Ruskí miliardári dostali ďalšiu facku, tentoraz kvôli vyšším daniam

HABERL
20. septembra 2018

Ruskí magnáti, oligarchovia či mecenáši si toho v posledných týždňoch vytrpeli viac než dosť. Ich podnikateľské ambície najprv narazili na nekompromisnú americkú politiku, aby už o pár týždňov dostali ďalšiu facku v podobe návrhu zákona vyšších daní. Sankcie pre Rusko zo strany USA a k tomu neobľúbené reformy prinášajúce vyššie dane. Aj takýmto prekážkam musia aktuálne čeliť ruskí miliardári, na […]

tax

Ruskí magnáti, oligarchovia či mecenáši si toho v posledných týždňoch vytrpeli viac než dosť. Ich podnikateľské ambície najprv narazili na nekompromisnú americkú politiku, aby už o pár týždňov dostali ďalšiu facku v podobe návrhu zákona vyšších daní.

Sankcie pre Rusko zo strany USA a k tomu neobľúbené reformy prinášajúce vyššie dane. Aj takýmto prekážkam musia aktuálne čeliť ruskí miliardári, na ktorých majetky číhajú viaceré riziká. Niektorí z nich už o peniaze prišli a podľa najnovších prognóz to vraj môže byť iba začiatok.

Ohlásené zvyšovanie daní zasiahlo akciové trhy

Za finančnými stratami ruských miliardárov je tentoraz návrh zákona, v rámci ktorého chce ruská vláda zvýšiť dane vybraným spoločnostiam. Tých má byť spolu až 14, pričom všetky z nich patria k firmám s najvyšším obratom v krajine. Zákon, vďaka ktorému má do ruského rozpočtu prísť 500 miliárd rubľov (6,51 mld. €), ešte ani neschválili, no trhy naň zareagovali okamžitým poklesom akcií firiem, ktorých sa návrh týka.

Straty miliardárov dosiahli 2,71 mld. € za deň

Prepad akcií prebehol ihneď bez nejakých príprav alebo očakávaní. Vysoké hodnoty dosiahol aj preto, že v hre bolo spomínaných 14 mien s ďalekosiahlym vplyvom na ekonomiku krajiny. Index Bloomberg Billionaires na to vzápätí zverejnil aktuálne čísla, podľa ktorých dosiahli straty všetkých aktérov vyše 3 miliardy dolárov (teda 2,71 mld. €) za jeden deň, resp. za pár hodín.

  • najvyšší prepad akcií, až 5,4 %, zaznamenala oceliarska spoločnosť Novolipeck Steel
  • len o 0,2 % menej, celkovo 5,2 %, stratila Magnitogorsk Iron & Steel Works PJSC
  • najvyššiu finančnú stratu vo výške 832 mil. USD (4 % z majetku) utrpel Vladimir Lisin

Ďalšie citeľné straty už po necelom mesiaci

Ako sme spomenuli hneď na úvod, aktuálne straty nie sú v období niekoľkých týždňov prvé. Došlo k nim aj na začiatku augusta, kedy USA zaviedla sankcie voči Rusku. Aj tie odľahčili peňaženky ruských magnátov o pár miliónov v priebehu niekoľkých hodín. Nezávislé médiá monitorujúce situáciu okolo miliardárov z Ruska tak začínajú právom špekulovať o tom, že sankcie aj návrh zákona o vyšších daniach sú lovom na oligarchov.

V zákulisí sa už hovorí o ďalších opatreniach, ktoré síce nemajú byť priamo namierené proti týmto magnátom, no v konečnom dôsledku na ne opäť doplatia. Bez ohľadu na to, či nejaké nové kroky prídu, aktuálne je v hre práve zvyšovanie daní. Ak by tento zákon schválili, dá sa očakávať, že dôjde k ďalším pádom na akciových trhoch a tým aj k stratám bohatých Rusov.

Zdroj: www.nytimes.com, www.reuters.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.