Rumuni sa pripravujú na prijatie eura v roku 2024

HABERL
21. februára 2019

Rozširovanie eurozóny bude pokračovať ďalej. Napriek rastúcej vlne euroskepticizmu je vplyvná mena lákadlom aj pre najmladších členov EÚ. Ďalším na zozname čakateľov na jej zavedenie bude Rumunsko. Tamojší obyvatelia by tak mohli platiť eurom už od roku 2024. Zástancovia jednotnej európskej meny dostali ďalší pozitívny impulz k pokračovaniu svojej iniciatívy. Nedávno ich mohli potešiť správy z Rumunska. […]

Euro

Rozširovanie eurozóny bude pokračovať ďalej. Napriek rastúcej vlne euroskepticizmu je vplyvná mena lákadlom aj pre najmladších členov EÚ. Ďalším na zozname čakateľov na jej zavedenie bude Rumunsko. Tamojší obyvatelia by tak mohli platiť eurom už od roku 2024.

Zástancovia jednotnej európskej meny dostali ďalší pozitívny impulz k pokračovaniu svojej iniciatívy. Nedávno ich mohli potešiť správy z Rumunska. Tamojšie politické elity sa totiž začali pripravovať na zavedenie eura. Cesta k tomuto kroku síce bude ešte dlhá, no aktuálna situácia v krajine nasvedčuje tomu, že eurozóna bude mať od roku 2024 nového člena.

Akčný plán na prijatie eura odsúhlasený

5 rokov je dosť dlhý čas na prípravu k splneniu podmienok na prijatie eura. Rumunská vláda sa totiž po dohode s centrálnou bankou a ostatným politickým spektrom dohodla na zavedení spoločnej euromeny v spomínanom roku 2024. Tento termín vyplýva zo schváleného akčného plánu. Ten bol zostavený s dôrazom na splnenie zostávajúcich požiadaviek zo strany EÚ.

Rumunsko bude 20. krajinou v eurozóne

Členských krajín EÚ, v ktorých sa doposiaľ neplatí eurom, už nie je ani 10. Ich zoznam sa má postupne stále viac zužovať. Rumunsko sa v prípade úspešného splnenia akčného plánu stane už 20. účastníkom tohto zoskupenia. Pri návštevách jednotlivých krajín EÚ tak budeme meniť menu už len vo 8 krajinách.

Prijatie eura podporuje väčšina Rumunov

Snahu rumunskej vlády o prijatie eura podporuje aj široká verejnosť. Tá je celkovo naklonená členstvu v EÚ a úzkej spolupráci so západom. Dokazuje to aj jeden z nedávnych prieskumov. Podľa jeho výsledkov súhlasí s členstvom v EÚ až 91 % Rumunov. Len o niečo menší podiel je za vstup krajiny do eurozóny.

Prijatie eura síce politická, odborná aj laická verejnosť v Rumunsku schvaľuje, no navrhnutý termín nesedí všetkým. Rok 2024 je tak stále otázny napriek aktívnej snahe o jeho dodržanie. Viac však napovie priebežné plnenie pripraveného akčného plánu.

Zdroj: www.spiegel.de, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.