Prečo sa z úspešných podnikateľov stávajú investori?

HABERL
5. apríla 2022

Podnikanie predstavuje spôsob ako zvýšiť svoj aktívny príjem, zatiaľ čo investovanie predstavuje pasívny príjem. Všetko závisí od konečného cieľa, ale aj vašich preferencií. Viac sa dočítate v aktuálnom článku.

Pokiaľ ide o investovanie peňazí za účelom zisku, vo všeobecnosti existujú dve základné možnosti. Nehnuteľnosti alebo podnikanie. Podnikanie tiež ponúka dve možnosti, buď vlastníctvo celého podniku alebo vlastníctvo akcií podnikov.

Prečo majú úspešní podnikatelia veľkú šancu byť dobrými investormi?

Podnikatelia sú vo svojej podstate prvými investormi do svojich spoločností. Najlepšie rozumejú významom, ktoré stoja za spoločnosťou, poznajú možnosti svojho tímu a v ideálnom prípade aj najlepšie rozumejú trhu a cieľovým zákazníkom.

Vzhľadom na prístup k najdôveryhodnejším informáciám o podniku, ak nie je podnikateľ ochotný investovať vlastné zdroje, prečo by to vôbec mali robiť externí investori?

Riziko neúspechu podnikania je najvyššie v jeho počiatočných fázach. Ak je podnikateľ ochotný znášať toto riziko a staviť vlastné nápady a úsilie, vysiela tým silnú správu svojim potencionálnym budúcim investorom. Zároveň dokáže akceptovať vyššie riziko a počíta s pravdepodobnosťou neúspechu.

Tieto skúsenosti môže následne využiť aj pri investovaní na akciovom trhu. Vďaka nim dokáže veľmi dôsledne ohodnotiť iné spoločnosti a vyhodnotiť, ktoré podniky sú pre neho dôveryhodné natoľko, aby do nich investoval.

Investovanie vlastných zdrojov do svojho podnikania núti podnikateľov považovať tento projekt za akýsi typ investície. Svojmu podnikaniu musia venovať veľké množstvo času a úsilia. Vloženie vlastných peňazí do tohto projektu je veľkou motiváciou, aby ste urobili všetko najlepšie ako to len pôjde.

Podnikatelia sa budú snažiť uistiť, že nestrácajú svoj čas alebo peniaze a budú aktívne premýšľať o najoptimálnejšom nasadení dostupných zdrojov, aby z dlhodobého hľadiska maximalizovali očakávanú návratnosť svojej investície.

Mohlo by vás zaujímať: Neprepadajte panike. Aké sú vhodné stratégie počas krízy?

10 rozdielov medzi investorom a podnikateľom

Zakladanie spoločnosti nie je jednoduché, inak by už každý bol úspešným podnikateľom. S vlastným podnikaním sa spája veľa vzostupov aj pádov. Vedomosti, silná vôľa, vášeň a vytrvalosť sú veci, bez ktorých sa vám pravdepodobne nepodarí stať sa úspešným podnikateľom.

Investori sa ukazujú, len keď to je potrebné. Inými slovami, ak neexistuje potenciál na zisk, investorov neuvidíte. Analogicky povedané, podnikateľ je tzv. “stavbár“ a investor “záhradník“. Poďme sa teda pozrieť na 10 najväčších rozdielov medzi investormi a podnikateľmi.

