Realitní investori vsádzajú na stavebné pozemky a poľnohospodársku pôdu

HABERL
25. júla 2016

Nedostatok pozemkov a v niektorých lokalitách aj problémy s ich kvalitatívnou úrovňou ženú realitných investorov k zvýšeniu svojej aktivity. Výsledkom toho je rastúci záujem o stavebné pozemky a poľnohospodársku pôdu, ktoré si medzi investíciami do realít získavajú poprednú pozíciu.   Aj keď byty a niektoré komerčné nehnuteľnosti sú pre domácich realitných investorov a ich obchodnú stratégiu stále kľúčové, stavebné pozemky a poľnohospodárska pôda začínajú […]

Nedostatok pozemkov a v niektorých lokalitách aj problémy s ich kvalitatívnou úrovňou ženú realitných investorov k zvýšeniu svojej aktivity. Výsledkom toho je rastúci záujem o stavebné pozemky a poľnohospodársku pôdu, ktoré si medzi investíciami do realít získavajú poprednú pozíciu.

 

Aj keď byty a niektoré komerčné nehnuteľnosti sú pre domácich realitných investorov a ich obchodnú stratégiu stále kľúčové, stavebné pozemky a poľnohospodárska pôda začínajú byť čoraz viac príťažlivé. Nie je nič výnimočné, že mnohí uprednostnia kúpu pozemku v nejakej lukratívnej lokalite pred bytom alebo kanceláriou. Z toho jasne vyplýva, že pozemky v sebe ukrývajú potenciál, ktorý sa v najbližšej dobe prejaví vysokými výnosmi a väčšou istotou v adekvátne zhodnotenie.

Kúpa pozemku – väčšinou prináša osoh

Nielen medzi investormi prevláda názor, že kúpa pozemku sa vyplatí skoro stále. Dôvody sú jednoduché, pozemok je nehnuteľnosť, ktorá sa dá predať (často drahšie ako pri kúpe), dediť aj využiť na výstavbu. Navyše, investori ho považujú za jednu z najbezpečnejších investícií s rastúcou hodnotou. V porovnaní s úspešnou voľbou kúpy pozemku je príliš málo prípadov, pri ktorých došlo k strate a investor nemal z tohto rozhodnutia osoh.

Výhody vlastníctva pozemku :

        hodnota pozemkov nikdy neklesá

        pri kúpe viete, do čoho investujete

        pozemok sa dá využiť viacerými spôsobmi

        možnosť ručiť pozemkom pri žiadaní o úver

        jeho atraktivita sa môže v budúcnosti zvýšiť

Stavebné pozemky – Výnosy a bezpečnosť, no pozor na výber

Najväčšiu hodnotu zo všetkých pozemkov majú samozrejme tie stavebné. Spôsobuje to najmä dopyt developerov, ktorí potrebujú miesto na realizáciu svojich projektov. To dáva stavebným pozemkom väčší význam a dvíha ich cenu, čo láka aj investorov. Tí vidia v takejto investícií okrem výnosov aj bezpečnosť, no iba za predpokladu, že si pri výbere dajú pozor na zlú kúpu.

Aktuálny stav okolo stavebných pozemkov u nás :

        kvalitných parciel v najlepších lokalitách rýchlo ubúda, investori tak zrýchľujú nákup

        čím väčší nedostatok pozemkov, tým vyšší potenciál ich zhodnotenia v budúcnosti

        niektorá orná pôda sa môže preklasifikovať na stavebný pozemok, čím stúpa jej cena

Poľnohospodárska pôda – pre Slováka vraj najlepšia investícia

Podľa viacerých analytikov sa bude poľnohospodárskej pôde na Slovensku dariť stále lepšie, čo z nej údajne robí najlepšiu formu investovania. V poslednom čase nemôžu oponovať ani samotní investori, pretože inak by po nej nerástol dopyt takým rýchlym tempom. Ak chcú ale domáci investori vlastniť výnosnú domácu pôdu alebo vzácne vinice, musia sa ponáhľať, lebo čoraz viac tu investujú zahraniční obchodníci, ktorí cítia šancu vysokých zárobkov.

Najcennejšia poľnohospodárska pôda :

        parcela situovaná v intraviláne obce (hodnota môže rásť aj o 50%)

        pôda v blízkosti rekreačných zariadení (šanca až na 70% zhodnotenie)

        orná pôda využívaná na iné poľnohospodárske účely, nie na produkciu

Budúcnosť výnosných investícií spočíva v kúpe pozemkov, či už stavebných parciel alebo cennej poľnohospodárskej pôdy. Vedia to aj investori, ktorí zvyšujú svoju aktivitu a bez váhania skupujú pozemky v najlepších slovenských lokalitách. A čo vy? Stihli ste už vsadiť na nejaký lukratívny pozemok a vniesť svojim investíciám trochu istoty a bezpečia?

Zdroj: dennik.hnonline.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.