Pokles cien komodít smeruje k rekordom

HABERL
24. septembra 2015

Každý investor si na základe svojho charakteru a zvolenej investičnej stratégie vyberie adekvátny trh, ku ktorému má najbližšie. Mnohí finančníci sa orientujú práve na komodity, ktoré už roky patria k najvyhľadávanejším druhov investícií. Aj preto vývoj ich cien zaujíma celú investorskú verejnosť a keďže v poslednom období ich sprevádza trochu nezvyčajný scenár, my sa pozrieme na to najdôležitejšie […]

Každý investor si na základe svojho charakteru a zvolenej investičnej stratégie vyberie adekvátny trh, ku ktorému má najbližšie. Mnohí finančníci sa orientujú práve na komodity, ktoré už roky patria k najvyhľadávanejším druhov investícií. Aj preto vývoj ich cien zaujíma celú investorskú verejnosť a keďže v poslednom období ich sprevádza trochu nezvyčajný scenár, my sa pozrieme na to najdôležitejšie ohľadom tohto vývoja.

Komodity ako jeden z hlavných cieľov záujmu investorov si zaslúžia pozornosť bez ohľadu na to, aká je situácia okolo ich vývoja. Avšak momentálne sme svedkami výrazného poklesu cien väčšiny z nich a tento pokles trvá už dlhšie obdobie, takže zvýšená medializácia je na mieste. Vzhľadom na zaujímavé informácie z posledných štatistík nasvedčuje všetko tomu, že ceny viacerých komodít môžu padnúť až na rekordnú úroveň.

Ceny idú stále nadol

Najnovšie informácie o prudšom poklese cien komodít nie sú žiadnou novinkou, pretože tie klesajú v podstate už päť rokov. Aj keď prišli chvíľkové obdobia s náznakom zlepšenia celej situácie, v konečnom dôsledku majú výsledné ceny dlhodobo klesajúcu tendenciu. Napriek tomu odborníci poukazujú na alarmujúce čísla, ktoré sa pri niektorých druhoch komodít už pomaly blížia k rekordom.

Pokles sa týka väčšiny komodít

Prepad cien sa netýka len vybraných komodít, pretože pokles zaznamenávame vo väčšine z nich. Investori, ktorí chcú zarobiť na stúpajúcej hodnote toho momentálne na výber veľa nemajú. Nie je to len zlato, ropa či plyn, ktoré ukazujú na niekoľkopercentný pokles, pretože nízke ceny nájdeme aj pri priemyselných kovoch a mnohých poľnohospodárskych plodinách.

Názorné grafy poukazujúce na dlhodobý prepad cien jednotlivých komodít : 

Vyvoj zeleznej rudy

Vyvoj zlata
vyvoj cukru

Ceny ovplyvňuje viacero faktorov  

Klesajúce hodnoty v aktuálnych grafoch má na svedomí niekoľko faktorov, ktoré dokázali ovplyvniť ceny komodít natoľko, že sa ocitli v dlhodobom poklese. Vo väčšine prípadov ide o klasické trhové mechanizmy, ktoré sú bežnou súčasťou ekonomického vývoja, takže netreba za tým hľadať žiadne veľké politické vplyvy.

Ponuka predbieha dopyt – Najväčší podiel na tomto vývoji má pomer ponuky a dopytu, ktorý hovorí až niekoľkonásobne v prospech ponuky. Najmä pri kovoch a rope sa ťaží viac ako sa stihne spotrebovať, na základe čoho je pokles cien pochopiteľný.

Silnejúci dolár – Vplyv amerického dolára na komodity je dosť veľký, takže od jeho vývoja závisia aj výsledné ceny. V zásade vždy platí, že ak začne dolár posilňovať, komodity začnú zlacňovať a naopak. Momentálne sa doláru darí už pár rokov a hodnota komodít je výsledkom jeho vplyvu.

Situácia u najväčších odberateľov – Rusko, Čína, India a ďalší veľkí odberatelia majú takisto výrazný podiel na cene komodít. Spôsobuje to najmä sila dopytu na domácom trhu, ktorý pomáha celosvetovému rastu dopytu, na základe čoho dokáže tento faktor ovplyvniť globálny vývoj cien.

V podstate každý investor prišiel niekedy do kontaktu s komoditami a mnohí na tomto trhu aj investujú. Práve tých bude najviac zaujímať ako sa bude situácia okolo komodít vyvíjať ďalej a čo prinesú najnovšie udalosti ovplyvňujúce konkrétne cenové hodnoty. Nakoľko sa analytici zhodujú na ďalšom poklese, pokojne môžeme očakávať aj prípadné rekordy, ktoré však budú prekonávať maximá na spodnej cenovej hranici.

Zdroje : investujeme.sk, finez.cz, penize.cz, e15.cz, financnik.cz, cz.ingfondy.eu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.