Prečo a kam by mali investovať ženy?

HABERL
14. júna 2022

Investovanie je dôležité pre všetky skupiny obyvateľov. Existujú však skupiny, ktoré investovanie potrebujú omnoho viac, ako iné. Aktuálny článok sme sa preto rozhodli venovať ženám, ktoré uvažujú nad investovaním.

Existuje mnoho dôvodov, prečo by ženy mali investovať svoje ťažko zarobené peniaze. Napriek úsiliu inštitúcií a ženských združení stále existujú výrazné rozdiely v odmeňovaní žien a mužov, a to najmä v odvetví finančných služieb. Finančná rovnosť je v mnohých krajinách iba slovným spojením, ktoré má od reality ďaleko.

Mnoho žien začína svoj profesionálny život v nevýhodnej platovej pozícii. Aby to bolo ešte horšie, výskumy dokazujú, že ženy zrejme neinvestujú toľko peňazí ako muži, pričom percento žien investoriek je taktiež nižšie.

Prečo by mali ženy začať s investovaním čím skôr?

Ako sme spomenuli vyššie, ženy majú mnoho dôvodov na to, aby prehodnotili svoj prístup k správe peňazí a najmä investovaniu. Vyvážené portfólio sa môže stať ich hlavnou ochranou pred mnohými nepriaznivými situáciami. Poďme sa teda pozrieť na hlavné dôvody, prečo by mali ženy investovať čím skôr.

Podobné: Pojmy, ktoré by mal poznať každý začínajúci investor

1) Rozdiel v príjmoch

Rozdiel v príjmoch medzi mužmi a ženami existuje, a pravdepodobne bude existovať aj v najbližšej budúcnosti. Ženy dostávajú na rovnakých pracovných pozíciách nižší plat, ako ich mužskí kolegovia. Potvrdzujú to dáta z mnohých krajín.

Nižší príjem znamená, že ženy majú väčšie ťažkosti s dosahovaním svojich finančných cieľov. Preto by mali využívať investičné príležitosti a stanoviť si dlhodobé ciele, ktorými dokážu kompenzovať nižší príjem.

2) Neplatená práca

Podľa údajov OECD, ženy po celom svete trávia dva až desať-násobne viac času neplatenou opatrovateľskou prácou ako muži. Analytici OECD vyjadrujú svoje obavy týkajúce sa skutočnosti, že rodová nerovnosť v neplatenej opatrovateľskej práci je chýbajúcim článkom v analýze rodových rozdielov, v rámci výsledkov práce.

Tehotenstvo a pôrod detí väčšinou spôsobia to, že ženy si vyberajú neplatené voľno. Materstvo by nemalo obmedzovať možnosti žien investovať a dosiahnuť finančnú istotu.

3) Prerušenie kariéry

Po prerušení kariéry si takmer 1 z 2 žien musí zvyknúť na to, že jej plat už nebude rovnaký. To nasleduje aj nedostatok možností kariérneho postupu a príležitostí na profesionálny rozvoj. Vytvorenie rodiny je zvyčajne jedným z hlavných dôvodov, prečo žena preruší pôsobenie vo svojej práci.

4) Rozvod alebo smrť partnera

Vaše manželstvo sa pravdepodobne jedného dňa skončí. Je to krutá realita. V mnohých prípadoch majú páry spoločný finančný plán, ktorý zahŕňa spoločné bankové účty. To v značnej miere zjednodušuje veci, ale iba v prípade, že je medzi vami dobrý vzťah.

Čo sa však stane, ak veci nepôjdu podľa plánu? Dôkladný finančný plán, by mal obsahovať núdzový fond aj pre takéto situácie. Existuje mnoho finančných produktov, ktoré vám dokážu priniesť požadovanú návratnosť investície. Nezanedbávajte ochranu svojej budúcnosti a využite všetky investičné príležitosti, ktoré sú pre vás vhodné.

Do čoho odporúča ženám investovať HABERL?

Keď prvýkrát začnete investovať, urobte to spôsobom, ktorý vám pomôže získať najlepšiu návratnosť investícií. Nakoľko ženy vykonávajú množstvo neplatenej práce, môže byť pre nich komplikované kontrolovať svoje portfólio na dennej alebo týždennej báze, preto je vhodné práve riadené investičné porfólio.

Na druhej strane, niektoré môžu cítiť potrebu aktívnejšie spravovať svoje investičné portfólio. Žiadne dve investičné portfóliá nie sú rovnaké, preto je dôležité dávať si pozor na to, koľko času môžete správe svojho portfólia venovať.

