Pavol Hochschorner: Na finančnú budúcnosť som myslel už počas športovej kariéry

HABERL
6. novembra 2020

Ako trávi Pavol Hochschorner svoj čas po ukončení profesionálnej športovej kariéry a aké sú jeho plány do budúcnosti? To, ale aj mnoho iných zaujímavostí zo svojho života nám prezradil v rozhovore.

Pavol Hochschorner

Pavla Hochschornera určite nie je potrebné predstavovať. Kto by nepoznal zlaté dvojičky, dlhoročných slovenských reprezentantov a trojnásobných olympijských víťazov, bratov Hochschornerovcov.

Pavol Hochschorner je rodákom z Bratislavy a ako reprezentant vo vodnom slalome má, spoločne so svojim bratom Petrom, na konte niekoľko úspechov a prvenstiev. O bratoch „Hochšíkoch“ sa vždy hovorilo, že ak majú svoj deň, sú na vode nezastaviteľní. Zlatý hetrik dosiahli ako prví slalomári v histórii a vo vodnom slalome dosiahli spoločne všetko, čo bolo vôbec možné dosiahnuť. Aké boli ale začiatky úspešného športovca, Pavla Hochschornera?  

Ako úspešní reprezentanti, spolu s vašim bratom Petrom, máte za sebou niekoľko ročné skúsenosti vo vodnom slalome a zjazde. Prezraďte nám, bavila vás voda už od malička?

Už od malička sme vyrastali na vode. Keďže sa naši rodičia venovali vodným športom, tak aj my sme boli spolu s nimi stále vo vode. Vnímali sme to ako súčasť nášho života.

Spomínate si na to, ako ste odhalili váš talent a športové nadanie?

Od malička sme sa venovali viacerým športom. Keďže sme vyrastali na Dunaji, tak v zime sme tam hrávali hokej, chodili sme s otcom a mamou na lyžiarske kurzy a taktiež sme chodili na mamine tréningy do telocvične, kde sme sa mohli zdokonaľovať vo všetkým možných športoch. Vraveli nám, že máme talent na viaceré športy, ale tým, že k vode sme mali najbližšie, začali sme sa venovať vodným športom.

Bratia Hochschornerovci

Kto bol vo vašich začiatkoch vašou najväčšou inšpiráciou? 

Keďže naši rodičia boli vodní slalomári, tak samozrejme, našou inšpiráciou boli oni.

K vašim úspechom sa ešte dostaneme, no prezraďte nám niečo o vašej ceste. Skúste nám priblížiť váš príbeh. Aké najväčšie prekážky a méty ste museli počas svojich začiatkov aj kariéry zdolať? 

S najväčšími prekážkami sme sa stretli ešte na strednej škole. Keďže sme nechodili na športovú školu, nebrali do úvahy to, že športujeme a v štúdiu sme nemali žiadne úľavy. A nakoľko nás bavilo viac trénovanie ako učenie sa, mali sme občas problém zladiť školu s tréningmi.

Dokonca, keď sme po olympiáde v Sydney nastúpili na Fakultu telesnej výchovy a športu, tak sme boli nútení školu ukončiť, pretože sme vynechali zopár prednášok kvôli olympiáde a fakulta to nebrala do úvahy. Neskôr nám vyšli v ústrety aspoň v tom, že sme si mohli spraviť trénersky kurz 1.triedy. To boli asi naše najväčšie prekážky na začiatku našej kariéry. 

Na vašom konte úspechov máte okrem iného 3 zlaté olympijské medaily, 1 bronzovú olympijskú medailu, na majstrovstvách sveta ste zaznamenali medailovú bilanciu 5-3-3 a na majstrovstvách Európy ste získali sedem zlatých a štyri strieborné medaily. Na ktoré z ocenení spomínate najčastejšie a prečo?

Samozrejme, že sú pre nás najcennejšie víťazstvá na OH. Vodný slalom je šport, v ktorom vás aj maličká chyba, ktorá nemusí byť zapríčinená vami, napríklad vietor, zmena prúdov vody aj rôzne fyzikálne vplyvy, môže odsunúť z medailových pozícii. Olympiáda sa koná každé 4 roky, tak bolo pre nás najcennejšie to, že sa nám podarilo dvakrát obhájiť zlatú medailu zo Sydney.

Pavol Hochschorner

Aké boli vaše pocity po získaní úplne prvej zlatej medaily na olympiáde v Sydney, v roku 2000, ktorej 20. výročie ste oslávili nedávno, v septembri? 

