Prehľad akcií, ktoré v roku 2016 najlepšie zarábali

HABERL
25. januára 2017

Ani chvíľkové turbulencie, ktoré sprevádzali minuloročný vývoj na akciových trhoch neodradili investorov od obchodovania. Nie všetci však dopadli dobre a hlavný dôvod ich neúspechu mohol spočívať aj v tom, že nevsádzali na najlepšie zarábajúce akcie. Ťažobný priemysel, energetika, IT sektor, produkcia vzácnych kovov alebo letecká preprava. Spoločnosti pôsobiace v týchto oblastiach zaznamenali v uplynulom roku najlepšie výsledky, čo sa […]

Ani chvíľkové turbulencie, ktoré sprevádzali minuloročný vývoj na akciových trhoch neodradili investorov od obchodovania. Nie všetci však dopadli dobre a hlavný dôvod ich neúspechu mohol spočívať aj v tom, že nevsádzali na najlepšie zarábajúce akcie.

Ťažobný priemysel, energetika, IT sektor, produkcia vzácnych kovov alebo letecká preprava. Spoločnosti pôsobiace v týchto oblastiach zaznamenali v uplynulom roku najlepšie výsledky, čo sa pochopiteľne odrazilo aj zhodnocovaním ich akcií. A práve obchodníci, ktorí investovali do najúspešnejších firiem z týchto odvetví, si mohli na konci roka rátať svoje tučné odmeny. 

Anglo American – Opakujúci sa úspech nadnárodného ťažobného gigantu venujúceho sa produkcii diamantov, medi, uhlia či platiny nie je náhodný. Firma však tentoraz vystrelila rovno na vrchol a s výnosmi 260% ovláda rebríček najlepšie zarábajúcich akcií.

Nvidia – Kto investoval do akcií americkej spoločnosti Nvidia zameranej na grafické karty a komponenty pre automobilový priemysel, ten určite nemal dôvod na smútok. Spoločnosť zvýšila výnosy o viac ako 193%, čím sa zaradila medzi najlepších v celej USA.

Spectra Energy – Jedna z najsilnejších amerických firiem zameraných na produkciu plynu má za sebou senzačný rok. Jej zisky vzrástli až na 80%, čím sa zaradila medzi najúspešnejšie energetické spoločnosti v celej USA.

Oneok – Medzi americkými spracovateľmi zemného plynu máme ešte jedného giganta, ktorý zvýšil svoje zisky viac ako Spectra Energy. Ide o spoločnosť Oneok z Oklahomy, ktorá vďaka spracovaniu plynu vlani zvýšila výnosy o 125%.

Toho Zinc – Produkcia zinku v Japonsku sa už tradične teší rastúcim ziskom a spoločnosti zamerané na túto činnosť si pravidelne zvyšujú výnosy. Tento rok uspela najmä Toho Zinc, ktorej zisky sa vyšplhali k 75%.

Centamin – Trh so vzácnymi kovmi má v rebríčku najvýnosnejších akcií ďalšieho kandidáta, ktorým je austrálska firma Centamin. Vďaka možnosti ťažiť zlato na arabskom polostrove jej výnosy poskočili o viac ako 74%.

Unitika – Oživenie japonskej ekonomiky a dobrá situácia okolo yenu podporila úspechy miestnych spoločností. Okrem vyššie spomínanej Toho Zinc sa s výnosmi 77,71% medzi najlepších dostala aj Unitika zaoberajúca sa textilným priemyslom a spracovaním plastov.

Toshiba – Aj 79% výnosy elektronického gigantu Toshiba potvrdzujú silu japonských akcií.Tie vzrástli najviac za posledné roky, čím sa známa spoločnosťdostala späť k svojej vplyvnej pozícii na trhu.

ArcelorMittal – V zozname firiem s najlepšie zarábajúcimi akciami nájdeme aj európskeho hráča. Ide o jednotku medzi spracovateľmi ocele, ktorej minuloročné výnosy stúpli o takmer 136%. 

Glenforce – Desiatku spoločností, ktorých akcie patrili k najvýnosnejším, môžeme uzavrieť ďalším európskym hráčom. Ideo anglicko-švajčiarskeho účastníka trhu s komoditami, ktorý má zároveň aktivity v ťažobnom priemysle, čo mu vynieslo vyše 177% zisky.

Rok 2016 je za nami a s ním pôjdu do zabudnutia aj úspechy spoločností s najvýnosnejšími akciami za uplynulých dvanásť mesiacov. Tento rok však získavajú ďalšiu možnosť, ako sa pobiť o najvyššie zisky a opäť sa zapísať na vrcholové pozície v rebríčku. Prognózy sú jasné, IT sektor, energetika a ťažobný priemysel budú hrať naďalej hlavnú úlohu, na základe čoho môžu znova ovládnuť akciové trhy.

Zdroje : bloomberg.com, reuters.com, wisebread.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.