Počet miliardárov vzrástol na historické maximum

HABERL
27. apríla 2017

Medzi elitou najbohatších nebolo ešte nikdy toľko miliardárov ako v súčasnosti. Aspoň tak to vyplýva z najnovšieho prieskumu Hurun Global Rich List 2017, ktorý sa po roku opäť pozrel na najmajetnejších ľudí planéty. Podľa jeho autorov sa zoznam miliardárov rozšíril o ďalších nových členov, čím ich celkový počet prekonal doterajšie maximum. Zo svetového bohatstva si chce svoj […]

Medzi elitou najbohatších nebolo ešte nikdy toľko miliardárov ako v súčasnosti. Aspoň tak to vyplýva z najnovšieho prieskumu Hurun Global Rich List 2017, ktorý sa po roku opäť pozrel na najmajetnejších ľudí planéty. Podľa jeho autorov sa zoznam miliardárov rozšíril o ďalších nových členov, čím ich celkový počet prekonal doterajšie maximum.

Zo svetového bohatstva si chce svoj podiel uchmatnúť čoraz viac ľudí. Svedčí o tom najnovší rebríček hodnotiaci dolárových miliardárov aj s veľkosťou majetku, v ktorom sa ocitlo znova viac ľudí ako v predošlom roku. Rastúca tendencia tohto počtu tak pokračuje už zopár rokov v rade, pričom aktuálne je v zozname najbohatších najviac miliardárov od začiatku počítania tohto ukazovateľa.

Počet miliardárov na maxime – je ich už 2257

Spolu vlastnia majetok úmerný 10,7% celosvetového HDP a na základe pretrvávajúceho rastu ich bohatstva bude tento pomer ďalej rásť. Podpisuje sa pod to najmä nárast počtu dolárových miliardárov, ktorý ku koncu minulého roka vyskočil na 2257. Ide o historicky najvyššie číslo, ktoré nemusí byť konečné. Podľa analytikov sa totiž približne rovnaký počet boháčov nechce k svojmu bohatstvu priznať, takže v skutočnosti môže tento údaj dosahovať od 4000 do 5000.    

Celkový majetok miliardárov stúpol na 8 biliónov

Spomínaný podiel HDP presahujúci 10% činí reálnu hodnotu 8 biliónov dolárov. Presne toľko má byť súhrnná čiastka celkového majetku svetových miliardárov. V medziročnom porovnaní s rokom 2015 ide o 16% rast, čo potvrdzuje, že skupina najbohatších ľudí pridáva do tempa a snaží sa zvyšovať svoje aktíva raketovou rýchlosťou. Ak vezmeme do úvahy názory, že počet miliardárov je neoficiálne zhruba dvojnásobný, aj medziročný rast bol o zopár percent vyšší. 

Zopár faktov o celosvetovom klube miliardárov:

– zhruba 65% miliardárov zarobilo vlastnými silami, zvyšok dedil

– skoro polovica z nich, konkrétne 1038, žije v ázijskom regióne

– celkovo 68 štátov sveta má doma aspoň jedného miliardára

– najviac ich žije v Číne (609) pred USA (552) a Nemeckom (109)

– z hľadisku miest žije najviac miliardárov, až 94, v Pekingu

– počet žien v elite ľudí s miliardovým majetkom dosahuje 15%

Lídrom ostáva naďalej Bill Gates

Panovnícke žezlo na tróne pre najbohatšieho muža planéty je naďalej v rukách Billa Gatesa. Nebyť chvíľkového vzostupu Amancia Ortegu, jeho líderská pozícia by bola už zopár rokov neotrasiteľná. Zakladateľ Microsoftu má zarobených 81 miliárd, ku ktorým ešte pripočítajme 20 miliárd venovaných na charitu. Aj druhé miesto s majetkom 78 miliárd patrí filantropovi, Warrenovi  Buffetovi, za ktorým stojí na bronzovom stupienku so 72 miliardami Jeff Bezos.

Prieskum Hurun Global Rich List 2017 potvrdzuje, že skupina miliardárov sa každým rokom rozrastá.Výsledkom sú rastúce čísla vo viacerých štatistikách zameraných na hodnotenie elity najbohatších. Na tomto vývoji by sa nemalo nič meniť ani v najbližších mesiacoch a skupina miliardárov by mala ďalej rozširovať svoj klub a spolu ukrajovať stále väčší podiel bohatstva.  

Zdroje : businessinsider.com, hurun.net, bloomberg.com, forbes.com, webnoviny.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.