Potenciálne možnosti investovania v roku 2015

HABERL
12. januára 2015

Vstup do nového roku je za nami a nás investorov čaká tvorba obchodnej stratégie. S ňou samozrejme súvisia aj poznatky o aktuálnom dianí na trhu a schopnosti predvídať tie najvýnosnejšie obchody, čomu môže dopomôcť práve prehľad možností pre úspešné investovanie.

Predpovedí o dianí na finančných trhoch v roku 2015 sa nám poriadne nazbieralo a mnohé z nich poskytujú dosť zaujímavé vyhliadky. Pod vplyvom očakávaných ekonomických a politických globálnych udalostí sa bude meniť aj dianie na trhu, takže investori majú určite postarané o zábavu. No a aby ste sa vedeli lepšie pohybovať v bohatej ponuke investičných šancí, prinášame Vám stručný prehľad možností s dobrou vyhliadkou na úspech.

Čo podstatné by malo ovplyvniť finančné trhy ?

Nakoľko je takmer nemožné predvídať presné dianie vo finančnom svete, investori budú musieť zostaviť svoju obchodnú stratégiu na základe analýz, predpokladov a rozličných investičných prognóz. Avšak približný odhad toho najdôležitejšieho vývoja v najbližších mesiacoch by sa mohol reálne naplniť, takže hľadanie vhodných príležitosti na investície sa môže odvíjať od poklesu ceny ropy, vyššej volatility na trhoch, posilňovania dolára a hlavne hodnotám deflácie.

Niektoré z potenciálnych možností investovania :

Akcie veľkých dopravných spoločností – Vsadiť na akcie v dopravných spoločnostiach môže byť celkom dobrý nápad a mnoho investičných bánk sa orientuje na presun časti kapitálu práve do tejto oblasti trhu. Pokles ceny ropy priniesol lacnejšie pohonné hmoty a tým vyššie zisky, na čo hneď zareagoval aj pohyb akcií.

Rast amerického dolára – Americký dolár mal v uplynulom roku veľmi dobré obdobie a dokázal výrazne posilniť. Tento trend by mal pokračovať naďalej, aj keď situácia z posledných dní trošku zneistila väčšinu investorov. Predpoklad posilňovania dolára je však stále reálny a nasmerovanie investícií do jeho rastu môže priniesť slušné zisky.

Japonské akcie – Práve investovanie do japonských akcií sa považuje za jednu z najväčších možností roka. Kurz japonského yenu sa postupne oslabuje a práve to by malo pomôcť mnohým japonským firmám zvýšiť hodnotu akcií. Celkove je tento trh považovaný za skvelú investičnú príležitosť, o čom svedčia veľké vklady investičných bánk.

Zlato – Odhady s vývojom okolo zlata sú neisté a názory analytikov sa práve pri ňom rozchádzajú. Je pravda, že predpovedať rast alebo opačný vývoj je momentálne náročné a investovanie do tejto komodity sa stane dosť riskantným a zároveň závislým od vývoja doláru. Skúsiť to môžu najmä obchodníci milujúci rizikovejšie investície.

Ako môžu dopadnúť investície na týchto finančných trhoch ?

Trh s akciami – Akciové trhy sa považujú za prehriate a ani ich úspech v minulom roku nie je dôvodom na optimizmus. S výnimkou toho japonského a niektorých rozvojových trhov ako indického alebo egyptského sa do nich neoplatí investovať. Vzhľadom na situáciu v Európe by sme tieto trhy úplne vynechali alebo len vsadili málo.

Dlhopisy –. Mnohí odborníci nepredpokladajú žiadne hrozivé scenáre s dlhopismi, no odporúčanie vybrať investície a skúsiť niečo iné je prospešné. Najmä dlhopisy na okolitých európskych trhoch neposkytujú priestor na vysoké výnosy.

Komodity – S investovaním do komodít to v tomto roku nevyzerá nejako slávne. Oplatí sa skúsiť urán a zlato. O rope vieme, že prudko klesla a tento vývoj by mal najbližšie ostať podobný. Poľnohospodárske komodity sú vzhľadom na výkyvy počasia vždy istým rizikom.

Nehnuteľnosti – Ceny nehnuteľností by mali na najsilnejších trhoch rásť, no nejedná sa o žiadne vysoké čísla. S tým samozrejme súvisia aj slabé výnosy, takže nehnuteľnosti nebudú patriť k najlepším príležitostiam, aj keď rok je dlhý a stať sa môže hocičo.

Nezabúdajte, že nami predstavené možnosti sú vybranými subjektívnymi prognózami väčšiny zhodujúcich sa špecialistov, no nie sú žiadnou zárukou úspechu. Ten sa na tak kolísavom mechanizme ako je finančný trh ani zaručiť nedá a všetky takéto predpoklady sa pohybujú len v rovine dohadov. Aj napriek tomu Vám dokážu perfektne poslúžiť k lepšej orientácií pri výbere investičných príležitostí a v kombinácií s vlastnou voľbou môžu poslúžiť ako oporný bod k správnej voľbe. Takže želáme nech sa Vám pri investovaní darí a prežijete úspešný rok.

Zdroje : finez.cz, investujeme.sk

Obrazok: time.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.