Prehľad diania na akciovom trhu za rok 2014

HABERL
12. januára 2015

Trh s akciami je živý mechanizmus plný premenlivých scenárov a za jeden kalendárny rok sa na ňom udeje mnoho nových udalostí ovplyvňujúcich celkový vývoj.

Aby boli všetky podstatné pohyby na trhu zaznamenané a pomohli investorom pri obchodovaní, každoročne sa vytvára prehľad toho najdôležitejšieho, čo rozvírilo dianie na trhoch.

Tak ako býva medzi investormi už dlho zaužívaným zvykom, so vstupom do nového roku medzi nich prichádza tradičný súhrn tých najpodstatnejších udalostí uplynulého roku. Rok 2014 síce nepatril medzi žiadne turbulentné obdobia, no na druhej strane sa nedá hovoriť o „spiacom“ trhu, ktorý neponúkol žiadne vzrušenie a nečakané zvraty. Poďme si teda v krátkosti priblížiť hlavné medzníky starého roku.

Vývoj na finančných trhoch v roku 2014 :

Optimistický vstup

V roku 2013 sprevádzalo investorov viacero napätých etáp, no celkové dianie sa postaralo o pozitívne naladenie na trhoch. Toto nadšenie sa prenieslo aj do roku 2014 a optimizmus v prvých mesiacoch nezastavili ani prvé predpoklady prízvukujúce riziká v novom roku.

Do roku 2014 sa vstupovalo s týmito rizikami :

        transformácia čínskej ekonomiky spomaľuje rast, čo ovplyvní globálny trh

        obavy z neistoty okolo eurozóny môžu spôsobiť prepad akcií nielen v Európe

        deflácia alebo príliš nízka inflácia zníži firmám zisky, čím znižuje hodnotu ich akcií

V prvom polroku rástla väčšina trhov

Sled udalostí na svetových akciových trhoch sa v prvom polroku vyvíjal prevažne v rastúcom trende, čo sa aj podľa optimistických vízií predpokladalo. Nárast nebol síce nijako extrémny a zisky neporástli príliš, no pre lepšiu stabilitu trhu a náladu pri investovaní to bolo po predchádzajúcich obdobiach plusom. Slušný podiel rastu dosiahli ceny amerických akcií, no aj na ázijských trhoch bol zaznamenaný pohyb akcií smerom nahor.

Prišli aj prechodné fázy

Drobný pokles a krátkodobé výkyvy akcií sú prirodzené aj v období rastu a aj v tomto roku nastali kratšie fázy sprevádzané tzv. apatiou na trhu. Pričinilo sa o ňu viacero faktorov, no veľký vplyv mala najmä hrozba deflácie. Najmä v Európe boli ekonomické ukazovatele pre ceny akcií nebezpečné. K stagnujúcim fázam prispela aj neistota spôsobená eurovoľbami a rokovaním o navýšení dlhového stropu v USA.

Konflikt na Ukrajine spôsobil nervozitu

„Účasť“ Rusov v konflikte na Ukrajine sa postarala o slušnú dávku nervozity a investori chvíľu nevedeli ako bude dianie pokračovať. Akcie mimo Európy to však príliš neovplyvnilo a mnoho trhov pokračovalo v rastúcom tempe. Ten ruský sa však začal prepadať určite aj kvôli reálnej hrozbe vojny.

Výrazný rast amerických trhov

Niektoré z amerických akciových trhov mali skvelý rok a rast v druhom polroku dosahoval krásne čísla. Aj keď odhady pred začiatkom roka hovorili o slabšom raste a nereálnosti dosahovania nových rekordov, situácia sa vyvinula ešte lepšie ako niektorí očakávali. Aj americký dolár dokázal výrazne posilniť, čo malo taktiež kladný vplyv na celkový rast.

Otáznik na konci roka

V posledných dňoch starého roku nastal zaujímavý zvrat. Ceny akcií začali oslabovať, čo spôsoboval pokles cien ropy a s tým súvisiaca neistota v ekonomikách. Americké trhy, ktoré si držali skvelý rast takmer počas celého roku zachytili takisto dávku pesimizmu a dopad na hodnoty akcií nám odhalí vývoj v najbližších týždňoch.

Najdôležitejšie fakty na trhoch z roku 2014 :

        prudký pokles komodít, najmä ropy, mal dopad na vyššie investície do akcií

        americké trhy prekonali nové rekordy, napríklad  index S&P 500

        nemecký index DAX sa dostal nad hranicu 10 000 bodov

        darilo sa aj akciám v Indii, Egypte, Argentíne

        neistota v eurozóne oslabila euro aj niektoré európske akciové trhy

        výrazný prepad v hodnotách akcií zaznamenali v Rusku, Rakúsku či Portugalsku

Rok 2014 je teda za nami a investori sa môžu pustiť do obchodovania v ďalšom kalendárnom cykle. S príchodom nového roku sú očakávania na trhoch určite veľké a obchodníci si už robia prieskum najlepších možností ako investovať čo najvýnosnejšie. My môžeme počas celého roku sledovať aj tohtoročný vývoj a na jeho konci si ho opäť zhodnotiť. Ak máte nejaké tipy a vízie nadchádzajúceho priebehu, dobre si ich zapamätajte, aby ste si pri súhrne udalostí za rok 2015 mohli overiť Vašu schopnosť predvídať dianie na trhoch. Do Nového roku Vám samozrejme želáme veľa obchodných úspechov aj šťastia v súkromnom živote.

Zdroje : finez.cz, investujeme.sk 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.