Počet miliardárov nečakane klesol, nižší je aj ich majetok

HABERL
1. augusta 2019

Nadvláda nad celosvetovým bohatstvom je dlhodobo privilégiom hŕstky miliardárov. Tí už pár rokov zveľaďujú svoje majetky a rozširujú elitný okruh superboháčov o nových členov. Posledný rok ale niektorým z nich nevyšiel podľa predstáv. Zoznam miliardárov sa tak trochu zúžil. A nižšie sú aj ich imanie. Superboháčom sa v posledných 10 rokoch väčšinou darilo. Slabších období, […]

Nadvláda nad celosvetovým bohatstvom je dlhodobo privilégiom hŕstky miliardárov. Tí už pár rokov zveľaďujú svoje majetky a rozširujú elitný okruh superboháčov o nových členov. Posledný rok ale niektorým z nich nevyšiel podľa predstáv. Zoznam miliardárov sa tak trochu zúžil. A nižšie sú aj ich imanie.

Superboháčom sa v posledných 10 rokoch väčšinou darilo. Slabších období, počas ktorých sa ich počet alebo majetok znížil, bolo len pár. Podľa nových prieskumov spoločnosti Wealth-X k nim pribudol aj minulý rok. Ten údajne priniesol pokles, aký elita najbohatších ľudí zažila v poslednej dekáde iba raz.

Svet mal vlani o 7 % miliardárov menej

Minuloročný pokles nedosiahol žiadne astronomické hodnoty. Napriek tomu je 7 % výsledok nezanedbateľným číslom. Správa Wealth-X totiž potvrdila, že ide o druhý najvyšší pokles od krízy z roku 2008. V zozname najbohatších ľudí planéty je však naďalej viac ako 2000 mien zo všetkých svetových regiónov.

Celkový majetok poklesol o viac ako 5 %

Nižší početmiliardárov nemusí zákonite znamenať zníženie celkového majetku tejto skupiny ľudí. V minulom roku to ale platilo.Čísla z prieskumu hovoria jasne.Celkovýobjem majetku dolárových miliardárov poklesol o 5,4 %. V ukazovateli podielu k celosvetovému HDP však zásadný rozdiel nebadať. Aj po nečakanom poklese sa pohybuje na úrovni okolo 13 %.

Pokles prišiel po 5 rokoch rýchleho rastu

Minuloročný pokles bol pre viacerých analytikov prekvapením. Prognózy hovorili o ďalšom vzostupe, ktorý mal byť pokračovaním 5-ročného trendu nárastu celkového počtu miliardárov a s ním spojeného zvyšovania ich majetku. Optimistických predpovedí pribúdalo obzvlášť po zverejnení výsledkov z roku 2017. Vtedy sa majetok miliardárov zveľadil približne o tretinu.

Najviac utrpel ázijsko-tichomorský región

Pod značný pokles v celosvetovom meradle sa podpísali hlavne čísla z ázijsko-tichomorského regiónu. Práve tam bol úbytok dolárových miliardárov najvyšší. Podľa prieskumov Wealth-X dosiahol až 13 %. To predstavuje zníženie ich počtu až o 109 mien. S tým súvisí aj zníženie objemu majetku z tohto regiónu, ktorý poklesol o celých 212 mld. USD, teda o 8 %.

Ako jediný región rástla Severná Amerika

Ázijsko-tichomorský región nebol jediný, kde vlani miliardárov ubúdalo. Podobne bol na tom aj starý kontinent, Latinská Amerika či dlhodobo úspešná Austrália s Novým Zélandom. Táto nepriaznivá minuloročná vlna obišla iba Severnú Ameriku. Tam sa miliardárom znova darilo. Nielenže rástol ich majetok, o 3 % sa zvýšil aj počet superboháčov z USA a Kanady.

Dolároví miliardári držia na svojich účtoch stále približne polovicu celosvetového bohatstva. Do tohto podielu výrazne nezasiahol ani vlaňajší pokles ich majetku. To by musel pretrvávať aj v ďalších rokoch. Ak sa tak nestane, počet miliardárov zrejme opäť nabehne na trend spred roku 2018 a bude naďalej rýchlo stúpať.

Zdroje: www.wealthx.com, www.forbes.com, www.credit-suisse.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.