Prežijú investičné trusty rok 2020?

HABERL
12. júna 2017

História prinášala svetu investovania viaceré zmeny, ktoré pre finančné trhy znamenali pokrok. Práve vďaka nim mohla expanzia finančníctva a ekonomiky napredovať ešte rýchlejšie. Súčasťou najdôležitejších míľnikov pre túto oblasť bolo zakladanie prvých investičných trustov. Tie však napriek dlhoročnej sláve začínajú upadať do zabudnutia. Finančníci sa s pojmom investičný trust stretávajú už dlhé desaťročia. Napriek tomu, že tento […]

História prinášala svetu investovania viaceré zmeny, ktoré pre finančné trhy znamenali pokrok. Práve vďaka nim mohla expanzia finančníctva a ekonomiky napredovať ešte rýchlejšie. Súčasťou najdôležitejších míľnikov pre túto oblasť bolo zakladanie prvých investičných trustov. Tie však napriek dlhoročnej sláve začínajú upadať do zabudnutia.

Finančníci sa s pojmom investičný trust stretávajú už dlhé desaťročia. Napriek tomu, že tento pojem označujúci jeden z novodobých druhov zakladaných investičných spoločnosti stál pri zrode moderného investovania, v posledných rokoch sa z pozornosti finančníkov čoraz viac vytráca. Niektorí odborníci dokonca odhadujú, že mnohé z trusov vraj neprežijú ani rok 2020.

Čo je investičný trust?

Prežitiu trustov by pomohla väčšia osveta, nakoľko v poslednej dobe nie je o ich prezentáciu medzi mladými investormi veľký záujem. Mnohí z nich ani nevedia, že sa jedná o špeciálne spoločnosti zakladané za účelom spravovania kapitálu svojich zakladateľov a ich partnerov-investorov. 

Typické prvky investičných trustov:

– pre ich portfólio je typická široká diverzifikácia (akcie, dlhopisy, reality atď.)

– obľúbené sú najmä kvôli sporiacim programom založeným na investovaní do akcií

– majitelia týchto spoločností vyberajú za správu kapitálu manažérske poplatky

– vyberané manažérske poplatky sa obvykle pohybujú na úrovni pod 1% p.a.

História týchto spoločností

S investičnými trustami sa investori začali stretávať už pri rozvoji kolektívneho investovania. Prvé zmienky siahajú do 18.storočia, konkrétne do roku 1774, kedy bola údajne založená prvá spoločnosť tohto typu v Holandsku. Na ich najväčší boom však bolo potrebné počkať do prvej polovice 19.storočia, kedy sa nielenže vo veľkom zakladali v Holandsku, ale začali sa šíriť aj do okolitých krajín.

Postupná premena metodiky  

Trusty vo svojej pôvodnej podobe nemohli bez ohľadu na viaceré výhody vydržať naveky. S postupom času prichádzali na trh nové produkty, ktoré sa omnoho viac dokázali prispôsobiť dobovým požiadavkám. Na základe toho sa tvorcovia trustov museli prispôsobiť a metodiku ich činnosti upravovať tak, aby dokázali udržiavať krok s modernejšími a sofistikovanejšími formami investovania.   

Budúcnosť trustov ohrozená!

Nie je to až tak dávno, čo sa trustom darilo lepšie, ako si ich majitelia mohli predstaviť. Toto obdobie však skončilo s príchodom ETF fondov, ktoré vďaka flexibilite, lepšej dostupnosti a nižším vkladom vyhodili z centra pozornosti investorov vsádzajúcich na fondy práve trusty. Posledné roky to s nimi ide dolu vodou, o čom svedčí bankrot viacerých spoločností, a podľa viacerých analytikov dokážu prežiť rok 2020 len v prípade rozsiahlych úprav metodiky.  

Zaujímavosť na záver: Na Slovensku momentálne nepôsobí ani jeden investičný trust. Vďaka globalizácii sa tunajším obchodníkom podarí investovať v zahraničí, no v domácom prostredí musia vsadiť na nejaké iné formy. Aj to svedčí o tom, že trusty nečaká veľká budúcnosť a pri rozvoji moderného investovania (nielen) u nás s nimi takmer nik neráta.

Zdroje : investopedia.com, stand-deliver.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.