Príbehy miliardárov, ktorí začali z nuly

HABERL
22. októbra 2015

Dopracovať sa k bohatstvu presahujúcemu miliardu sa nepodarí každému. Táto cesta vedúca medzi najbohatších ľudí sveta vyžaduje obrovské úsilie, zodpovednosť, vytrvalú prácu a neskonalé odhodlanie. Ak to ale nakoniec vyjde, príbehy o takýchto úspešných miliardároch sa stanú skvelým príkladom pre ďalších obchodníkov, ktorí buď začínajú alebo už pár rokov pôsobia vo svete obchodu, no zatiaľ to nie je […]

Dopracovať sa k bohatstvu presahujúcemu miliardu sa nepodarí každému. Táto cesta vedúca medzi najbohatších ľudí sveta vyžaduje obrovské úsilie, zodpovednosť, vytrvalú prácu a neskonalé odhodlanie. Ak to ale nakoniec vyjde, príbehy o takýchto úspešných miliardároch sa stanú skvelým príkladom pre ďalších obchodníkov, ktorí buď začínajú alebo už pár rokov pôsobia vo svete obchodu, no zatiaľ to nie je podľa ich predstáv.

Pre investora neexistuje lepší príklad úspechu v obchode ako pútavé príbehy o ľuďoch, ktorí sa dokázali vďaka svojim obchodným zručnostiam dostať k miliardám. Pokiaľ ide o osoby, ktoré začali úplne z nuly a okrem talentu a dobrých nápadov nemali nič iné, v tom prípade to platí dvojnásobne. Takýchto obchodníkov nie je vôbec málo a my sa ideme pozrieť aspoň na niektorých, ktorí doslova vybudovali z ničoho niečo.

Bratia Jacobsovci

Úspech amerických bratov Jacobsovcov sa zakladá na myšlienke priniesť ľuďom oblečenie s pozitívnymi motívmi. Bratia začínali ako pouliční predavači tričiek s rôznymi nápismi a obrázkami, ktoré mali spestriť imidž Američanov prostredníctvom rôznych optimistických

nápisov a obrázkov. Po čase sa tento nápad uchytil a bratia začali predávať stále viac, vďaka čomu si mohli založiť vlastnú značku Life is good a tá im zarába obrovské peniaze. Práve oni sú najlepším príkladom toho, že viera v dobrý život sa môže premeniť na reálny výsledok.

Catherine Hudges

Známa tvár amerických médií Catherine Hudges je dnes úspešnou miliardárkou, ktorá má vďaka TV One obrovský vplyv na televíznom trhu. Okrem toho jej patrí vlastné rádio Radio One, s ktorým začínala svoju mediálnu kariéru. Počiatky však boli nesmierne ťažké, pretože sama Catherine tvrdí, že neraz nemala na úhradu nájomného a so synom spávali na schodoch. Potom však vzala osud do vlastných rúk a práve založením spomínaného Radio One sa začal jej život meniť.

Sara Blakely

Ďalšou ženou, ktorá sa pobila za úspech aj napriek ťažkým začiatkom je Sara Blakely. Tá sa zaradila medzi miliardárov už pomerne v mladom veku, za čo vďačí svojmu nápadu vyrábať spodnú bielizeň schopnú opticky zoštíhľovať línie tela. Táto stratégia sa rýchlo ujala a Sara je dnes úspešnou majiteľkou svetoznámej značky Spanx aj napriek tomu, že po strednej škole sa nedostala na univerzitu a nechceli ju prijať ani do Disneylandu, v ktorom chcela pracovať ako postavička prezlečená do kostýmu.

John Paul DeJoria

Viac ako 3 miliardy dolárov zarobené výrobou vlasovej kozmetiky značky Paul Mitchell spravili z Johna Paula DeJoriu príkladom toho, ako sa dá prepracovať z nuly k obrovskému majetku. Tento podnikateľ totiž čelil chudobe, pričom žil v detskom domove a potom sa stal členom gangu. Neskôr sa rozhodol pre podnikanie, no v začiatkoch predával šampón priamo pri dverách bytov a neraz spával v aute. Svoje úsilie však nevzdal a nakoniec sa mu podarilo vybudovať v oblasti kozmetiky renomovanú značku.

George Soros

Nemôžeme zabudnúť ani na Sorosa, ktorého príbeh patrí takisto k veľmi zaujímavým. Jeden  z najbohatších ľudí súčasnosti musel ako mladý utiecť z rodného Maďarska pred nacistickým režimom a predierať sa od nuly vo Veľkej Británií a neskôr v USA, kde ostal žiť. Tu sa mu podarilo založiť úspešný hedžový fond a zarobiť na rôznych menových špekuláciách. Znie to ako ľahká cesta k bohatstvu, no boli za tým prekážky, prehry a pochybnosti, ktoré bolo treba prekonať.

Kirk Kerkorian

Zaujímavou postavou je určite aj Kirk Kerkorian, ktorého rodičia boli chudobní imigranti a to sa podpísalo aj na začiatkoch mladého Kirka. Ten však rýchlo zužitkoval svoj talent a ukázal, že bohatý investor môže začať aj od nuly. Postupne začal zarábať v rôznych oblastiach a dnes je známy najmä ako človek s veľkým vplyvom vo svete filmu a médií.

Miliardárov, ktorí začali úplne od nuly, je na svete stále viac. Viac možností a slobodnejší trh umožňuje týmto začínajúcim podnikateľom využívať správne príležitosti a presadiť sa svojim nápadom aj v širokej konkurencii. Aj keď väčšina miliardárov je podľa aktuálnych rebríčkov stále z prostredia bohatých rodín, podiel obchodníkov začínajúcich od nuly sa postupne blíži k polovici. To môže byť skvelou inšpiráciou pre všetkých investorov, ktorí správne veria, že k úspechu sa môže dostať každý bez rozdielov.

Zdroje : forbes.com, theguardian.com, hnonline.sk foto:musewords.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.