Prelomová novinka na investičných trhoch – prvé indexové fondy bez poplatkov

HABERL
5. septembra 2018

Ďalší krok vpred vo svete financií a investovania. Aj takto niektoré ekonomické denníky označujú zaujímavú investičnú novinku, ktorá je od 2. augusta oficiálne v platnosti. Reč je o prvých indexových fondoch, na ktoré je možné vsádzať bez akýchkoľvek poplatkov. Nič také tu doposiaľ nebolo, takže súčasní investori sú svedkami výrazného pokroku v oblasti investícií. Zavedenie prvých indexových fondov […]

Ďalší krok vpred vo svete financií a investovania. Aj takto niektoré ekonomické denníky označujú zaujímavú investičnú novinku, ktorá je od 2. augusta oficiálne v platnosti. Reč je o prvých indexových fondoch, na ktoré je možné vsádzať bez akýchkoľvek poplatkov.

Nič také tu doposiaľ nebolo, takže súčasní investori sú svedkami výrazného pokroku v oblasti investícií. Zavedenie prvých indexových fondov bez poplatkov ani inak nazvať nemôžeme, pretože tento krok sa zapíše do histórie bez ohľadu na to, či bude ojedinelým míľnikom, alebo spustí novú éru investovania. Minimálne už len preto, že finančníkom otvára dvere k lepším možnostiam.

Nové indexové fondy bez akýchkoľvek poplatkov

S iniciatívou vytvorenia týchto netradičných fondov prišla spoločnosť Fidelity Investments. Tá je podľa posledných prieskumov v trojke spoločností s najvyšším objemom spravovaného finančného majetku a tiež patrí k najlepším v oblasti spravovania ETF fondov. V prípade 2 z nich pripravila pre svojich zákazníkov spomínanú novinku, vďaka ktorej môžu finančníci vsádzať na indexové fondy bez akýchkoľvek poplatkov, a to aj bez tých skrytých.

2 nové indexové fondy bez poplatkov od Fidelity:

  1. Fidelity ZERO Total Market Index Fund – Prvý z fondov je zameraný na investorov, ktorí chcú investovať do akcií rôzneho druhu na domácich amerických trhoch.
  2. Fidelity ZERO International Index Fund – Pri druhom fonde môžu investori využiť akcie spoločností z rôznych kútov sveta, nielen tých amerických.

Spoločnosť prišla s úľavami aj pri ďalších fondoch

Ponuka indexových fondov od Fidelity Investments bola plná zaujímavých čísiel už pred spustením kampane s fondmi zadarmo. Pri niektorých sa poplatky pohybovali vo výške od 0,03 až 0,05 %, pričom nízke sadzby za správu investícií si spoločnosť drží aj po 2. auguste. Mnohé z nich dokonca zlacnila, takže okrem 2 uvedených fondov ponúka investorom ďalšie výhodné príležitosti na zhodnotenie svojho kapitálu.

Možnosť investovať pre čo najväčšiu skupinu ľudí

Nakoľko s možnosťou investovať do indexových fondov zadarmo prišla Fidelity Investments zatiaľ ako jediná, dá sa očakávať, že jej klientela sa v porovnaní s konkurentmi dosť rozrastie. Už teraz má zhruba 30 miliónov zákazníkov, ktorým spravuje majetok s objemom zhruba 2,5 bilióna dolárov, no vďaka atraktívnej ponuke sa tieto čísla zrejme citeľne zvýšia už do konca roka. Presne to je cieľom vedenia, ktoré chce zrušením poplatkov osloviť čo najširšiu skupinu ľudí.

S novinkou indexových fondov bez poplatkov sa spája aj niekoľko otáznikov či konšpirácií. Tie sa týkajú hlavne toho, z čoho budú dané fondy spravované, keď za ne správca neinkasuje žiadne platby od klientov. Viacerí upozorňujú, že uvedená spoločnosť tak začne zarábať na rôznych špekuláciách. V tom lepšom prípade si správcovia vytvoria obrovskú sieť klientov a ich zárobky budú plynúť z investičného poradenstva.

Zdroj: www.reuters.com, www.reuters.com, www.nytimes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.