Porsche vstupuje na burzu

HABERL
8. septembra 2022

Ikonická značka Porsche oficiálne vstupuje na burzu napriek turbulenciám na akciovom trhu.

Porsche vstupuje na burzu

Volkswagen sa prvýkrát začal zaoberať vyčlenením vysokovýkonnej automobilky vo februári, keď investorov otriasla ruská invázia na Ukrajinu. Volkswagen uviedol, že sa rozhodol pokračovať v prvej verejnej ponuke (IPO) koncom tohto mesiaca alebo začiatkom októbra.

12,5 % Porsche bude ponúknutých investorom vo forme preferenčných akcií, pričom takmer polovica výnosu z IPO bude rozdelená medzi akcionárov Volkswagenu vo forme špeciálnej dividendy.

Rozdelenie akcií

Koncern Volkswagen rozdelil akcie do dvoch kategórií – 50 % prioritné akcie, ktoré dávajú držiteľom prednosť pred prijímaním dividend, a polovičné kmeňové akcie, ktoré umožňujú hlasovacie práva v záležitostiach, ako je stratégia spoločnosti, ale majú tendenciu mať nižšiu prioritu, keď sa dividendy vyplácajú.

Katarský investičný úrad, ktorý vlastní 10,5 % koncernu Volkswagen naznačil, že má v úmysle prostredníctvom IPO kúpiť 4,99 % podiel v Porsche AG.

Volkswagen tiež uviedol, že plánuje použiť výnosy z IPO na posilnenie svojho úsilia o výrobu ďalších elektrických vozidiel. Spoločnosť má v úmysle investovať 89 miliárd EUR v priebehu nasledujúcich piatich rokov na vývoj elektrických vozidiel, čo je približne polovica plánovaných výdavkov v tom čase. Do konca roka 2026 chce, aby elektromobily predstavovali štvrtinu predaja.

Agentúra Reuters uviedla, že počiatočná verejná ponuka by mohla dosiahnuť hodnotu až 85 miliárd EUR  a že Volkswagen by mohol získať viac ako 10,5 miliardy EUR. Podľa údajov spoločnosti Dealogic by to z nej urobilo jednu z najväčších IPO v Európe.

Avšak, CMC Markets britská spoločnosť poskytujúca finančné služby ponúkajúca online obchodovanie s akciami má nemeckú firmu ohodnotenú na viac ako 90 miliárd EUR. 

Volkswagen obhajoval načasovanie a štruktúru dlho očakávaného uvedenia svojej značky Porsche na burzu, keďže sa snaží investorov uistiť v obavách z podnikového riadenia a nepriaznivého ekonomického prostredia.

„Porsche SE je nemecký výrobca luxusných, športových a superšportových automobilov, vlastnený Piëch-Porsche skupinou. Porsche SE sídli v Zuffenhausene, mestskej časti Stuttgartu, Bádensko-Württembersko. Spoločnosť bola založená ako Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH v roku 1931 Ferdinandom Porsche, rakúskym inžinierom narodeným v Maffersdorfe v časoch Rakúsko-Uhorska a jeho zaťom Antonom Piëchom rakúskym advokátom.“

Načasovanie v ťažkých časoch

Volkswagen uviedol, že IPO bude významným krokom v transformácii spoločnosti, pretože jej cieľom je vybudovať ponuku softvéru a elektrických vozidiel.

Niektorí investori však tvrdia, že európske akcie, ktoré zaznamenávajú výrazné poklesy od začiatku roka, inflácia atakujúca rekordné maximá a Rusko zastavuje dodávky plynu, predstavuje nebezpečný čas na debut na burze.

Ak však bude prvá verejná ponuka úspešná, Volkswagen zvolá v decembri mimoriadne valné zhromaždenie, aby navrhol akcionárom špeciálnu dividendu vo výške 49 % z výnosu, ktorá sa má rozdeliť začiatkom roka 2023.

Vyjadrenie analytika

Napriek obavám z recesie, prudko stúpajúcich cien energií v Európe a neistoty ohľadom plánov centrálnych bánk na spomalenie inflácie na trhoch sa automobilka rozhodla vstúpiť na burzu. Nemecká automobilová asociácia očakáva v tomto roku pokles dodávok osobných áut v Európe o 4 % s nádejou na zotavenie po pandémii, ktoré sa ešte len objaví.

Porsche plánuje rozšíriť svoje portfólio elektrických vozidiel, v najbližších rokoch a v rámci svojej stratégie tiež pracuje na vytvorení čistého uhlíkovo neutrálneho hodnotového reťazca v roku 2030. Zdá sa, že nový generálny riadieteľ Oliver Blume vedie spoločnosť správnym smerom, no aktuálna situácia vo svete mu prácu rozhodne neuľahčuje.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.