Rekapitulácia roku 2018 – Udalosti, ktoré najviac ovplyvnili finančný svet

HABERL
11. januára 2019

Začiatok roka je tradične obdobím zverejňovania rôznych rekapitulácií. Viaceré z nich sa spájajú aj s dianím na finančných trhoch. Práve na nich sa každý rok udejú desiatky zásadných udalostí a výnimkou nebol ani ten predošlý. V snahe priniesť stručný sumár toho najdôležitejšieho sme vybrali 10 z nich. Americké dlhopisy na niekoľkoročných maximách Americké dlhopisy majú za sebou veľmi dobrý […]

2018

Začiatok roka je tradične obdobím zverejňovania rôznych rekapitulácií. Viaceré z nich sa spájajú aj s dianím na finančných trhoch. Práve na nich sa každý rok udejú desiatky zásadných udalostí a výnimkou nebol ani ten predošlý. V snahe priniesť stručný sumár toho najdôležitejšieho sme vybrali 10 z nich.

Americké dlhopisy na niekoľkoročných maximách

Americké dlhopisy majú za sebou veľmi dobrý rok. Ich výnosnosť začala stúpať hneď v prvom polroku. Najviac sa darilo 10-ročným dlhopisom, ktoré v máji dosiahli 3,06 % rast, najviac od roku 2011. S viac ako 2,5 % rastom, najvyšším za 10 rokov, zaznamenali úspech aj 2-ročné dlhopisy.

Zavedenie čínsko-amerických ciel

Udalosťou roka bolo podľa analytikov zavádzanie ciel medzi Čínou a USA. Počas roka prebehlo pár kôl ich zavádzania na rôzne druhy tovarov. Ich výsledkom bolo prepuknutie najväčšej obchodnej vojny posledných rokov. Jej dôsledky si už stihli vyžiadať prvé ekonomické straty vo firmách z oboch krajín.

Cena ropy opäť nad 70 dolármi za barel

Geopolitické udalosti v štátoch ťažiacich ropu sa pričinili o jej postupné zdražovanie. V prípade ropy WTI sa jej cena dostala nad hranicu 70 dolárov za barel po dlhšom čase. Podľa štatistík sa tak stalo prvýkrát od roku 2014.

Vstup spoločnosti Xiaomi na burzu

Mala to byť udalosť roka na akciovom trhu. Úvodná kapitola príbehu čínskeho hospodárskeho skokana ale skončila fiaskom. Ambiciózny výrobca smartfónov prilákal minimum investorov a jeho celková trhová hodnota sa ihneď po vstupe na burzu prepadla o 6 %.

Google vyfasoval rekordnú pokutu

V rebríčku historicky najvyšších korporátnych pokút sa ocitla ďalšia honosná čiastka. Tú uštedrila Európska komisia spoločnosti Google za údajné zneužívanie dominantného postavenia na trhu v EÚ. Jej výška dosiahla astronomických 4,34 mld. €.

Akcie Facebooku s historickým poklesom

Druhý tohtoročný kvartál sa niesol v znamení rastu a pozitívnych čísel. Pre najväčšiu sociálnu sieť to ale platilo len sčasti. Tržby Facebooku totiž vzrástli „len“ o 42 %. V histórii fungovania firmy to bol vôbec najnižší rast. Dramaticky na to zareagovali aj trhy a akcie sociálnej siete sa v júli prepadli o celých 19 %.

Hodnota Amazonu prekročila bilión USD

Facebook padal, Amazon rástol. Jeho hodnota na začiatku septembra prekročila hodnotu 1 bilión dolárov. Ide vôbec o druhú firmu v histórii, ktorej sa podarilo prekonať túto magickú hranicu.

Svet má nového najbohatšieho muža

Extrémne vysoké zhodnocovanie značky Amazon sa postaralo aj o raketové zbohatnutie majiteľa spoločnosti. Jeff Bezos sa vďaka tomu dostal na vrchol rebríčka najbohatších mužov planéty a s majetkom vyše 150 miliárd dolárov z neho po rokoch zosadil Billa Gatesa.

Rekordný prepad Bitcoinu

Najpopulárnejšia kryptomena tento rok vypila kalich horkosti do dna. Po minuloročnom rekordnom náraste sa jej hodnota dočkala opakovaných pádov. Ten najväčší, celkovo 37 %, prišiel v novembri. Práve vtedy zaznamenala najväčší medzimesačný pokles od vstupu kryptomeny do obehu.

Schválenie talianskeho rozpočtu

Okolo talianskeho rozpočtu sa narobil značný rozruch. Nová talianska vláda totiž pripravila návrh so schodkom prekračujúcim fiškálne pravidlá EÚ. Jeho pôvodná výška bola až 2,4 %. Po opakovaných rokovaniach s Európskou komisiou sa ale upravila na 2,04 %. Vďaka ochote uzatvoriť dohodu sa nakoniec Taliani vyhli sankciám.

O mnohé zaujímavé udalosti nebude núdza ani v roku 2019. Viaceré prognózy predpovedajú ďalšie silné obdobie. Počas jeho priebehu by malo dôjsť k výrazným zmenám na akciových aj komoditných trhoch. O pozornosť sa však takisto prihlási realitný sektor a trh s alternatívnymi investíciami.

Zdroje: www.nytimes.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.