Popredné akciové indexy opäť lámali rekordy

HABERL
19. augusta 2019

Investovanie do akcií je stále v kurze. Obzvlášť posledné mesiace ukazujú zvýšený rast aktivity na trhoch. Dôvod je jasný. Investori chcú využiť pretrvávajúcu eufóriu spojenú s rekordným rastom akciových indexov. S výnimkou niekoľkých slabších období sa akciám darí celý rok. Od jari ale zaznamenávajú jeden z najvyšších rastov za posledné roky. Výsledkom nie sú len […]

Investovanie do akcií je stále v kurze. Obzvlášť posledné mesiace ukazujú zvýšený rast aktivity na trhoch. Dôvod je jasný. Investori chcú využiť pretrvávajúcu eufóriu spojenú s rekordným rastom akciových indexov.

S výnimkou niekoľkých slabších období sa akciám darí celý rok. Od jari ale zaznamenávajú jeden z najvyšších rastov za posledné roky. Výsledkom nie sú len niekoľkomesačné maximá hodnoty akciových indexov. Niektoré z nich opäť vyskočili na rekordné úrovne a po prvýkrát prekonali tzv. magickú hranicu.

S&P 500 prvýkrát nad 3000 bodov

Pokoriť hranicu 3000 bodov sa indexu S&P 500 doposiaľ nikdy nepodarilo. Momentálne síce dosahuje hodnotu „len“ okolo 2940 bodov, no historický zápis z 10. júla mu už nik nezoberie. Rekordný výsledok bol iba otázkou času. Hodnota indexu vzrástla hneď v januári o 8 %. Od začiatku roka zaznamenala nárast o viac ako 20 %. Americký index zastrešujúci akcie piatich stoviek najväčších amerických firiem tak za necelých 7 mesiacov nabral skoro 700 bodov.

Dow Jones s historickým zápisom

Historický úspech zaznamenal aj hlavný akciový index newyorskej burzy Dow Jones. Tomu sa v júli po prvýkrát od svojho založenia podarilo prekonať hranicu 27 000 bodov. K tomuto úspechu došlo krátko po historickom rekorde vyššie spomínaného indexu S&P 500. Udialo sa tak v dôsledku pozitívnej vlny na amerických akciových trhoch. Tie povzbudili správy FEDu o možnom znížení úrokových sadzieb.

Trojicu rekordérov uzatvára Nasdaq

Do júlového zoznamu rekordérov sa zapísal aj index Nasdaq. Hneď na začiatku 2. polroka sa jeho hodnota vyšplhala na 8170 bodov. K dosiahnutiu rekordného zápisu mu postačil mierny, len 0,8 % rast. O ten sa pričinil hlavne vyšší rast akcií firiem zaoberajúcich sa zdravotníckou technikou. Podobne ako v prípade indexov S&P 500 aj Dow Jones sa však jeho momentálna hodnota pohybuje na nižších úrovniach. Začiatkom augusta dosahovala okolo 8005 bodov.

Kým americké indexy zaznamenávali nové rekordy, na ostatných burzách to už také ružové nebolo. Japonský index Nikkei či juhokórejský index Kospi sa ešte viezli na pozitívnej vlne a dosiahli mierny rast. Čínske akciové indexy však opäť padali. To sa nezmení ani v ďalších dňoch. D. Trump totiž ohlásil dodatočné clá na tovary za 300 mld. USD. Tie ale poznačia aj americké indexy, takže na nové rekordy si nejaký čas počkáme.

Zdroj: www.marketwatch.com, www.cnbc.com, www.usatoday.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.