Po prvej olympiáde boli naše pocity najemotívnejšie, pretože sme ešte nevedeli, ako chutí víťazstvo na najväčšom športovom podujatí. Aj návrat zo Sydney bol veľkolepý. Všade nás vítali. Na letisku, v Lodenici spravili diskotéku, na námestí nás vítal moderátor s množstvom fanúšikov. Odvtedy boli tie olympiády akoby len obyčajné Majstrovstvá sveta. Nič zvláštne. Naša prvá olympiáda bola veľkolepá a s najbohatším a najzaujímavejším poolympijským programom. 

Odbočme ale od vašej športovej kariéry. Čomu sa venujete v súčasnosti? Ako sa vám aktuálne darí? 

V súčasnosti trénujeme vodný zjazd, keďže nám našu olympijskú kategóriu vo vodnom slalome zrušili. Dostali sme tak aj výpoveď v Športovom centre polície. Aktuálne sme presedlali na vodný zjazd, s ktorým sme v mladosti začínali. Robíme ho viac-menej zo zábavy, pretože sme ešte nechceli zavesiť pádla na klinec. Samozrejme, ja sa venujem najmä svojej rodine a synovi na plný úväzok. 

Aké máte plány do budúcnosti?

V budúcnosti by som sa chcel venovať veciam ohľadne stavieb a developerstva.

Ako vaše plány ovplyvnila súčasná kríza v dôsledku koronavírusu? 

Samozrejme, všetko je v dnešnej dobe zdĺhavé a keďže sa nejaké projekty zdržali, tak aj moje plány to momentálne trošku spomalilo.

A čo finančná zábezpeka? Mysleli ste už počas svojej športovej kariéry na zabezpečenie sa po finančnej stránke aj do budúcnosti? Mali ste pripravené akési „zadné vrátka“?

Určite sa každý profesionálny športovec snaží zarobiť si športom aj do budúcna. Preto čím lepšie výsledky sme dosahovali, tým sme mali väčšiu možnosť zohnať si sponzorov, a to aj napriek tomu, že náš šport nie je až tak finančne atraktívny. Snažili sme sa teda z toho aspoň niečo vyťažiť. Momentálne sa snažím pracovať s financiami, ktoré som nadobudol počas kariéry, aj keď sa to stále iba učím. 

Aké boli vaše kroky, keď sa rozhodli pre finančné zabezpečenie sa? 

Snažil som sa nájsť čo najvhodnejší spôsob, ako nenechať financie len tak ležať a investovať ich.

Ako úspešný športovec, rozumeli ste dostatočne aj financiám? Ste finančne zdatný?

V oblasti financií som iba začiatočník, ale našťastie poznám ľudí, ktorí mi s tým vedia pomôcť. 

Kto sa vám teda v súčasnosti stará o vaše financie a prečo?

V súčasnosti som časť mojich financií zveril do rúk odborníkom z investičnej spoločnosti HABERL Wealth Management, pretože im dôverujem a ponúkli mi kompletný finančný servis, ktorý ma veľmi oslovil.

Čo vám na investičnej skupine HABERL Wealth Management vyhovuje najviac? Prečo ste si vybrali práve túto investičnú spoločnosť?

Vyhovuje mi ich kompletný finančný servis, pri ktorom sa ja nemusím o financie vôbec starať. Informovali ma taktiež o všetkých rizikách a dokázali mi zostaviť čo najvhodnejšie portfólio.

Aké konkrétne produkty a služby využívate? Ktoré zo služieb by ste vedeli označiť ako „nadštandardné“?

Keďže som iba začiatočník, zvolil som si riadené portfólio, o ktoré sa mi starajú odborníci. Za nadštandardnú považujem v rámci tejto spoločnosti ich komunikáciu a úprimnosť

Naplnili sa v rámci investovania v HABERL Wealth Management vaše očakávania?

Určite sa moje očakávania naplnili, a to aj napriek ťažkej situácií, ktorá momentálne vládne vo svete.

Ako hodnotíte starostlivosť o vás a vaše financie v tejto spoločnosti? 

Starostlivosť o mňa a moje financie hodnotím v spoločnosti HABERL Wealth Management na zlatú medailu a naozaj každému, kto potrebuje pomoc s financiami odporúčam spoluprácu s touto spoločnosťou. 

HABERL Wealth Management, o.c.p., a.s. ako licencovaný obchodník s cennými papiermi ponúka svojim klientom komplexnú škálu investičných služieb. Vieme pre vás zostaviť expertmi riadené portfólio, aktívne spravovať váš majetok a zabezpečiť obchody s cennými papiermi na svetových trhoch.

Chcete aj vy profesionálnu starostlivosť o vaše peniaze? Kontaktujte nás.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.