Rast čínskej ekonomiky stále spomaľuje

HABERL
7. novembra 2019

Prognózy o spomaľovaní čínskej ekonomiky sa napĺňajú do bodky. Obdobie rekordného dvojciferného rastu je minulosťou a najľudnatejšiu krajinu planéty čaká boj o udržanie dobrej hospodárskej prosperity. Aspoň tak to vyplýva z najnovších štúdií hodnotiacich čínsky ekonomický vývoj v posledných mesiacoch. Spomalenie čínskeho hospodárskeho rastu je ostro sledovanou témou už niekoľko mesiacov. Dôvodom nie je len […]

Prognózy o spomaľovaní čínskej ekonomiky sa napĺňajú do bodky. Obdobie rekordného dvojciferného rastu je minulosťou a najľudnatejšiu krajinu planéty čaká boj o udržanie dobrej hospodárskej prosperity. Aspoň tak to vyplýva z najnovších štúdií hodnotiacich čínsky ekonomický vývoj v posledných mesiacoch.

Spomalenie čínskeho hospodárskeho rastu je ostro sledovanou témou už niekoľko mesiacov. Dôvodom nie je len vývoj v samotnej Číne. To, ako sa darí druhej najsilnejšej ekonomike na svete, má vplyv aj na globálne hospodárske čísla. V tých sa zatiaľ čínske spomalenie premieta iba okrajovo. Pokračujúci pokles v najľudnatejšej krajine planéty to však môže rýchlo zmeniť.

Spomalenie prišlo aj v 3. tohtoročnom štvrťroku

Nižší rast zaznamenaný v období od júla do septembra nie je v tomto roku žiadnou novinkou. Čínska ekonomika spomaľuje celý rok a viaceré predpoklady nasvedčujú tomu, že to nebude inak ani v jeho záverečnom štvrťroku. Podľa posledných výsledkov dosahoval rast HDP opäť o niečo menej a s hodnotou rovných 6 % je zatiaľ najnižším za rok 2019.

Spomalenie bolo ešte nižšie ako hovorili prognózy

Napriek očakávanému spomaleniu rastu HDP bol konečný výsledok k 3. kvartálu prekvapivý. Jeho hodnota totiž nedosiahla ani tú hodnotu, ktorá bola predpovedaná analytikmi. Tí hovorili o ekonomickom náraste na úrovni 6,1 %. Realita však priniesla o niečo nižší výsledok. Aj to potvrdzuje aktuálne slabšiu ekonomickú kondíciu Číny.

Štvrťročný vývoj rastu HDP v Číne v roku 2019:

1. kvartál 2019: + 6,4 %
2. kvartál 2019: + 6,2 %
3. kvartál 2019: + 6 %

Najnižší ekonomický rast za posledných 27 rokov

Už čísla z minulých kvartálov zariadili Číne jeden z najnižších rastov HDP za posledné roky. Po zverejnení výsledkov za 3. štvrťrok 2019 sa tento nepriaznivý „rekord“ natiahol ešte viac. Ekonomický rast na úrovni „len“ 6 % totiž najľudnatejšia krajina sveta nezažila už 27 rokov. V prípade ďalšieho poklesu o zopár desatín percenta môže tempo tamojšieho hospodárskeho rastu atakovať až 30-ročné minimum.

Na spomalení sa podpísala aj obchodná vojna

K dosiahnutiu dlhoročných miním dochádza hneď z niekoľkých dôvodov. K hlavným možno radiť dôsledky čínsko-americkej obchodnej vojny. Tá si vyžiadala svoju daň najmä v podobe oslabenia čínskeho exportu. Jeho nedávny medziročný pokles o viac ako 3 % takisto atakuje niekoľkoročný rekord.

Prekážkou rastu je aj slabšia domáca spotreba

Čína by sa spomaleniu ekonomiky nevyhla ani v prípade normálne fungujúcich obchodných vzťahov s USA. Za poklesom HDP je totiž takisto slabnúca aktivita domácich spotrebiteľov. Aj keď tí oslabili dopyt po službách a produktoch z rôznych odvetví veľmi miernym tempom, do konkrétnych hospodárskych výsledkov sa istou mierou zapísať stihli.

Vplyv vývoja v Číne na celosvetovú ekonomiku

Problémy najväčších svetových ekonomík sa vždy premietnu aj na celosvetovú úroveň. Iné to nie je ani v prípade globálnej dvojky. Dopady spomalenia v Číne budú miešať kartami aj na nadnárodnej úrovni. Podľa predpovedí Medzinárodného menového fondu má svetové HDP za rok 2019 dosiahnuť len 3 %. Oficiálne to ešte musia potvrdiť koncoročné údaje, no už teraz je dosť pravdepodobné, že v porovnaní s minuloročným 3,6 % rastom svet zažije najrýchlejšie spomalenie za 10 rokov.

Zopár čísel o vývoji svetovej ekonomiky na záver:

700 mld. USD – O toľko môže byť v roku 2020 nižší celkový výkon svetovej ekonomiky.
3,2 % – Takýto rast svetového HDP sa po budúcoročnom zrýchlení odhaduje pre rok 2020.
1 % – Len toľko dosiahol rast svetového obchodu v 1. tohtoročnom polroku.
1,1 % – Taký je odhadovaný rast svetového obchodu za celý rok 2019.
3,2 % – S takouto úrovňou rastu svetového obchodu ráta MMF pre rok 2020.

Zdroje: www.bloomberg.com, www.bbc.com, www.nytimes.com, www.stats.gov.cn

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.