Podnikateľom vo Veľkej Británii chýba EÚ. Zatúžili po odchode.

HABERL
20. októbra 2016

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie vyplývajúci z júnového referenda o Brexite ešte nie je ani spečatený a britskí podnikatelia už maľujú čerta na stenu. Mnohí z nich zatúžili po odchode z ostrovov a následnej zmene pôsobiska, nakoľko sa snažia ostať v priamom obchodnom styku s úniou. S predpoveďami o negatívnych dopadoch na vývoj britskej ekonomiky po odchode z EÚ sa medzi odborníkmi, politikmi aj samotnými predstaviteľmi […]

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie vyplývajúci z júnového referenda o Brexite ešte nie je ani spečatený a britskí podnikatelia už maľujú čerta na stenu. Mnohí z nich zatúžili po odchode z ostrovov a následnej zmene pôsobiska, nakoľko sa snažia ostať v priamom obchodnom styku s úniou.

S predpoveďami o negatívnych dopadoch na vývoj britskej ekonomiky po odchode z EÚ sa medzi odborníkmi, politikmi aj samotnými predstaviteľmi firiem nešetrilo. Napriek tomu, že niektoré z týchto scenárov boli prehnane dramatické a s pravdou nemajú spoločné takmer nič, mnohé firmy avizovali presun preč z ostrovov. Dôvod je jasný, v snahe udržať si prosperujúci biznis chcú ostať podnikať v krajine, ktorá patrí do únie a riadi sa jej smernicami.

Odísť chcú tri štvrtiny podnikateľov

Nebyť prieskumu poradenskej spoločnosti KPMG, ktorý bol zverejnený na konci septembra, obavy z odchodu tak veľkého podielu britských firiem by možno nikdy nevznikli. Prieskum bol síce spracovaný len na vzorke stovky generálnych riaditeľov firiem, no výsledky sú dosť alarmujúce. Medzi opýtanými sa totiž našli tri štvrtiny tých, ktorí chcú z ostrovov odísť, no najzaujímavejšie je, že všetkých spája rovnaký dôvod.

Dôvodom je styk s bezcolným trhom EÚ

Rozširujúci sa záujem o odchod z britského trhu má pár dôvodov, ktoré spája snaha udržať si obchodné kontakty s firmami pôsobiacimi v EÚ. Hlavným je bezcolný styk pri obchodovaní, nakoľko poznáme jeho výhody uľahčujúce priebeh medzinárodných kšeftov. To vedie firmy k tomu, aby sa vyhli podmienke riešiť clo a s tým spojené poplatky a byrokraciu, ktoré budú pre ich biznis zbytočnou príťažou.  

Odchod avizovali aj niektoré banky 

Prieskum KPMG nie je pre britskú ekonomiku jediným varovným signálom poukazujúcim na odchod vplyvných subjektov z trhu. Už v zime sa médiami šírili správy o plánoch niekoľkých bánk opustiť Londýn, samozrejme ak referendum dopadne v prospech euroskeptikov. Dnes už výsledky poznáme, no zaujímavé je, že inštitúcie ako Deutsche Bank alebo JPMorgan Chase si uvedomili straty, ku ktorým by sa odchodom z ostrovov veľmi rýchlo dopracovali.

Vláda je vyzývaná k podpore firiem a bánk

Pochybovať o tom, že silná a odolná britská ekonomika sa s nástrahami Brexitu vysporiada, nemusíme. Pár mesiacov po referende, ktoré okrem chvíľkových turbulencií okolo libry príliš nepoznačilo vývoj v krajine, môžeme varovania o deštruktívnom dopade Brexitu vnímať skôr ako propagandu. Uvedomujú si to aj firmy a banky, ktorým je jasné, čo by odchodom stratili. Napriek tomu vyzývajú kompetentných, aby pristúpili k podporným opatreniam a pomohli im vylobovať isté výnimky pri obchodovaní so subjektmi z EÚ.  

Nie samotný Brexit, ale práve odchod podnikateľských subjektov by mohlo mať pre Britániu katastrofálne následky. Otázne ostáva, či bude správnym rozhodnutím odísť z trhu, ktorý patrí k najsilnejším na svete, a či by to dané firmy nepostavilo pred citeľné straty. To si však musia zvážiť sami podnikatelia aj banky, ktorým chýba EÚ až tak, že si bez nej nevedia predstaviť budúcnosť.

Zdroje : theguardian.com, reuters.com, aktualne.atlas.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.