Päťka najbohatších Európanov zarobila vyše 120 miliárd dolárov

HABERL
19. februára 2016

Európske krajiny ponúkajú dostatok možností na dosiahnutie prestížnych obchodných úspechov, vďaka čomu sa tým najambicióznejším podnikateľom podarilo dopracovať k rozsiahlym miliardovým majetkom. Päťka najbohatších dokonca zarobila vyše 120 miliárd dolárov, čím ukázala, že aj na starom kontinente sa rodia osobnosti schopné prepísať dejiny finančného sveta. V porovnaní s objemom financií preinvestovaných v Amerike a v najbohatších ázijských regiónoch by sa mohlo […]

Európske krajiny ponúkajú dostatok možností na dosiahnutie prestížnych obchodných úspechov, vďaka čomu sa tým najambicióznejším podnikateľom podarilo dopracovať k rozsiahlym miliardovým majetkom. Päťka najbohatších dokonca zarobila vyše 120 miliárd dolárov, čím ukázala, že aj na starom kontinente sa rodia osobnosti schopné prepísať dejiny finančného sveta.

V porovnaní s objemom financií preinvestovaných v Amerike a v najbohatších ázijských regiónoch by sa mohlo zdať, že európski finančníci ťahajú za kratší koniec. Opak je pravdou, pretože niekoľko najbohatších osobností pochádza z európskych krajín a ich výrazný vplyv rastie aj v globálnom meradle. Tento fakt potvrdzuje aj objem majetku pätice najbohatších Európanov, ktorí podľa jesennej správy spoločnosti Luxury Institute spolu zarobili vyše 120 miliárd dolárov a nijak výrazne nezaostávajú za konkurentmi z iných svetových regiónov.

Najbohatšieho Európana nájdeme v Anglicku

Vrcholný predstaviteľ  spoločnosti Mittal Steel zarobil svojou prácou v priemysle obrovské peniaze. Podľa údajov Luxury Institute vlastní anglický podnikateľ Lakshmi Mittal (na obrázku) aktíva vo výške 30 miliárd dolárov, čo ho vynieslo na prvé miesto v zozname najbohatších Európanov. Jeho úspechom ešte nie je koniec a v tomto roku sa dá predpokladať, že jeho majetok narastie opäť.

Mittalovi dýcha na chrbát zakladateľ IKEA

Riadenie rozsiahlej medzinárodnej siete značkových nábytkárskych predajní vytvára najlepší predpoklad na dosiahnutie miliardových ziskov. To sa podarilo majiteľovi spoločnosti IKEA Ingvarovi Kampradovi, ktorý vybudoval prestížnu obchodnú sieť a vďaka úspechom mohol zarobiť až 28,5 miliardy. S touto čiastkou sa zaradil tesne za lídra z Anglicka a v tomto roku možno prebehne veľký súboj o európsky primát.

Do poradia prehovárajú Albrechtovci

Do súboja o prvenstvo najbohatšieho Európana by teoreticky mohli zasiahnuť aj dvaja bratia Albrechtovci. Nemecká dvojica Karl a Theo údajne zarobila skoro 24 miliárd dolárov, ktoré získali za prevádzkovanie siete diskontných obchodov pomenovaných príznačne Aldi. Tie sa stali obľúbené v domácom Nemecku aj za hranicami, takže potenciál ďalšieho napredovania tohto rodinného biznisu určite existuje.

K najbohatším patrí aj žena

Medzi piatimi najbohatšími Európanmi sa ocitla aj jedna žena a ňou nie je nik iný ako Liliane Betancourtová. Tá je dedičkou rešpektovaného kozmetického impéria L´Oreal, ktorého cena sa pohybuje na úrovni 21,5 miliardy dolárov. Francúzska podnikateľka sa tak zároveň radí aj do skupiny najbohatších žien sveta, ktoré majú vo svojej moci významný podiel svetového bohatstva.

Päťku najbohatších uzatvára Arnault

Len o pár miliónov menej ako v prípade Bettancourtovej dosahujú aktíva jej francúzskeho krajana. Známy šéf nadnárodnej spoločnosti LVMH Bernard Arnault bol istý čas najbohatší v celej Európe, pričom jeho majetok dosahoval vyše 40 miliárd dolárov. Dnes vlastní aktíva so zhruba polovičnou výškou, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 21-21,3 miliardy a celkovo mu patrí piata priečka.

Ak sa pozrieme na majetok najbohatších Európanov zo širšieho hľadiska, napríklad na prvú päťdesiatku, potom sa jeho výška pohybuje na úrovni 350 miliárd dolárov. Je zaujímavé, že prvá päťka zarobila približne tretinu toho, čo celá päťdesiatka spolu. V takomto ponímaní už Európa stráca aj na Američanov, pretože najbohatšia päťdesiatka zo zámoria zarobila o nejaké miliardy viac. Aj napriek tomu sú výsledky týchto európskych obchodníkov dobré, no netreba zabúdať, že rebríček je zostavený na základe vlastnených aktív. To v praxi znamená, že objem skutočného finančného majetku môže byť o niečo menší.

Zdroje : etrend.sk, forbes.cz, bord.sk, season-report.sk FOTO: southasian.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.