Príbeh najbohatšieho Čecha

HABERL
23. decembra 2015

Je to len 26 rokov, čo sa dôsledkom vplyvu politickej situácie českým podnikateľom otvorili možnosti na presadzovanie svojho obchodného talentu. Aj keď úspešných ľudí tam nájdeme mnoho, len málo z nich sa dokázalo dopracovať k majetku, ktorý by sa rátal v miliardách. Jedným z Čechov, ktorí dokázali zvládnuť túto obrovskú výzvu, je aj Petr Kellner. Meno Petr Kellner je dobre známe […]

Je to len 26 rokov, čo sa dôsledkom vplyvu politickej situácie českým podnikateľom otvorili možnosti na presadzovanie svojho obchodného talentu. Aj keď úspešných ľudí tam nájdeme mnoho, len málo z nich sa dokázalo dopracovať k majetku, ktorý by sa rátal v miliardách. Jedným z Čechov, ktorí dokázali zvládnuť túto obrovskú výzvu, je aj Petr Kellner.

Meno Petr Kellner je dobre známe po celom Česku a rešpekt si dokázalo vyslúžiť aj za hranicami na medzinárodnom poli. Muž, ktorý využil svoj obchodný potenciál a vedel ako sa ocitnúť v správny čas na správnom mieste, stihol nazbierať mnoho úspechov už v pomerne mladom veku. Aj preto je dnes zaslúžene súčasťou rebríčka dolárových miliardárov a výška jeho majetku z neho robí najbohatšieho Čecha.

Najbohatší Čech

Kellner nie je prvý Čech, ktorý sa dostal k veľkým peniazom a následným podnikateľským príležitostiam vďaka privatizácií. Krátko po jej priebehu začal realizovať svoju víziu, čoho výsledkom bol vstup do veľkého biznisu v oblasti financií. Netrvalo dlho a dobrá obchodná stratégia spojená so zaujímavými kontaktmi sa premenila na bohatstvo a moc. Čoskoro sa stal najbohatším Čechom a prepracoval sa do rebríčka Forbes. V tohtoročnom poradí si vyslúžil 160. pozíciu, ktorú získal vďaka majetku necelých 8,5mld.USD.

Úspech s poisťovacou skupinou

Pilierom Kellnerovho úspechu bolo založenie Prvního privatizačního fondu (PPF), vďaka ktorému sa dostával k stále vyššiemu kapitálu a ovládaniu akcií desiatok firiem. Postupne sa tento fond začal venovať investovaniu a poisťovníctvu, čím rástol jeho vplyv a Kellner začal riadiť úspešnú medzinárodnú skupinu známu už pod názvom PPF Group, ktorá šla na vrchol finančného priestoru v strednej Európe presvedčivým spôsobom. Začala ovládať spoločnosti z rôznych sfér a vypracovala sa na renomovanú európsku finančnú inštitúciu.

Najznámejšie obchody PPF Group :

        postupné ovládnutie výrazného podielu České pojišťovny

        spojenie s talianskou spoločnosťou Assicurazioni Generali

        odpredanie vplyvu v televízií Nova mediálnej skupine CME

        vstup na čínsky trh so splátkovou spoločnosťou Home Credit China

Miesto medzi najvplyvnejšími

Ťažko povedať, ako konkrétne sa Kellnerov vplyv na dianie v krajine prejavuje, no vzhľadom na jeho finančné možnosti a postavenie na čele poprednej finančnej inštitúcie v regióne je sila jeho slova pochopiteľná. Nie je žiadne tajomstvo, že dlhší čas patrí k päťke najvplyvnejších Čechov a isté páky má aj na niektoré politické kroky.

Zaujímavosť na záver

O Kellnerovom osobnom živote sa príliš veľa nedozvieme, pretože v porovnaní s väčšinou amerických miliardárov je trochu iným typom človeka. Extravagancia, záujem o medializáciu a kontroverzné výstupy vedúce k fotkám na titulných stránkach nie sú jeho parketou. Svoje súkromie si dokáže relatívne dobre strážiť, čo môže médiá  znervózňovať a nie náhodou ho považujú za tajomného muža. Ich pozornosti však neunikli dobročinné aktivity, o ktoré má Kellner už roky záujem.

Niektoré z dobročinných aktivít :

        založenie Nadace Educa, ktorá podporuje vzdelávanie

        podpora kultúrnych projektov a dary pre české divadlá

        finančná podpora pre zvyšovanie úrovne vzdelávania na českých gymnáziách

        spolupráca pri poskytovaní grantov pre Čechov na zahraničných univerzitách

Je už len na vás, či bude príbeh Petra Kellnera dobrou motiváciou a niečo si z neho vezmete. Každopádne, tento muž je skvelým príkladom toho, že aj v malých krajinách ako Česko alebo Slovensko sa dá uspieť a zarobiť niekoľko miliárd. Samozrejme, cesta za týmto úspechom má svoje úskalia, cez ktoré sa dostanú len najšikovnejší, no Petr Kellner k nim nepochybne patrí.

Zdroje : financnici.cz, idnes.cz, ahaonline.cz, forbes.com  

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.