Príbeh bitcoinu – digitálnej meny dobýjajúcej svet

HABERL
30. apríla 2017

Čaká nás koniec mincí a bankoviek alebo ide len o nereálne špekulácie? Majú digitálne meny šancu úplne nahradiť dnešné peniaze alebo sa jedná len o doplnok využívaný pri vybraných transakciách? Ako dopadnú plány ekonómov, investorov a bankárov, ktorí čoraz častejšie skloňujú slovíčko bitcoin? Doba mincí a bankoviek trvá už príliš dlho a aj keď jej záver je zatiaľ iba zamýšľanou hudbou […]

Čaká nás koniec mincí a bankoviek alebo ide len o nereálne špekulácie? Majú digitálne meny šancu úplne nahradiť dnešné peniaze alebo sa jedná len o doplnok využívaný pri vybraných transakciách? Ako dopadnú plány ekonómov, investorov a bankárov, ktorí čoraz častejšie skloňujú slovíčko bitcoin?

Doba mincí a bankoviek trvá už príliš dlho a aj keď jej záver je zatiaľ iba zamýšľanou hudbou budúcnosti, čas na expanziu nových foriem platidiel už nastal. Pred pár rokmi sa totiž do hry dostala digitálna mena, ktorá udala modernému platobnému styku úplne nový rozmer. Reč je o spomínanom bitcoine, ktorý sa v oblasti obchodu a investovania osvedčil natoľko, že vraj má potenciál stať sa univerzálnou celosvetovou menou.

Príchod digitálnej meny na scénu

Príbeh bitcoinu neoplýva bohatou históriou, no napriek tomu sa dokázal presadiť v najvyšších investičných a ekonomických kruhoch za menej ako 10 rokov. Jeho príchod na scénu sa totiž datuje na rok 2009, kedy sa oficiálne začal využívať v internetovom platobnom styku. Počas prvých mesiacov bol považovaný skôr za zábavný experiment, no netrvalo dlho a svet spoznal novú plnohodnotnú alternatívu voči klasickým peniazom, s ktorou sa spája viacero pozitív.  

Výhody bitcoinu oproti peniazom:

– digitálna mena sa nedá nijako sfalšovať ani nelegálne tlačiť

– vďaka decentralizovanej podobe nie je nikým ovplyvniteľná

– investori sa nemusia obávať turbulentných výkyvov jej kurzu

– využívanie bitcoinu umožňuje okamžité on-line platby a prevody

– jeho hodnota nie je na rozdiel od iných mien regulovaná štátom

– bezkontaktný platobný styk nevyžaduje žiadne drahé poplatky

Hodnota bitcoinu nedávno prekonala zlato

Sú to práve pozitíva bitcoinu, vďaka ktorým sa mu nedarí len v obchodnom styku, ale dobýja aj investičné trhy. Počas svojej krátkej histórie si stihol pripísať viacero úspechov, no jeden z najväčších prišiel až tento rok, konkrétne na začiatku marca. Hodnota bitcoinu sa vyšplhala na svoju najvyššiu úroveň 1292 dolárov a prvýkrát od svojho vzniku prekonala zlato s cenou 1226 dolárov za uncu.  

Na trhu sú aj ďalšie známe digitálne meny:

Ethereum

– Namecoin

– Litecoin

– Monero

– Zcash

Veľmoci sa pokúšajú o vlastné digitálne meny

O rastúcej popularite digitálnych mien svedčí aj snaha niektorých veľmocí vyvinúť vlastnú obdobu bitcoinu. Najviac sa o tom hovorí v Číne, kde sa táto mena teší obrovskému záujmu. Práve využívanie bitcoinu Číňanmi sa najviac podpísalo na marcovom prekonaní ceny zlata. Tí však nie sú jediní, kto sa snaží o digitalizáciu peňazí. Podobné plány má India, Švédsko, Kanada či Nemecko, pričom v Deutsche Bank už prebehli prvé testy vlastnej virtuálnej meny. 

Hovoriť o bitcoine ako o mene číslo 1, o novom celosvetovom platidle alebo o náhrade za súčasné peniaze je trochu odvážne. Vzhľadom na rekordne rastúci dopyt po tejto digitálnej mene sa však nemôžeme čudovať, že analytici prichádzajú aj s takýmito scenármi. Obľuba bitcoinu rastie stále viac, pričom v platobnom styku sa presadzujú ďalšie virtuálne meny, čo len potvrdzuje ich potenciál stať sa novou platobnou alternatívou.

Zdroje : bitcoin.org, weusecoins.com, reddit.com, financnytrh.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.