Pražská burza zaznamenala najvyšší objem obchodov za 5 rokov

HABERL
24. mája 2020

Vojny, krízy a pandémie už tradične zapríčiňujú prepady búrz. Paradoxne, práve vtedy sa na viacerých z nich obchoduje najviac. Výsledkom býva dosiahnutie nových rekordov v hodnotení celkového objemu realizovaných obchodov. To sa v 1. štvrťroku podarilo aj burze v Prahe. Tá má za sebou podľa tohto ukazovateľa jeden z najlepších kvartálov. Prepadu ceny akcií v dôsledku koronavírusu sa nevyhla ani […]

Pražská burza

Vojny, krízy a pandémie už tradične zapríčiňujú prepady búrz. Paradoxne, práve vtedy sa na viacerých z nich obchoduje najviac. Výsledkom býva dosiahnutie nových rekordov v hodnotení celkového objemu realizovaných obchodov. To sa v 1. štvrťroku podarilo aj burze v Prahe. Tá má za sebou podľa tohto ukazovateľa jeden z najlepších kvartálov.

Prepadu ceny akcií v dôsledku koronavírusu sa nevyhla ani Burza cenných papierov Praha (BCPP). Práve pokles hodnoty jej indexu však stojí za rýchlym zvýšením obchodnej aktivity investorov. Väčšina z nich začala vo veľkom predávať akcie kvôli obavám zo strát. To viedlo k nárastu celkového objemu obchodov, ktorý v 1. kvartáli 2020 dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 5 rokov.

Objem obchodov za 1. kvartál poskočil o 36,4 %

Dosiahnuť nové 5-ročné maximum sa objemu obchodov podarilo najmä vďaka nižším číslam v predošlých kvartáloch. V žiadnom z nich sa na pražskej burze nezrealizovali obchody až za 40,6 mld. Kč. Práve za týmto výsledkom z 1. štvrťroka 2020 je vysoký 36,4 % rast. Podobná hodnota bola v štatistikách mapujúcich štvrťročný objem obchodných transakcií zaznamenaná naposledy pred 5 rokmi.

Vyše polovica objemu bola dosiahnutá v marci

Spomínaný nárast obchodnej aktivity v období prepadov búrz potvrdzujú aj údaje za samotný marec. Počas neho sa hodnota indexu PX prepadla najmä kvôli vypuknutiu pandémie až o 19 %. Podľa porovnania so štatistikami z predošlých mesiacov a rokov ide o najvyšší prepad od roku 2008. Objemu obchodov na pražskej burze to ale hralo do karát. Vyše polovica všetkých obchodov za 1. kvartál totiž bola zrealizovaná práve v marci.

Objem obchodov s akciami v 1. štvrťroku 2020:

1. Q 2020

40,6 mld. Kč

Marec 2020

21,3 mld. Kč

*Zdroj: www.pse.cz

Nárast objemu prišiel po opakovanom poklese

Nebyť vypuknutia pandémie, štvrťročný objem obchodov na pražskej burze by sa tak výrazne nezvýšil možno ďalších pár rokov. V tých predchádzajúcich ho totiž sprevádzala stagnácia či dokonca výrazný pokles. Napríklad rok 2019 bol ukončený s medziročným poklesom objemu obchodov s akciami pražskej burzy až o 22,5 mld. Kč. Postupný pokles však pretrváva už od roku 2007, kedy tento objem dosahoval ešte nad 1 bil. Kč.

Objem obchodov na BCPP v minulých rokoch:

2018

142,5 mld. Kč

2019

120 mld. Kč

*Zdroj: www.pse.cz

Za tretinou marcových obchodov sú akcie ČEZ

Pod vysoký nárast objemu sa podpísala hlavne aktivita investorov obchodujúcich s akciami spoločnosti ČEZ. Energetický gigant zohral hlavnú úlohu na burze hlavne v marci. Obchody s jeho akciami vtedy dosiahli približne až tretinový podiel všetkých zrealizovaných transakcií. V konečnom dôsledku tak dosiahli viac ako 7 miliárd korún, čo je čiastka podobná objemu všetkých obchodov za január.

Ako sa zatiaľ darí akciám na BCPP počas mája:

Dátum

Hodnota indexu PX

5.5.2020

876,32 b.

11.5.2020

885,94 b.

15.5.2020

867,44 b.

18.5.2020

878,65 b.

*Zdroj: www.pse.cz

Prognózy očakávajú ďalší vyšší objem obchodov

Kým vývoj hodnoty akcií je vzhľadom na neistotu okolo pandémie ťažko predpovedateľný, v predpovediach o vývoji objemu obchodov majú analytici o niečo jasnejšie. Ich prognózy pre 2. kvartál hovoria o ďalšom vyššom výsledku. Podľa viacerých môže dosiahnuť ešte viac ako v 1. kvartáli. Vylúčené nie je ani dosiahnutie nového niekoľkoročného maxima. S postupným upokojením situácie na burzách v 2. polroku už môže objem obchodov klesať.

Zdroje: www.ctk.cz, www.pse.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.