Rockeffelerovci a ich účasť vo finančnom svete

HABERL
15. januára 2015

Názory o snahe niekoľkých bankárskych rodín ovládať ekonomický a politický svet sa v poslednom období šíria vo veľkom. Tento pohľad je vnímaný rôzne, nakoľko jedni to berú ako nafúknutý mýtus, kým iní ho považujú za mierny a prichádzajú až s desivými scenármi. Aj keď zistiť pravdu je komplikované, poďme sa aspoň v krátkosti pozrieť na to najpodstatnejšie, čo sa o jednej z najvplyvnejších […]

Názory o snahe niekoľkých bankárskych rodín ovládať ekonomický a politický svet sa v poslednom období šíria vo veľkom. Tento pohľad je vnímaný rôzne, nakoľko jedni to berú ako nafúknutý mýtus, kým iní ho považujú za mierny a prichádzajú až s desivými scenármi. Aj keď zistiť pravdu je komplikované, poďme sa aspoň v krátkosti pozrieť na to najpodstatnejšie, čo sa o jednej z najvplyvnejších rodín na svete zatiaľ vie.   

Nemusíme byť žiadni odborníci ani priaznivci konšpiračných teórií, aby sme reálne videli obrovský vplyv Rockeffelerovcov na dianie vo finančnom svete. A nemusí to vôbec ostávať len pri financiách, pretože táto rodina má za sebou údajne mnoho škandálov, podvodných praktík a skorumpovaných prisluhovačov, prostredníctvom ktorých chce s ďalšími bohatými dynastiami riadiť dianie vo svete. Či už sú takéto informácie pravdivé alebo ide len o mylné vnímanie vplyvnej rodiny, ich účasť vo finančnom svete zohrala obrovskú úlohu.

Vzostup začal založením Standard Oil Company

Bol rok 1870, keď v Clevelande vznikla ropná spoločnosť Standard Oil Company založená Johnom D. Rockeffelerom (na obrázku vľavo). Vtedy nik netušil ako zásadne ovplyvní táto udalosť budúcnosť sveta. Pre Rockeffelerovcov bola vstupnou bránou k budovaniu mocenského impéria a tento rok sa dá považovať za ich vstup do veľkého finančníctva. V podstate šlo o to, že John D. Rockeffeler pochopil, že doprava a spracovanie ropy sú obrovskou príležitosťou a založil spoločnosť, ktorá sa za cenu podvodných praktík dostala na vrchol ropného biznisu v USA.

Obrovské zisky a stúpajúci vplyv

Krátko po založení Standard Oil Company sa podarilo Rockeffelerovi znemožniť rozvoj ostatných rafinérií a vytvoriť zo svojej firmy gigant. Údajne mu pritom pomohli peniaze clevelandskej banky riadenej ďalšou kontroverznou rodinou Rothschildovcov. Podľa viacerých informácií ovládal už o 10 rokov viac ako 90% americkej naftárskej produkcie. S takýmto obchodným úspechom sa rýchlo dostal k bohatstvu a vybudoval si veľký vplyv, aj keď sa kvôli nemu a nekalým spôsobom získavania moci stal tŕňom v oku mnohých.

Rockeffelerova nadácia

Ak budete rozdávať peniaze, ľudia na Vás rýchlo zmenia názor a odpustia Vám aj škaredú minulosť. Bohatá rodina to v spolupráci s najlepšími PR špecialistami pochopila takisto a pustila sa do „dobročinnej činnosti.“ Založenie svetoznámej nadácie fungujúcej dodnes sa ujalo rôznych veľkorysých projektov, no časom prišli prvé dohady, že členovia nadácie prepierajú peniaze aj pomocou nadačných fondov.

David to roztočil s bankami

Rockeffelerovci už skôr kontrolovali ďalšie výnosné trhy, no priekopníkom expanzie bol David narodený v roku 1915. Za jeho éry dostala rodina pod kontrolu viacero významných bánk a takisto sa im podarilo vybudovať výnosný biznis vo farmaceutikách, potravinárstve alebo vojenskom priemysle, čím dokázali výrazne vplývať na priebeh zvyšku 20.storočia.

Ďalšie z dôležitých medzníkov : 

Výstavba Rockeffelerovho centra

V rokoch 1930-1939 bol postavený najväčší súkromný stavebný projekt na svete. Išlo o Rockeffelerovo centrum, ktoré spájalo viacero komerčných budov. Megakomplex 14 budov dal postaviť John D. Rockeffeler junior v New Yorku. Neskôr v 60. a 70.tych rokoch pribudlo ďalších 5 budov a dnes sa centrum rozprestiera na ploche 89000m2.

Rockeffeler center

Zakladanie slávnych univerzít

Predstavitelia rodiny boli iniciátormi vzniku Harvardu, Standfordu, Yale aj Princestonskej univerzity. Okrem toho založili ďalšie vzdelávacie ústavy, pomocou ktorých mohli vplývať na verejnú mienku a vychovávať mladé generácie.

Založenie Trilaterálnej komisie 

Na vznik Trilaterálnej komisie dal podnet David Rockeffeler a jeho myšlienka sa zrealizovala v roku 1973. Úlohou komisie bolo vytvoriť priestor pre spoločnú diskusiu medzi politikmi, obchodníkmi a novinármi a viac prepojiť spoluprácu medzi USA, Európou a Japonskom. Pre konšpirátorov to bol jasný krok k zvýšeniu svojho vplyvu vo svete.

 

Škandály rodinného impéria : 

        výbuch v konkurenčnej rafinérií krátko po vzniku Standard Oil Company

        zničenie pôdy kvôli syntetickým hnojivám vyrábanými Rockeffelerovcami

        unikli informácie, že ich nadácia financovala Leninovu komunistickú propagandu

        partnerská spoločnosť I.G. Farben vyrábala palivo pre nemecké bombardéri vo vojne

        na tajných stretnutiach Bilderberg Group nechýbajú zástupcovia Rockeffelerovcov

Niektoré z veľkých spoločností ovládaných Rockeffelerovcami :

          Chevron, Texaco, BP, Exxon Mobil (ropa)

          Citigroup, Chase Manhattan Bank (banky)

V súkromí sú milovníci umenia  

Medzi vplyvnými finančníkmi je láska k umeniu bežná a stala sa jedným zo záujmov tejto rodiny. Tí sú povestní zbieraním slávnych umeleckých diel a tie údajne zdobia aj ich domy či firmy. Napríklad v spomínanom Rockeffelerovom centre by sme našli diela najslávnejších maliarov a sochárov svojej doby.

V súčasnosti patrí rodina k tým najbohatším na svete a aj keď chce tento štatút utajiť, pri tak rozsiahlom ekonomickom vplyve to nejde. Členovia dynastie vlastnia mnoho popredných spoločností v rôznych oblastiach trhu a ich finančná moc je skutočne veľká. V roku 2012 sa dokonca prepojili niektoré aktíva Rockeffelerových firiem s Rothschildovými, čo môže byť smerodajná udalosť pre ďalší vývoj finančného sveta. Uvidíme ako bude rodina pokračovať.

Zdroje : newyorkcity.sk, zen.cz , britannica.com

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.