Podnikateľom roka sa stal brazílsky realitný magnát Rubens Menin

HABERL
24. júla 2018

Tradičný sviatok v podnikateľskej a investorskej brandži, akým je slávnostné udelenie ocenenia pre najlepšieho podnikateľa roka, máme tento rok za sebou. Zoznam víťazov sa tak doplnil o ďalšie významné meno, pre ktoré biznis nie je iba formou obohacovania. Ním nie je nik iný ako Rubens Menin, šéf najvplyvnejšej developerskej firmy v Brazílii. Meno Rubens Menin figuruje vo sfére realít […]

Tradičný sviatok v podnikateľskej a investorskej brandži, akým je slávnostné udelenie ocenenia pre najlepšieho podnikateľa roka, máme tento rok za sebou. Zoznam víťazov sa tak doplnil o ďalšie významné meno, pre ktoré biznis nie je iba formou obohacovania. Ním nie je nik iný ako Rubens Menin, šéf najvplyvnejšej developerskej firmy v Brazílii.

Meno Rubens Menin figuruje vo sfére realít a developmentu zhruba 40 rokov. Po novom sa zapísal do histórie aj ako jeden z mála biznismenov z oblastí realít a developmentu, ktorému sa podarilo získať titul EY Podnikateľ roka. Ten si podľa poroty vyslúžil kvôli úspešnému podnikateľskému príbehu, v rámci ktorého menil pomery brazílskej spoločnosti k lepšiemu.

Developer, ktorý stavia byty pre chudobných

Brazílske problémy spojené s nedostatkom bývania pre chudobnejšie skupiny obyvateľstva sú v súčasnosti zažehnané. Pričinil sa o to čerstvý Podnikateľ roka, ktorý už vyše 40 rokov riadi developerskú spoločnosť MRV Engenharia. Tá sa okrem iného orientuje na bytovú výstavbu, ktorej výsledkom je realizácia tisícok bytových domov po celej Brazílii. To ale nie je všetko, pretože R. Menin stojí aj za ďalšími úspešnými bankovými a realitnými projektmi.

Bývanie dostupné pre chudobných Brazílčanov

Väčšina bytových projektov, ktoré spomínaná spoločnosť postavila, je určená pre chudobnú vrstvu. Vďaka rýchlo a lacno realizovaným panelovým bytovkám si mohli zaobstarať byt za cenu pod bežným priemerom brazílskeho trhu. Tým sa zvýšila dostupnosť bývania pre menej majetných, ktorí sa tak dostali zo slumov do miest, vďaka čomu získali lepšiu prácu a zlepšili si celkovú životnú úroveň.

V bytoch od Menina žije každý 200. Brazílčan

Rubens Menin a jeho spoločnosť svojou stratégiou nepomohli len malej skupine obyvateľov. Ako sme uviedli vyššie, ich koncept výstavby bytových domov pre chudobných sa podpísal na podpore dostupnosti bývania v celej krajine. Podľa viacerých zdrojov v súčasnosti obýva byt od tohto magnáta každý 200. Brazílčan, no sám Menin hovorí, že reálny podiel je o niečo vyšší.

Víťaz predbehol 55 konkurentov zo 46 krajín

Napriek tomu, že Menin ukázal zmysel a prínos podnikateľského poslania, jeho víťazstvo sa vôbec nerodilo ľahko. O titul sa totiž pokúšalo ďalších 55 konkurentov, ktorí predstavili svoje pokrokové nápady. Porotu najviac potešilo, že kandidáti na víťazstvo boli až zo 46 krajín, čo sa neopakuje každý rok. Nechýbal medzi nimi ani náš Michal Weiss, ktorý pracuje na vývoji inovatívneho meteorologického softvéru.

Muž, ktorý si vybudoval úspešnú kariéru najmä vďaka bytovej výstavbe pre chudobnejších, si prestížne ocenenie zaslúžil právom. K tomu, aby sa mu splnili všetky pracovné sny, mu chýba už len spustenie rovnakého modelu výstavby bytov v zahraničných štátoch. Ak to má prispieť k riešeniu otázky slabej dostupnosti bývania pre sociálne znevýhodnených, potom mu držíme palce, aby sa mu podarilo naplniť aj túto víziu.

Zdroj: www.nytimes.com, www.reuters.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.