Prehľad 10 najvýkonnejších ekonomík sveta v skratke

HABERL
18. mája 2017

Ovplyvňujú trhy, stoja za vzostupmi aj pádmi a udávajú smer celosvetovej ekonomike. Každá z týchto krajín má pri formovaní globálnych obchodných vzťahov hlavné slovo. Reč je o desiatke najvyspelejších ekonomík, ktoré sú momentálne na vrchole finančného sveta, odkiaľ riadia medzinárodné dianie. Prvenstvo môže patriť len jednému, no kandidátov na získanie vedúcej pozície je niekoľko. Platí to aj […]

Ovplyvňujú trhy, stoja za vzostupmi aj pádmi a udávajú smer celosvetovej ekonomike. Každá z týchto krajín má pri formovaní globálnych obchodných vzťahov hlavné slovo. Reč je o desiatke najvyspelejších ekonomík, ktoré sú momentálne na vrchole finančného sveta, odkiaľ riadia medzinárodné dianie.

Prvenstvo môže patriť len jednému, no kandidátov na získanie vedúcej pozície je niekoľko. Platí to aj pri vytváraní pomyselných rebríčkov o desiatke najvýkonnejších ekonomík, ktoré stoja za všetkým podstatným, čo sa v oblasti financií deje. Ich zoznam môžeme určiť podľa viacerých kritérií, napríklad podľa podielu HPD, ktorý je celkom dobrým  ukazovateľom.

Top 10 najvýkonnejších ekonomík sveta

1.USA (podiel svetového HDP 24,32%) –Tradičný ekonomický líder sa podieľa takmer na štvrtine celosvetového HDP. Vďaka tomu ťahá celú Severnú Ameriku, ktorej patrí po Ázii najlepšia pozícia v hodnotení svetadielov.

2. Čína (podiel svetového HDP 14,84%) – Čína je okrem USA jedinou krajinou, ktorej podiel svetového HDP dosahuje dvojciferné hodnoty.Postaral sa o to rekordný ekonomický rast z posledných rokov, vďaka čomu predbehla aj Japonsko.

3. Japonsko (podiel svetového HDP 5,9%) – Druhá z krajín, ktorá ťahá ekonomickú vládu Ázie medzi svetadielmi. Nad jej budúcou účasťou v top trojke však visí dlhšie veľký otáznik.

4. Nemecko (podiel svetového HDP 4,5%) – Európsky líder sa dnes nestará už ani o 5% svetového HDP, no napriek tomu má najsilnejšie a najstabilnejšie hospodárstvo na starom kontinente.

5. Veľká Británia (podiel svetového HDP 3,9%) – Ako dopadne ostrovné kráľovstvo po odchode z EÚ, o tom sa dá zatiaľ iba špekulovať. Aktuálne však uzatvára prvú päťku top svetových ekonomík.

6.Francúzsko (podiel svetového HDP 3,3%) – Pozíciu medzi najvplyvnejšími krajinami si drží aj Francúzsko, no jej budúcnosť v prvej desiatke začína visieť na vlásku. V porovnaní s ázijskými tigrami totiž začína výrazne strácať.

7.India (podiel svetového HDP 2,8%) – India si to dávnejšie nasmerovala na ekonomický Olymp, na ktorom chce robiť spoločnosť USA a Číne. Aktuálne je siedma, no jej ďalší rast je len otázkou času.

8.Taliansko (podiel svetového HDP 2,5%) – Popri všetkých ekonomických problémoch je účasť Talianska v prvej desiatke zázrakom. Krajine však na chrbát dýchajú ďalší, ktorí ju skôr či neskôr nahradia.  

9.Brazília (podiel svetového HDP 2,4%) – Nad 2% sa drží aj Brazília, ktorá sa už roky stará o lepšie meno ekonomiky v latinskej Amerike, no ostatné krajiny s HDP pod 1% jej absolútne nepomáhajú.

10. Kanada (podiel svetového HDP 2,1%) – Desiatku najlepších uzatvára Kanada, ktorá sa ako jedna z mála krajín zmestila do zoznamu štátov s podielom HDP nad 2%.

Zaujímavosť na záver: Štúdie renomovaných analytikov poukazujú na to, že o takých 20 až 30 rokov bude desiatka najlepších vyzerať inak. Meniť sa síce bude skôr poradie ako zoznam členov, no práve s tým príde zopár prekvapení.

– dlhodobú nadvládu USA vystrieda Čína s Indiou

– do desiatky najlepších sa podarí dostať Indonézii

– najvýraznejší skok dosiahnu Turecko a Mexiko

– Francúzsko a Taliansko sa neudržia v top desiatke

– Ázia ovládne polovičný podiel svetového HDP

Napriek odbornosti a skúsenostiam analytikov ide len o prognózy, ktoré sa môžu, no nemusia splniť. Pre nás je dôležitý aktuálny stav, ktorý udáva globálnej ekonomike smer. A ten najviac ovplyvňuje práve súčasná najvýkonnejšia desiatka, ktorej kraľuje USA s Čínou a Japonskom.

Zdroje : reuters.com, worldbank.org, visualcapitalist.com, pwc.com, w4t.cz 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.