  1. Podnikateľ sa zameriava na obchodnú časť podnikania, zatiaľ čo investor venuje svoju pozornosť komerčnej a finančnej stránke podnikania.
  2. Podnikateľ prichádza s novými podnikateľskými nápadmi, kým investor iba zvažuje existujúce podnikateľské nápady rôznych podnikateľov.
  3. Podnikateľ zvyčajne oslovuje investora ohľadom financovania svojho podnikania. Pre uistenie investora o výhodnosti investície predloží svoj návrh a podnikateľský zámer. Investor osloví podnikateľa iba vtedy, ak je podnikanie potencionálne ziskové.
  4. Podnikateľ je zanietený pre podnikanie a zvyčajne mimoriadne oddaný svojmu nápadu. Väčšina podnikateľov je vytrvalá a aj napriek stratám pokračuje v podnikaní. Investor je v konečnom hodnotení oveľa praktickejší. Spoločnosť môže opustiť hneď, ako príde o časť peňazí.
  5. Podnikateľ je zvyčajne optimistickejší. Investor nie je taký veľký optimista, hoci sa ním môže stať, keď sa jeho investíciám darí dobre.
  6. Podnikateľ je ten, kto podniká, hoci môže investovať peniaze, zatiaľ čo investor iba investuje svoje peniaze. Nie je zapojený do každodennej prevádzky podnikania.
  7. Podnikateľ dáva investorom pravidelné reporty. Investor si tieto reporty prečíta a vyhodnotí.
  8. Podnikateľ môže vo všeobecnosti začať podnikať bez vlastných peňazí určených na podnikanie, zatiaľ čo peniaze predstavujú pre investorov hlavný nástroj, bez ktorého sa vo svete investícií nepohnú.
  9. Podnikateľ pozná svoju spoločnosť lepšie, pretože riadi jeho každodennú prevádzku, marketing, predaj, zamestnancov, ale aj zákazníkov. Investor pozná spoločnosti iba na základe finančných správ a návratnosti svojich investícií.
  10. Riziká pre podnikateľa predstavujú stratenú energiu a čas, zatiaľ čo investor môže stratiť peniaze a čas.
PROFIT

Mali by ste začať podnikať alebo investovať na akciovom trhu?

Najdôležitejším faktorom, ktorý budete pri rozhodovaní zvažovať, je váš konečný cieľ. Podnikanie a investovanie na akciovom trhu nie sú porovnateľné, pretože slúžia rôznym účelom. Porekadlo “Nikdy sa to nedozviete, pokiaľ to neskúsite”, je ekvivalentom k akceptovaniu čo najväčšieho počtu rizík, bez potrebných skúseností alebo znalostí.

Vaša voľba bude do značnej miery závisieť od toho, čo skutočne dokážete. Tým, že svoje ciele zohľadníte so svojimi schopnosťami, finančnými možnosťami a časovou dostupnosťou, budete sa môcť reálne rozhodnúť, či sa rozhodnete založiť si vlastný podnik, alebo investovať na akciovom trhu.

Okrem toho musíte brať do úvahy aj to, koľko času máte. Podnikanie je časovo náročné. Byť svojím vlastným šéfom si vyžaduje veľa tvrdej práce, trpezlivosti a obety.

Majitelia spoločností zvyčajne trávia pracovaním viac času ako ich platení zamestnanci, a to najmä v období rozbiehania podnikania. Ste ochotný stratiť drahocenný čas s priateľmi, rodinou, alebo spánok, aby ste oživili svoju víziu?

Na druhej strane, investovanie na burze vám ponúka niekoľko možností. Aj keď môžete investovať priamo a spravovať svoje investície, čo vám zaberie viac času, môžete sa taktiež rozhodnúť investovať do rôznych fondov. V závislosti od konkrétneho typu fondov, môžete mať správcu, ktorý sa bude starať o všetko. Nastavíte si trvalý príkaz na investovanie a tam sa vaša snaha skončí.

Jednou z najväčších výhod investovania na akciovom trhu je skutočnosť, že sa o svoje investície nemusíte starať tak veľmi, ako majitelia firiem. Nerobíte žiadne rozhodnutia, ktoré by ovplyvnili fungovanie spoločností, ktorých akcie vlastníte a nemusíte riešiť skutočné obchodné problémy. Potrebujete iba monitorovať akciový trh, no stále máte dostatok času a slobody na robenie iných vecí.

Prísť s jasným a dobre definovaným finančným cieľom je dobrý spôsob, ako začať. Keď budete vedieť, čo chcete dosiahnuť, budete si môcť naplánovať reálny postup, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám. Mať peniaze na investovanie na akciovom trhu, alebo rozbehnutie vlastného podnikania je len začiatkom.

Je veľa činností, ktoré sa budete musieť naučiť a robiť, aby ste mohli riadiť riziká, aby ste nestratili svoje ťažko zarobené peniaze. Realizácia vašich cieľov a snov napokon závisí od toho, koľko ste ochotný skôr získať, než stratiť.

Položenie si otázky: “Mám začať podnikať alebo investovať na akciovom trhu?” je ako vyberať si medzi vanilkou a karamelom. Neexistuje správna odpoveď, pretože všetko závisí od vašich preferencií, osobných zručností, úrovne vedomostí a zdrojov.

V prípade, že sa rozhodnete pre investovanie, pozrite si naše produkty alebo nás kontaktujte.

zdroj: www.investors.com, www.msn.com/money

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.