Rekordný nárast cien nemeckých výrobcov

HABERL
22. septembra 2022

Ceny nemeckých výrobcov vzrástli v auguste najsilnejším tempom v ročnom aj mesačnom vyjadrení, najmä v dôsledku stúpajúcich cien energií, čo zvyšuje šance, že celková inflácia ešte viac vzrastie.

Rekordný nárast cien nemeckých výrobcov

Tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby pokračovala vo zvyšovaní úrokových sadzieb, sa v utorok (20.09.2022) opäť zvýšil, keď najväčšia ekonomika eurozóny zaznamenala nové historické maximum inflácie výrobcov (PPI).

Ceny výrobcov priemyselných produktov vzrástli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 45,8 %. V porovnaní s júlom 2022 sa ceny zvýšili o 7,9 %.

Obidve čísla boli rekordmi v 83-ročnej histórii Spolkovej republiky a výrazne prekonali očakávania analytikov. Ekonómovia očakávali, že PPI sa medzimesačne spomalí len na 1,6 % a medziročne na 37,1 %.

Najväčším faktorom za vývojom bol prudký nárast cien elektriny na pozadí rastúcich problémov s produkciou francúzskej flotily jadrových reaktorov. Francúzske reaktory sú veľkým exportérom energie, ale trápia ich technické problémy a čoraz častejšie aj nedostatok vody vo francúzskych riekach v dôsledku sucha. 

Nízka hladina vody v nemeckých riekach, najmä v Rýne, tiež takmer znemožnila prepravu uhlia do elektrární na juhu krajiny. Táto obava sa stala obzvlášť naliehavou, keď Rusko koncom mesiaca takmer zastavilo dodávky zemného plynu.

Ceny výrobcov elektriny medziročne vzrástli o 174,9 %.

Ceny všetkých energií v Nemecku za posledných dvanásť mesiacov vzrástli o nepredstaviteľných 139 % a v auguste vzrástli až o 20,4 %. O 175 % vzrástli ceny elektrickej energie. Nárasty sa však neobmedzovali len na energie pretože ceny medziproduktov vzrástli o 17,5 % a ceny investičného tovaru o 7,8 %, zatiaľ čo tovary dlhodobej spotreby a tovary krátkodobej spotreby vzrástli o 10,9 % a 16,9 %.

Núdzová situácia, ktorá dominovala v auguste, medzičasom trochu ustúpila a hladina vody na Rýne sa zvýšila, čo umožnilo plavbu. Ceny tiež klesli v reakcii na náznaky posunu v nemeckej politike, najmä pokiaľ ide o posledné tri jadrové reaktory v krajine. Dva z nich teraz zostanú aktívne ako rezervná kapacita cez zimu, namiesto toho, aby boli koncom roka vyradené z prevádzky.

Veľkoobchodné ceny elektriny sa tiež zmiernili, keďže Európska únia zintenzívnila úsilie o zníženie dopytu a zmenu cenového mechanizmu, ktorý efektívne umožňuje výrobcom spaľujúcim plyn určovať celkové trhové ceny. 

Z maxima vyše 1 015 eur za megawatthodinu v auguste klesli ceny elektrickej energie v roku 2023 v Nemecku od pondelka na 530 eur/MWh. To je však stále násobok toho, kde sa ceny historicky obchodovali, a stále predstavuje priamu hrozbu pre existenciu mnohých častí nemeckého výrobného sektora.

Nemecko tiež neustále napreduje v nahrádzaní dovozu ruského plynu. Kancelár Olaf Scholz je pripravený podpísať zmluvy o dodávkach skvapalneného zemného plynu.

Vláda si už prenajala dva plávajúce terminály, ktoré budú skvapalnený zemný plyn znovu splyňovať a od prelomu roka ho dodávať do nemeckej siete, čím nahradia približne štvrtinu zvyčajného objemu dovozu z Ruska.

Ďalšie dve takéto jednotky plávajúceho skladovania a spätného splyňovania alebo FSRU majú začať prevádzku neskôr v roku 2023, čo znamená, že bude pokrytá viac ako polovica dodávok z Ruska.

Vyjadrenie analytika

Čaká Nemecko recesia?

Najsilnejšia ekonomika v Európskej únii a štvrtá na svete je známa tým, že je odolná voči krízam. No narastajúce obavy ohľadom budúceho vývoja predpovedajú neľahké časy.

Slovensko, pre ktoré je Nemecko najväčší  obchodný partner tak bude priamo vystavené nepriaznivému vývojom nemeckého hospodárstva, ktoré je na pokraji recesie. Extrémne ceny energií naznačujú, že inflácia sa tak skoro „neochladí“ a ECB bude musieť ďalej zvyšovať úrokové sadzby, čím však aj spotrebiteľský dopyt bude klesať.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.