Pomôžeme Vám s odhalením investičného podvodu

HABERL
24. septembra 2015

Škandály, podvody a nekalé praktiky nie sú ničím výnimočným ani vo svete obchodu a investícií. Práve táto oblasť je centrom najväčších obratov, kde sa dá prostredníctvom rafinovaných plánov prísť k tým najväčším ziskom aj za cenu neoprávneného konania. A práve medzi investormi si podvodníci hľadajú potenciálne obete najradšej.   Na neserióznych finančníkov môžete natrafiť pri rôznych druhoch obchodov. Čím ďalej, […]

Škandály, podvody a nekalé praktiky nie sú ničím výnimočným ani vo svete obchodu a investícií. Práve táto oblasť je centrom najväčších obratov, kde sa dá prostredníctvom rafinovaných plánov prísť k tým najväčším ziskom aj za cenu neoprávneného konania. A práve medzi investormi si podvodníci hľadajú potenciálne obete najradšej.  

Na neserióznych finančníkov môžete natrafiť pri rôznych druhoch obchodov. Čím ďalej, tým viac dokážu hľadať úspešné stratégie, ktorými presvedčia investorov o skvelej príležitosti, no nakoniec sa z toho vykľuje obyčajné klamstvo. Samozrejme, scenár je rovnaký, investor príde o vklad a podvodníka pri najlepšom odhalia. Takejto situácií sa však dá vyhnúť, pretože vždy existujú isté náznaky, na základe ktorých dokážete rozpoznať nastraženú pascu a potom je už len na Vás ako zareagujete.

3 typické signály, ktoré naznačujú investičný podvod :

Virtuálne pôsobenie bez referencií – Súčasní podvodníci sa prezentujú prevažne virtuálnou formouprostredníctvom rôznych online kampaní, ktoré prebiehajú krátko, no masívne. Títo finančníci často vystupujú pod štatútom nejakej brokerskej skupiny, no pôsobia výhradne na virtuálnej úrovni  a navyše nemajú žiadne veľavravné referencie. To ešte nemusí signalizovať  pokus o podvod, no ako náznak upozorňujúci na obozretnosť stojí za pozornosť.

Prísľub rýchleho a vysokého výnosu bez podloženia rizika – Spoločným znakom takmer všetkých podvodníkov pohybujúcich sa v oblasti investovania je prísľub rýchlych a vysokých výnosov. Samozrejme, že existujú obchody, kde sa dá zarobiť pomerne dosť aj v krátkom časovom horizonte, no seriózny finančník Vás nepochybne oboznámi s rizikami. Podvodníci sa prezentujú presne naopak a hovoria o záruke bezpečného obchodu.

Zmluva alebo dohoda s netradičnými klauzulami – Podvodníci vedia, že investori s nimi nebudú spolupracovať bez zmluvy alebo dohody, ktorá sa vlastne stane právne akceptovaným dokumentom vypovedajúcim o uzatvorenom obchode. Aj preto si dávajú záležať na vzoroch zmlúv a ich znení, ktoré sú bežne využívanými podkladmi, akurát ich doplnia o netradičné klauzuly. Najviac sa do zmlúv zaznamenáva dohoda o dôvere a zákaze právnych krokov, ktorá je ešte podporená plnou mocou. Vďaka špeciálnym klauzulám tohto typu si podvodník zabezpečí krytie a poistí vplyv nad investorom, čím sa ľahšie dopracuje k cieľu.

Pohľad do hláv podvodníkov

Odhaliť konkrétne pohnútky vedúce k uskutočneniu podvodu je práca skôr pre psychológov, no aj laik pozná hlavný motív. Tým je samozrejme finančný zisk, pričom nezáleží na spôsobe, akým bol dosiahnutý. Tento zámer spája mnohých podvodníkov, ktorí sa snažia prepracovať k väčším peniazom na úkor druhých a nebránia sa využitiu praktík v rozpore s pravidlami obchodovania.

Ohrození sú najmä začínajúci investori

Je jasné, že hlavným cieľom investičných pascí budú začínajúci investori, pretože tí málokedy disponujú rozšíreným prehľadom a skúsenosťami, pomocou ktorých rafinovaný plán odhalia. Na druhej strane, nie vždy sa podvodníci zamerajú len na začiatočníkov, pretože vo väčšine prípadov platí, že noví investori neobchodujú s veľkými sumami. Finančník hľadajúci vysoké zisky neoprávneným spôsobom sa musí orientovať na čo najmenší počet investorov, takže potrebuje hľadať aj medzi skúsenejšími investormi.

Tip na záver : Pomôže vzdelávanie a „referencie“

Najlepším spôsobom ako sa vyhnúť kontaktu so zlou investičnou príležitosťou je odhaliť ju ešte pred investovaním. K tomu jednoznačne pomáha vzdelávanie vo finančnej oblasti, vďaka ktorému získate prehľad o mechanizmoch trhu a spoznáte legálne investičné stratégie. Týmto spôsobom naberiete skúsenosti a dokážete sa lepšie pohybovať pri rôznych ponukách, ktoré by Vás mohli nalákať do pasce. Ďalšou účinnou pomocou je vyhľadávať finančníkov, ktorí majú dobré referencie a v mnohých prípadoch sa osvedčili ako vhodný obchodný partner.

Foto: zlin.idnes.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.