktorý vyplýva z narastajúcich nárokov na čistejšiu a šetrnejšiu výrobu áut. Výsledkom je nedostatok drahého kovu na svetových trhoch, s čím automaticky rastie jeho cena.

Cena rastie nepretržite od roku 2015

Rast ceny paládia nie je žiadnou minuloročnou novinkou. Hodnota drahého kovu stúpa už od roku 2015. S výnimkou niekoľkých slabších týždňov tak zaznamenáva dlhodobý kontinuálny nárast, čo nie je na komoditnom trhu bežné. Jeho výsledkom bolo stanovenie nového maxima. To ale môže byť čoskoro prekonané. Dlhodobý rast sa totiž v úvodných mesiacoch tohto roka zrejme neskončí.

Maximum atakovalo 2000 USD za uncu

Prvé signály naznačujúce pokračovanie rastu hodnoty paládia prišli hneď v úvodných dňoch nového roka. Po miernom predvianočnom poklese začala jeho cena opäť stúpať a približovať sa k doposiaľ rekordnému výsledku z 13. decembra. Ten dosiahol až 1971 USD za uncu, čo bolo o vyše 700 USD viac ako na začiatku roka 2019. Hodnota komodity tak za 12 mesiacov poskočila o viac ako polovicu.

Priebežný vývoj ceny paládia v roku 2019:

Dátum

Cena za uncu

2.1.2019

1267 USD

1.4.2019

1403 USD

1.7.2019

1552 USD

1.10.2019

1660 USD

2.12.2019

1858 USD

13.12.2019

1971 USD

30.12.2019

1905 USD

*Zdroj: www.infomine.com

Predpoveď na rok 2020 je optimistická

Vlaňajší vývoj hodnoty paládia dodal investorom vsádzajúcim na tento kov ešte viac odvahy. Do nového roka vstupovali s poriadnou dávkou optimizmu. Cena komodity má totiž na dosah prekonanie rekordu z 13. decembra napriek poklesu zo záveru mesiaca. Už 2. januára bola na úrovni 1953 USD a podľa prognóz má naďalej stúpať. Tlačiť nahor ju bude dopyt prevyšujúci ponuku. Investori tak majú skvelú šancu zhodnotiť svoje vklady.

Možnosti investovania do paládia:

Investičné mince a tehly – Ide o obdobu zlatých a strieborných mincí. V obehu ich je však málo, čo výrazne znižuje ich likviditu.
Akcie ťažobných firiem – Klasická forma investovania do akcií. Investori si vyberú akcie niektorej z firiem orientovanej na paládium a podľa podmienok burzy na ne vsadia.
ETF fondy zamerané na akcie – Investovať do paládia sa dá aj prostredníctvom ETF fondov naviazaných na akcie spojené s hodnotou paládia. Ich výhodou je kopírovanie jeho skutočnej ceny.

Paládium má za sebou už dve famózne obdobia. To prvé prebiehalo začiatkom 21. storočia. Vtedy sa cena tohto kovu postupne prvýkrát v histórii prepracovala na úroveň 1000 USD za uncu. Vysoké čísla však komodite dlho nevydržali a prišiel prepad až o pár stoviek dolárov. Minuloročný rekordný rast ale priniesol novú etapu, ktorá má tento rok pokračovať a zvýšiť hodnotu kovu nad hranicu 2000 USD.

Zdroje: www.kitco.com, www.infomine.com, www.apmex.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.