Situácia v Taliansku vnáša na finančné trhy neistotu

HABERL
17. júla 2018

Najprv referendum o brexite, potom problémy popredných európskych bánk a teraz rastúci euroskeptizmus na talianskej politickej scéne. Zrejme sa už stáva pravidlom, že EÚ musí počas letnej sezóny tradične zápasiť s ohrozovaním politickej a ekonomickej stability. Práve aktuálna situácia v Taliansku totiž vnáša na trhy ďalšiu dávku neistoty. Politická scéna na Apeninskom polostrove je verným odrazom nálad miestneho obyvateľstva. […]

Najprv referendum o brexite, potom problémy popredných európskych bánk a teraz rastúci euroskeptizmus na talianskej politickej scéne. Zrejme sa už stáva pravidlom, že EÚ musí počas letnej sezóny tradične zápasiť s ohrozovaním politickej a ekonomickej stability. Práve aktuálna situácia v Taliansku totiž vnáša na trhy ďalšiu dávku neistoty.

Politická scéna na Apeninskom polostrove je verným odrazom nálad miestneho obyvateľstva. Svedčia o tom aj udalosti posledných mesiacov, ktoré vyvrcholili úspechom euroskeptických strán. To môže byť pre euro a tým aj pre finančné trhy rizikom, ktoré by sa v tých najhorších možných scenároch skončili poriadnymi ekonomickými turbulenciami.

Na úspechy populistov trhy zareagovali okamžite

Čím viac sa svetová ekonomika prepája, tým citlivejšie trhy reagujú na vývoj v jednotlivých krajinách. V prípade Talianska ani nečakali na výsledky ostro sledovaných marcových volieb a k prvým poklesom hodnoty akcií a dlhopisov prišlo už počas kampane. Trhy znepokojovali rastúce preferencie euroskeptických strán, ktorým sa nakoniec aj podarilo zostaviť vládu, čo vyvolalo medzi investormi ďalšie obavy spojené s budúcim smerovaním eurozóny.

Investorov máta otáznik ohľadom stratégie vlády

Predvídať kroky novej talianskej vlády sa nedarí ani najskúsenejším analytikom. Tá totiž pred voľbami vsadila na vyhrotené euroskeptické postoje a aj keď mnohé z týchto sľubov boli skôr naháňaním hlasov ako reálne uskutočniteľnými krokmi, investori musia dať pozor, kam vložia kapitál. Protiimigračné nálady, zavedenie nových dlhopisov či rozsiahly balík reforiem, ktoré zrejme neznížia vysoký štátny deficit, to všetko sú alarmujúce signály pre burzy v celej EÚ.

Euro je zatiaľ pokojné, dlhopisy a akcie už klesli

Ambície koaličných strán sú po vymenovaní vlády omnoho miernejšie. Premiér sa dokonca zaviazal zotrvaním v eurozóne, čo kurz eura rýchlo upokojilo. Omnoho horšie sú na tom trhy s akciami a dlhopismi, kde došlo k prvým stratám už počas marca. Situácia okolo dlhopisov je však stále napätá a v očakávaní, čo prinesú prvé vládne reformy, ktoré môžu prevrátiť systém fungovania bánk a búrz v krajine hore nohami.

Pozor na všetky investície súvisiace s Talianskom

Bez ohľadu na to, akú stratégiu nová talianska vláda zvolí, odborníci odporúčajú investorom obchádzať všetky investície spájané s Talianskom. Odporúčania sa týkajú hlavne akciových trhov a vládnych, no sčasti aj firemných dlhopisov, ktoré sa začali rýchlo vypredávať a tento trend má pokračovať celé leto. Ani prípadné straty na burzách však nemusia byť problémom, pretože postupne sa môže začať s kúpou podhodnotených aktív a z poklesu napokon ťažiť.

Všetko nasvedčuje tomu, že EÚ bude musieť prejsť toto leto ďalšou veľkou skúškou. Napriek všetkým rizikám spojeným s príchodom euroskeptickej talianskej vlády by sa investori nemali báť žiadnych veľkých turbulencií. Stačí dávať pozor, kam vložia svoje peniaze a ak si vyberú správnu stratégiu, na ceste za zvyšovaním výnosov im nebude brániť ani situácia v Taliansku.

Zdroje: www.euronews.com, www.theguardian.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.