Pokles cien zemného plynu

HABERL
20. októbra 2022

Európsky zemný plyn klesol na najnižšiu úroveň od júna, v čase kedy Európska únia pripravuje opatrenia na obmedzenie volatility na najväčšom trhu v regióne.

Pokles cien zemného plynu

Ceny klesli k čomu prispelo aj lepšie počasie, či stály prílev skvapalneného zemného plynu a dostatočné zásoby na zimné obdobie.  

Európska komisia pripravuje plány na zníženie nákladov na energiu

Európska komisia je pripravená predstaviť návrh dočasného dynamického cenového stropu pre transakcie na holandskom TTF (virtuálny obchodný bod pre zemný plyn v Holandsku).

O opatreniach budú diskutovať lídri Európskej únie na svojom summite 20. až 21. októbra s cieľom zmierniť dopad prudkého prerušenia dodávok plynu z Ruska na spoločnosti a spotrebiteľov. Určitú úľavu priniesli plnšie zásoby ako zvyčajne, ktoré prispeli k tomu, že ceny klesli o viac ako 60 % v porovnaní s úrovňou z konca augusta.    

Niekoľko krajín v Európe oznámilo, že obraz ponuky je pred nadchádzajúcou zimou „zdravý“, zatiaľ čo mierne a veterné počasie znamená, že dopyt v tomto čase ešte v skutočnosti nezačal stúpať. 

Mohlo by Vás zaujímať: Bankrotujú centrálne banky?

Úložné priestory plynu sú zaplnené na 92 %, čo nateraz zmierňuje starosti s dodávkami

Zásobníky plynu v Európe sú zaplnené na približne 92 %, čo je nad päťročným priemerom za dané obdobie, k čomu prispelo priaznivé počasie a vysoká úroveň dovozu plynu LNG. Neschopnosť znížiť spotrebu a chladnejšia, ako normálna zima by však mohli zásobníky rýchlo vyčerpať a v budúcom roku sťažiť ich doplnenie, najmä bez zvyčajných objemov ruského plynu.

EÚ už požiadala svojich členov, aby dobrovoľne znížili dopyt po plyne o 15 %, a komisárka pre energetiku Kadri Simsonová uviedla, že sa uvažuje o pláne, aby boli škrty povinné. Varovala, že opatrenia na obmedzenie cien plynu nesmú brániť úsiliu o obmedzenie dopytu, názor zdieľali analytici od Morgan Stanley až po Citigroup Inc. 

Medzitým, program Spojeného kráľovstva na zmrazenie cien energií s cieľom pomôcť domácnostiam niesť rastúce náklady bude na konci tejto vykurovacej sezóny zrušený, keďže vláda sa snaží zachrániť svoju dôveryhodnosť u investorov.

Mohlo by Vás zaujímať: Ako v investovaní profitovať z inflácie?

Ceny výrazne klesajú

Plyn obchodovaný na Holandskej burze, známy ako európsky benchmark od úvodu mesiaca výraznejšie klesol, a v utorok (18.09.2022) dosiahol ceny pod 110 eur za megawatthodinu, čo je najnižšie od 22. júna. V súčasnosti zostávajú tranzitné toky stabilné, aj keď na znížených úrovniach v posledných mesiacoch. 

Obchodníci tiež sledujú dopyt po LNG plyne v Ázii, pretože Čína prikázala svojim štátom vlastneným dovozcom, aby prestali predávať LNG plyn do zahraničia, aby si zabezpečili vlastné dodávky na zimu.

Vyjadrenie analytika

Ceny plynu budú pravdepodobne naďalej klesať s príchodom značného množstva LNG plynu do Európy a s čoraz viacej naplnenými zásobníkmi. Stále eskalujúca vojna na Ukrajine naďalej prináša riziko prerušenia dodávok plynu, ktoré prechádzajú krajinou. Prílišný protekcionizmus zo strany Číny však môže ešte na trhu so zemným plynom dostatočne zamiešať karty.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.