Prehľad udalostí, ktoré najviac ovplyvnili minuloročný ekonomický vývoj

HABERL
8. januára 2017

S príchodom nového roka prichádza čas na rekapituláciu najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali počas uplynulých mesiacov. Svetová ekonomika bola aj tento rok bohatá na nečakané vzostupy a pády, ktoré mali značný vplyv na jej vývoj a zásadne formovali hospodárske výsledky v domácom aj globálnom meradle. Investori, finančníci aj ekonómovia budú na rok 2016 spomínať v dobrom, aj keď počas […]

S príchodom nového roka prichádza čas na rekapituláciu najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali počas uplynulých mesiacov. Svetová ekonomika bola aj tento rok bohatá na nečakané vzostupy a pády, ktoré mali značný vplyv na jej vývoj a zásadne formovali hospodárske výsledky v domácom aj globálnom meradle.

Investori, finančníci aj ekonómovia budú na rok 2016 spomínať v dobrom, aj keď počas roka čelili mnohým nečakaným udalostiam. Ekonomický vývoj sprevádzali časté turbulencie, ktoré vnášali na trhy neistotu, no v konečnom dôsledku sú hospodárske výsledky dobré. Nás teraz zaujíma, pri ktorých udalostiach im pribúdali vrásky na čele alebo sa naopak schuti zasmiali.  

Pokles cien ropy – Nízke ceny ropy sú teraz stabilizované, no na prelome rokov a počas jari spôsobovali poriadnu neistotu.Pokles jej hodnoty zruinoval menších amerických producentova pripravil o vysoké čiastky aj mnohých šejkov. Do istých finančných problémov namočil aj Rusko, v ktorom sa to citeľne prejavilo nižšou životnou úrovňou obyvateľov.

Referendum o brexite – Pre celú Európu bolo udalosťou číslo jedna referendum o vystúpení Britov z únie. Aj keď tesne, no väčšina zahlasovala za odchod, čím sa na trhoch spustila vlna pádov, oslabovala libra a mnohí podnikatelia ohlásili odchod z Veľkej Británie.

Kríza talianskych bánk – Náznaky problémov popredných talianskych bánk sa ukazovali od začiatku roka, no vo veľkom prepukli až koncom leta.Nepríjemná situácia nastala po tom, čo viaceré banky ohlásili, že každý piaty poskytnutý úver nebude nikdy splatený. Tonaštartovalo neistotu, ktorá ohrozovala celú eurozónu a tá si v tom období nemohla dovoliť ďalšiu krízu.

Facebook strojnásobil zisk – Najväčšia sociálna sieť pokračuje vo vynikajúcom tempe rastu, vďaka čomu sa jej darí dosahovať nové rekordy. Podobne to bolo aj v druhom tohtoročnom kvartáli, kedy sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil jej zisk trojnásobne.

Pomalší rast čínskej ekonomiky – Motor čínskej ekonomiky poháňal hospodársky rast štátu dlhodobo k dvojciferným číslam. V tomto roku sa však šliaplo na brzdu a v dôsledku potreby uskutočniť viaceré politické reformy sa rast výrazne spomalil. S tým súvisí zhoršená nálada spotrebiteľov aj oslabenie vývozu komodít, čo sa podpísalo na vývoji trhov v celej Ázii.    

Nezamestnanosť v Japonsku najnižšia za 20 rokov – Viaceré prognózy zo začiatku roka strašili, že Japonci sa musia pripraviť na slabý rok.Vývoj mal však presne opačnú tendenciu a už po prvom kvartáli sa ekonómovia tešili z prudkého rastu. Najdôležitejším míľnikom však bola júlová informácia o dosiahnutí 20-ročného minima v štatistikách nezamestnanosti. 

Ortega s Gatesom bojujú o trón – Dvaja najbohatší muži sveta si naďalej striedajú prvú pozíciu v rebríčku miliardárov. Španielsky módny kráľ už stihol tento rok vyhodiť Gatesa z trónu, no rebríček sa často mení a je otázkou času, koľkokrát si táto dvojka vymení miesta.

Americké prezidentské voľby – 8.november nebol dôležitý míľnik len pre USA, pretože na výsledky amerických prezidentských volieb čakal celý svet.Už samotná kandidatúra Donalda Trumpa vyvolávala na trhoch vášne, ktoré sa po ohlásení jeho víťazstva ešte viac stupňovali. Trhy zareagovali rôzne a kým niektoré sa začali báť, pre iné to bol potrebný impulz k rastu.

Rekapitulácia roku 2016 je za nami a prichádza rok 2017 a s ním nové výzvy aj nové otázniky spojené s budúcim vývojom. Analytici už pracujú na aktuálnych prognózach, takže nechajme sa prekvapiť, čo prinesie nový rok a či sa ich predpovede naplnia.  

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.