1) Podielové fondy

Podľa Eely Dubey, ktorý je celosvetovou finančnou expertkou, práve podielové fondydobrou voľbou pre každého investora. Ako žena potrebujete nástroj, ktorý vám umožní efektívne prideľovať finančné prostriedky na základe vašich investičných cieľov.

Ak ste začínajúci investor, začnite so systematickým investičným plánom. Tento plán vám každý mesiac umožní investovať určitú sumu úspor, pričom táto suma bude každý mesiac automaticky stiahnutá z vášho účtu, čím ostanete oddaná svojej investičnej stratégii.

2) ETF fondy

Časy, keď si investovanie na akciových trhoch vyžadovalo dôkladný prieskum trhu a bolo v podstate mimo dosahu žien, sú už preč. ETF fondy predstavujú kôš cenných papierov, ktorý zohľadňuje celý rad aktív, či už ide o akcie, dlhopisy, komodity alebo meny.

V ETF fondoch si kupujete podiel v rámci jednotlivého koša aktív, na základe rovnakého princípu aký platí pri kúpe akcií spoločností. ETF fondy sa obchodujú na burze a predstavujú veľmi jednoduché obchodovateľné aktívum.

Ako by mali ženy pri investovaní postupovať?

Začnite v malom

Väčšina žien si povie, že jednoducho nemá peniaze nazvyš, ktoré by mohli investovať. Existuje všeobecná mylná predstava, že na to aby ste mohli investovať, potrebujete množstvo voľných peňazí, pričom v skutočnosti je možné začať investovať s relatívne malými čiastkami.

Investovanie 50 alebo 100 eur mesačne vám pomôže získať cit pre investovanie a vybudovať si určitú formu sebadôvery a následne sa môžete poobzerať po výnosnejších aktívach.

Myslite dlhodobo

Investovanie pripadá mnohým ženám nadmerne riskantné. Samozrejme je rizikovejšie ako držanie hotovosti. Ale s dodatočným rizikom prichádza potenciál pre vyššie dlhodobé výnosy.

Pri investovaní je naozaj dôležité myslieť dlhodobo. Musíte byť spokojná s tým, že svoje peniaze nebudete môcť použiť päť a viac rokov. Čím dlhšie necháte svoje peniaze pracovať na trhu, tým budete mať vyššiu šancu na to, aby ste sa vedeli zotaviť z akéhokoľvek poklesu, ktorý môže na trhoch nastať.

Vyvážené portfólio

Z rôznych prieskumov vyplýva, že ženy sa v oveľa väčšej miere ako muži obávajú volatility akciového trhu a portfóliového rizika. Riešením môže byť vyvážaná alokácia aktív, ktorá sa pokúša o stabilizovanie výnosov portfólia.

Podľa Shelly Gigante, špecializujúcej sa na otázky osobných financií by malo vyvážené portfólio zahŕňať kombináciu akcií alebo podielových fondov s veľkou, strednou alebo malou kapitalizáciou. Zahŕňať by však malo aj expozíciu voči domácim a medzinárodným akciám, rastové a hodnotové akcie, a aktíva generujúce pevný príjem, ako sú napríklad dlhopisy a fondy peňažného trhu.

Mohlo by Vás zaujímať: Ako začať investovať?

Dôverujte odborníkom

Ak si nie ste istá investovaním alebo neviete, či je to pre vás správne rozhodnutie, neváhajte sa obrátiť na investičného experta. Dôkladne sa pozrie na vaše financie a odporučí vám kroky, ktoré budete môcť podniknúť, aby ste sa uistili, že vaše peniaze plnia vaše finančné ciele.

Je to oveľa jednoduchšie, ako by ste si to všetko robili samy. Investičný expert vám pomôže a zaistí, že si budete skoro istá tým, že so svojimi financiami robíte správnu vec.

Ženy majú schopnosť trpezlivo, inteligentne a efektívne investovať svoje peniaze, čo im môže pomôcť v dosahovaní ich finančných cieľov. Okrem toho vás to prevedie cestou príležitostí a rastu.

Vždy keď budete čeliť otázkam a pochybnostiam ako investovať, nezabudnite, že môžete požiadať o odbornú pomoc. Neexistujú žiadne hlúpe otázky a pochybnosti. Otázky, ktoré máte, sú s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaké, ako u iných začínajúcich investorov.

zdroj: www.wsj.com, www.fortune.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.