Poznáte faktory, ktoré najviac hýbu cenami akcií ?

HABERL
4. februára 2015

Trh s akciami je vcelku špecifický a investori, ktorí na ňom chcú uspieť, musia využívať rôzne analýzy, sledovať viacero faktorov a na základe celkového diania si dopĺňať nové poznatky. A práve preto je jedným zo základných „pravidiel“ ako sa stať správnym investorom aj dobrá znalosť faktorov ovplyvňujúcich cenu akcií. Ceny akcií sú permanentne ovplyvňované viacerými vplyvmi a práve tie sa […]

Trh s akciami je vcelku špecifický a investori, ktorí na ňom chcú uspieť, musia využívať rôzne analýzy, sledovať viacero faktorov a na základe celkového diania si dopĺňať nové poznatky. A práve preto je jedným zo základných „pravidiel“ ako sa stať správnym investorom aj dobrá znalosť faktorov ovplyvňujúcich cenu akcií.

Ceny akcií sú permanentne ovplyvňované viacerými vplyvmi a práve tie sa dokážu postarať o prudký obrat vývoja. Pokiaľ chcete byť na akciovom trhu úspešný a investovaný kapitál premieňať na zisk, tieto vedomosti by sa mali stať súčasťou obchodného rozvoja vedúceho k lepším výsledkom. Veríme, že Vám na tejto ceste pomôže aj prehľad toho najdôležitejšieho, od čoho ceny akcií závisia.

Najväčší vplyv má zisk firiem

Faktor, ktorý najviac ovplyvňuje samotnú cenu akcií je práve zisk firiem. Od tohto kritériá závisí vždy najviac a preto by sa jeho podrobnému skúmaniu mal investor venovať naplno. Celkom efektívnym krokom bude skúmať firmu a jej generované zisky, na základe čoho sa dajú vďaka fundamentálnej analýze lepšie vytvárať predpoklady vývoja jej stavu akcií.

Vďaka takému skúmavému prístupu môže obchodník zostaviť úspešnú investorskú stratégiu.

Aj keď sú ceny akcií premenlivé a očakávať ich dlhodobejšiu stabilitu je zbytočné, pre investora je podstatný ich rast, ktorý je úmerný práve s nárastom zisku danej firmy. Stručne povedané, ak firma zarába viac, dvihnú sa aj ceny jej akcií. Treba sa však na to pozerať z trochu iného hľadiska a nezabudnúť, že ak je aj spoločnosť aktuálne v strate a v blízkej budúcnosti sa očakávajú veľké zisky, akcie budú stúpať aj napriek súčasnému stavu. Takisto aj rast zisku firmy môže sprevádzať pokles hodnoty akcií, aj keď tento jav nie je veľmi bežný.

Pri obchodovaní s akciami skúste skúmať viacero aspektov firmy :

        vyhliadky firmy do budúcnosti

        generácia ziskov za posledné obdobie

        profitabilita firmy

        výplata dividend

        schopnosti manažmentu

        celková kapitálová štruktúra

Ďalšie významné faktory pôsobiace na ceny akcií :

HDP a inflácia – Pri sledovaní vývoja z minulosti sa ukázalo, že vývoj inflácie alebo deflácie a HDP vždy ovplyvňovali v podobnej miere hodnotu akcií. Ak rástla úroveň HDP, zvyšovali sa aj ceny akcií a pri jeho poklesoch (aj miernych) nastal klesajúci trend aj v akciách. Čísla ukazujúce na spojenie inflácie s akciami hovoria o rovnakom mechanizme ako je to pri HDP.

Správanie investorov –Medzi obchodníkmi chýba väčšia individuálnosť, ktorá by sa stala súčasťou stratégie. Jednotliví investori ako keby kopírovali stratégiu ostatných a báli sa vytvoriť nejakú vlastnú. Znie to ako malichernosť, ale celkové správanie investorov má veľký vplyv na trhový mechanizmus a pohyby hodnoty akcií.

Psychologický vplyv – Niekedy je problémom investičných trhov aj tzv. davová psychóza. Vplyv ľudských emócií zohráva veľkú úlohu na každom investičnom trhu a ani ten akciový nie je výnimkou. Stačí, že niekoľko investorov podľahne strachu a spanikári a následne sa tento trend šíri medzi ostatných. Tým vzniká zbytočné napätie, ktoré často nie je podložené reálnym vývojom a celkovo to potom negatívne ovplyvňuje vývoj.

Vznik bublín na trhu – História si už pamätá viacero bublín spojených s prehnane vysokým optimizmom. Mnohokrát sa na trhoch nafúkla obrovská bublina očakávajúca „nekonečný“ rast a vysoké zisky, čo sa vždy neskôr ukázalo ako nereálne. Následne celá bublina spľasla a vypýtalo si to daň prepadu cien, veľkých strát investorov a celkovú zlú náladu na trhoch.

Pokiaľ chcete byť úspešný na akciovom trhu a dostať sa k výnosom, čaká Vás veľa práce okolo analyzovania všetkých faktorov vplývajúcich na vývoj. Ak sa Vám podarí preniknúť do podstaty tohto mechanizmu a pochopiť jeho fungovanie, ste na dobrej ceste uspieť. Skúmajte teda firmy, analyzujte dianie na trhu, všímajte si rôzne vplyvy a nezabúdajte na psychologický efekt, ktorý je často dôvodom (ne)úspechu. Nech sa Vám pri nových investíciách darí.

 

Zdroje : finez.cz, value-investing.sk , reuters.com

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.