Pätina finančných inštitúcií chce do roka začať obchodovať v kryptomenách

HABERL
19. júna 2018

Mediálny boom okolo kryptomien trochu utíchol, no dopyt po virtuálnych platidlách je naďalej nadpriemerný. Potvrdzuje to väčšina prieskumov, ktoré hodnotia vzťah firiem a finančných inštitúcií ku kryptomenám. Podľa mnohých štúdií je im naklonených čoraz viac spoločností, ktoré s nimi v najbližších mesiacoch plánujú začať obchodovať. Kým vlády proti obchodovaniu s kryptomenami zbroja, v radoch medzinárodných […]

Crypto

Mediálny boom okolo kryptomien trochu utíchol, no dopyt po virtuálnych platidlách je naďalej nadpriemerný. Potvrdzuje to väčšina prieskumov, ktoré hodnotia vzťah firiem a finančných inštitúcií ku kryptomenám. Podľa mnohých štúdií je im naklonených čoraz viac spoločností, ktoré s nimi v najbližších mesiacoch plánujú začať obchodovať.

Kým vlády proti obchodovaniu s kryptomenami zbroja, v radoch medzinárodných finančných inštitúcií je o nich stále väčší záujem. Svedčia o tom výsledky nedávnej štúdie, ktorú v snahe predpovedať najbližšiu budúcnosť vyžívania kryptomien zo strany bánk a investičných skupín vypracovala spoločnosť Thomson Reuters. Podľa jej zistení siahne v najbližších mesiacoch po kryptomenách značný podiel veľkých finančných domov.

Prieskumu sa zúčastnilo 400 zástupcov veľkých inštitúcií

Na to, aby mohli analytici pripraviť čo najreálnejší odhad podielu nadnárodných spoločností uvažujúcich o obchodovaní s kryptomenou, oslovili celkovo až 400 respondentov. Medzi nimi nechýbali ani zástupcovia najväčších bánk, investičných fondov a správcovských spoločností pôsobiacich na globálnom trhu. Zistené odpovede priniesli očakávané výsledky, pretože do obchodovania s kryptomenami sa chce v najbližšej dobe pustiť až 90 % opýtaných.

V období 12 mesiacov plánuje zaviesť kryptomenu až pätina

Expanzia kryptomien zasiahla aj obchodné metódy využívané bankovými a správcovskými spoločnosťami. Mnohé z nich, vrátane tých najvplyvnejších hráčov globálnej ekonomiky, už systém obchodovania s Bitcoinom a inými známymi menami stihli zaviesť. V nasledujúcich 12 mesiacoch sa k nim pridajú ďalšie mená a spomedzi zoznamu 4 stoviek respondentov ich má byť celá pätina.

70 % respondentov vsadí na Bitcoin, a to do 3 až 6 mesiacov

Najpoužívanejšou kryptomenou ostane zrejme aj naďalej Bitcoin, pretože až 70 % opýtaných plánuje zaviesť do obchodného styku práve túto menu, čo by chceli zrealizovať v období 3 až 6 mesiacov. Ďalšími menami, na ktoré sa väčšina inštitúcií zameria, budú Ethereum, Ripple či stále rýchlejšie rastúci EOS, ktoré by mali uchmatnúť takmer celý zostatok.

Ďalšie zaujímavosti vyplývajúce z prieskumov o kryptomenách:

– budúci rok by mohla vzniknúť jedna z prvých veľkých kryptobúrz – Nasdaq
– podľa prieskumu spoločnosti Fundstrat Global Advisors je 53 % investorov presvedčených o raste hodnoty Bitcoinu k úrovni 20 000 dolárov, a to do konca roka 2018
– 43 % opýtaných investorov verí, že cena Bitcoinu bude na konci roka na úrovni od 20 000 do 30 000 dolárov
– investori predpokladajú, že prvou väčšou bankou, ktorá umožní obchody s kryptomenami, bude Goldman Sachs

Štúdia spomínanej spoločnosti nie je ani zďaleka jedinou, ktorá potvrdila rastúci optimizmus popredných finančných inštitúcií voči obchodovaniu s kryptomenami. Mnohé z nich sa pustia do tohto kroku ešte tento rok, iné počkajú na to, kedy sa tomuto trhu podarí dospieť a ustáliť. Vzhľadom na stúpajúci dopyt je však už teraz zrejmé, že kryptomeny nie sú len chvíľkovým ošiaľom a vo svete investovania si postupne získavajú stabilné miesto.

Zdroje: www.cnbc.com, www.bloomberg.com, www.reuters.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.