Po dobrom polroku čaká svetové akciové trhy spomalenie

HABERL
14. augusta 2017

Čo čaká akciové trhy v najbližšej budúcnosti? Prebehne druhý polrok v pokoji alebo nás prekvapia nečakané turbulencie? Vyplnia sa avizované predpovede poukazujúce na mierne spomalenie alebo budeme pokračovať v silnom raste? Predpovede hovoria jasne, no odpovede na tieto otázky dostaneme až v priebehu nasledujúcich mesiacov. Prvý tohtoročný polrok sa na akciových trhoch niesol v znamení viacero pozitívnych trendov. Mnohé štatistiky […]

Čo čaká akciové trhy v najbližšej budúcnosti? Prebehne druhý polrok v pokoji alebo nás prekvapia nečakané turbulencie? Vyplnia sa avizované predpovede poukazujúce na mierne spomalenie alebo budeme pokračovať v silnom raste? Predpovede hovoria jasne, no odpovede na tieto otázky dostaneme až v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Prvý tohtoročný polrok sa na akciových trhoch niesol v znamení viacero pozitívnych trendov. Mnohé štatistiky hodnotiace vývoj za úvodných 6 mesiacov potvrdili, že investori si mohli od januára do júna užívať celkom dobré časy. S tými je však pravdepodobne koniec, aspoň tak to hlásia analytici upozorňujúci na citeľné spomalenie.

Svetové trhy majú za sebou jeden z najlepších štvrťrokov

Nebyť mínusových čísel v energetike, akciovým trhom by sa po dlhoročnej pauze podarilo zažiť obdobie, počas ktorého rástli výnosy vo všetkých sektoroch. Napriek tomu sa uplynulý polrok zapísal do histórie ako jeden z najlepších, čo spôsobil najmä rekordný rast v druhom kvartáli, kedy viaceré odvetvia dosahovali dvojciferný rast.  

Dôvody rýchlejšieho rastu na akciových trhoch:

Tempo udávali čínske akcie – Vplyv čínskej ekonomiky mal vždy globálny dopad na dianie vo svete financií. Keďže čínskym akciám sa v prvom polroku darilo viac než dobre, ťahali so sebou aj celkový vývoj na svetových trhoch.

Európa si opäť získala dôveru – Európske trhy napredovali v porovnaní s tými čínskymi za kratší koniec, no v celkovom hodnotení zaznamenali viacero úspechov. Aj vďaka tomu sa im opäť darí priťahovať pozornosť investorov z celého sveta. 

Technologický sektor boduje ďalej – Kým spomínaná energetika sa dostala do mínusových čísel, technologický sektor rástol za všetkých. Len v druhom kvartáli poskočila hodnota jeho akcií v globálnom meradle o slušných 18%.

Globálne akcie budú bojovať s celkovým spomalením 

Do druhého polroku vstupovali akciové trhy s dosť veľkou skepsou, ktorú vyvolali negatívne prognózy. Aj keď spomalenie nemá dosahovať dramatické hodnoty, výsledky prinesú viacero medzikvartálnych „pádov.“ Celkové dianie ovplyvní najmä pokles úverových stimulov v Číne a USA, ktoré nezachráni ani zlepšujúca sa situácia v Európe a v rozvojových štátoch.

Riziká prognózujúce spomalenie trhov:

Pokles úverových stimulov v Číne – Pokiaľ sme hovorili o ťahaní akciových trhov vplyvnou Čínou, v druhom polroku to má byť presne naopak.V krajine dochádza k poklesu úverových stimulov, ktorý má ďalekosiahly vplyv na spomalenie akciových trhov.

Zvyšovanie úrokových sadzieb v USA – Americké banky sa už dávnejšie začali pohrávať so zvyšovaním úrokov, čo sa podpisuje na poklese firemných akcií. Tento vývojmá pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, údajne až do konca roka.

Mierny útlm technologického sektoru – 18% rast výnosov v technologickom sektore bol vrcholom, po ktorom príde obrat nadol. Už v treťom štvrťroku má prísť niekoľkopercentné spomalenie pretrvávajúce pravdepodobne až do decembra.

Ochranou pred výraznejším spomalením akciových trhov bude vývoj v Európe a v Japonsku. Práve tieto regióny by mali byť pre svetovú ekonomiku v druhom tohtoročnom kvartáli istým útočiskom, vďaka ktorému sa vývoj v Číne a USA až tak nedotkne hodnoty akcií. Tým sa už tesne pred koncom roka môže opäť výraznejšie dariť a do nového roku vstúpia ďalším rastom. 

Zdroje: bloomeberg.com, dailymail.co.uk, dennik.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.